Jutri proti prvemu favoritu lige prvakinj

  Odbojkarice Calcit Volleyja bodo svojo drugo sezono v ligi prvakinj začele na turnirju v Trevisu, kjer se bodo v skupini B pomerile z domačim Imoco Volley Coneglianom, turškim Fenerbahčejem in Nantesom iz Francije. Njihov prvi nasprotnik bo ob 18. uri Conegliano, ki je po mnenju Eve Pogačar, kapetanke Calcit Volleyja, ne samo prvi favorit skupine B, pač pa tudi lige prvakinj. Žal pa Kamničanke v Italijo odhajajo v zelo okrnjeni zasedbi. V kakšni zasedbi bodo igrale, bo znano šele jutri, ko bodo tudi odpotovale v Treviso.

  Že na uvodni tekmi Kamničanke, ki imajo kar nekaj težav s sestavo ekipe, saj je kar nekaj igralk zaradi bolezni še vprašljivih, čaka najtežja preizkušnja. Domači Imoco Volley Conegliano je v italijanskem prvenstvu še vedno edina neporažena ekipa, še več, v dvanajstih tekmah je oddal le štiri nize, kar dovolj zgovorno govori o njegovi kakovosti. »Conegliano ne samo, da je prvi favorit v naši skupini, pač pa tudi za osvojitev lige prvakinj. V svoji ekipi ima odlične igralke, ki so nosilke igre v različnih reprezentancah. Prav na vsakem igralnem mestu je vrhunska igralka, ki ima na klopi odlično menjavo. Resnično ne vidim ekipe, ki bi ji letos lahko pariral. Za nas bo to dragocena izkušnja, skušale bomo prikazati svojo najboljšo odbojko, svojo priložnost pa bomo iskale na naslednjih tekmah,« je o prvih nasprotnicah Calcit Volleyja dejala njihova kapetanka Eva Pogačar.

  Prvi mož ekipe, Aljoša Jemec, ima s sestavo ekipe za turnir v Trevisu nemalo preglavic.

  Conegliano nima prav dolge tradicije, saj je nastal šele 15. marca 2012, le dva meseca po stečaju ekipe Spes Volley. Le dva meseca pozneje je vodstvo kluba s strani ekipe Parma Volley kupilo licenco za igranje v A1 ligi, tako da so že v naslednji sezoni zaigrali v najmočnejši italijanski ligi. Do zdaj se lahko pohvali s tremi naslovi državnih prvakinj, dvema pokalnima naslovoma, štirimi italijanskimi superpokali, leta 2019 pa so slavili v svetovni ligi. V lanski predčasno prekinjeni sezoni je bil Imoco Volley Conegliano na prvem mestu, v ligi prvakinj pa je bil na pragu uvrstitve na zaključni turnir, saj je v prvi četrtfinalni tekmi v gosteh premagal Stuttgart, do povratne tekme pa potem zaradi epidemije koronavirusa ni prišlo. V ekipi samih zvezdnic je skorajda nemogoče izdvojiti posameznice, vseeno pa vsekakor velja omeniti 21-letno korektorico Paolo Egonu, Nigerijko z italijanskim potnim listom, ki je bila rojena v Italiji. Običajno tekme začenjajo še poljska podajalka Joana Wolsz, ameriški sprejemalki Elise Adam McKenzie in Kimberly Hill, mlada italijanska blokerka Sarah Fahr in prosta igralka Monica De Gennaro. Trener ekipe je Daniele Santarelli, ki je od leta 2018 tudi selektor hrvaške ženske reprezentance.

  »V zadnjih tednih so se vrnile nekatere poškodovane igralke, tako da bomo igrali v polni zasedbi. Za ogrevanje nas čaka tekma s Calcit Volleyjem, ki bo dobro ogrevanje za nadaljevanje turnirja, ko nas v zadnji tekmi čaka Fenerbahče, verjetno najmočnejši nasprotnik v skupini. Za nas bo to velik izziv, saj bomo igrali proti najboljši ekipi lige prvakinj,« pa se je Santarelli bolj kot na Kamničanke in Francozinje osredotočil na turški Fenerbahče, s katerim bodo slovenske prvakinje igrale v sredo.

  Fenerbahče že vse od leta 2002 vodi Zoran Terzić, ki vodi tudi srbsko žensko reprezentanco, s katero je trikrat osvojil naslov evropskih prvakinj, pred štirimi leti je bil z njo drugi na olimpijskih igrah, pohvali pa se lahko še s številnimi drugimi uspehi. V Istanbulu je vse od leta 2018, vendar s Fenerbahčejem še ni osvojil lovorike. Trenutno je v turškem prvenstvu po 19. krogih na drugem mestu z dvema porazoma, vodi VakifBank, ki ima en poraz, sicer pa se klub lahko pohvali s trinajstimi naslovi turškega državnega prvaka, tremi pokalnimi naslovi in tremi naslovi turškega superpokala. Na mednarodni sceni je leta 2012 osvojil ligo prvakinj, dve leti prej je slavil tudi v svetovni ligi, v svojih vitrinah pa ima še pokal CEV (2014). V svoji zasedbi ima tri tujke, Srbkinji Brankico Mihajlović in Bianko Buso ter Kubanko Melisso Vargas Abreu.

  Na papirju naj bi bil najlažji nasprotnik Nantes, ki je po devetih tekmah francoskega prvenstva z osmimi zmagami in porazom na prvem mestu skupaj z Beziersem Mulhouse, s katerim so Kamničanke pred šestimi leti igrale v četrtfinalu pokala Challenge. Do zdaj je bil dvakrat francoski državni prvak, lani pa je prvič igral v ligi prvakinj. Tudi lani je bil v skupini s Coneglianom, s tremi zmagami in porazi je bil tretji. Že tretjo sezono ga vodi Cyril Ong Vathanara, v svoji zasedbi pa ima odbojkarice iz šestih držav. Ob Francozinjah sta to še Američanki Carli Anne Snyder in Lauren Schad, Finka Suvi Kokkonen, Kubanka Yaremis De La Caridad, Srbkinja Sanja Gommans in Kamerunka Emelda Piata Zessi.

  »Dejstvo je, da je naša skupina zelo močna, toda v ligi prvakinj bi bila za nas tako ali tako močna vsaka skupina. Fenerbahče je že dolga leta ena najboljših evropskih ekip, vedno je zelo visoko, tako da imamo realno največ možnosti proti Nantesu, ki pa je tudi vrhunsko sestavljena ekipa,« se je tekem drugega in tretjega kroga skupine B dotaknila Pogačarjeva.

  Mlada kamniška kapetanka Eva Pogačar v Trevisu ne bo mogla računati na nasvete izkušene Martine Guiggi.

  Za Kamničanke bo to druga sezona v ligi prvakinj. V svoji prvi, pred petimi leti, so prav tako igrale v skupini B in tudi takrat so bile njihove nasprotnice iz Italije (Igor Gorgonzola) in Turčije (VakifBank Istanbul), četrta ekipa v skupini pa je bil poljski Atom Trefl Sopot. Skupinski del tekmovanja so končale brez zmage. Edina igralka, ki je že takrat nosila dres Calcit Volleyja, je bila Olivera Brulec Kostić.

  »To je bila moja prva sezona v Calcit Volleyju. Res je, da v šestih tekmah nismo osvojile niza, saj smo igrale proti samimi vrhunskimi ekipami, vendar nam je igranje na tako visoki ravni pomagalo, da smo v tej sezoni slavile tako v srednjeevropski ligi kot v domačem prvenstvu. Ob tem pa smo pridobile veliko izkušenj. Tudi letos bomo igrale v težki skupini. Italijanska in turška ekipa sta med najmočnejšimi v Evropi, zato pa se lahko nadejamo svoje priložnosti v tekmi z Nantesom, veliko pa bo odvisno od tega, v kakšni zasedbi bomo sploh lahko igrale,« pa je o svojih pričakovanjih spregovorila kamniška korektorica, ki bo v sredo praznovala svoj 29.  rojstni dan.

  Spored tekem na turnirju v Trevisu

  Torek, 8. december: Imoco Volley Conegliano – Calcit Volley (18.00), Fenerbahče Istanbul – Nantes (20.30).

  Sreda, 9. december: Nantes – Imoco Volley Conegliano (17.30), Calcit Volley – Fenerbahče Istanbul (20.30).

  Četrtek, 10. december: Calcit Volley – Nantes (17.30), Imoco Volley Conegliano – Fenerbahče (20.30).

  Drugi turnir skupine bo od 26. do 28. januarja v Nantesu.

  Martina Guiggi ne bo več igrala za Calcit Volley

  V nadaljevanju sezone za slovenske državne prvakinje ne bo več igrala Martina Guiggi, ki je že nekaj časa ni v ekipi. Z vodstvom Calcit Volleyja se je sporazumno dogovorila za prekinitev pogodbe, razlog pa je, da odlična italijanska odbojkarica pričakuje otroka.