Zgodovina

  ZGODOVINA KLUBA

  Prvi podatki o igranju v Kamniku segajo v leto 1927, ko so jo v te kraje zanesli mariborski Gozdovniki. Zaradi svoje dinamičnosti se je hitro razširila, saj so jo igrali tako rekoč vsi, stari in mladi. Čeprav so organizirali tudi tekme, o kakšni organizirani dejavnosti še ne moremo govoriti. Do druge svetovne vojne v celotno športno življenje v Kamniku zamrlo, po njej pa so odbojko začeli organizirano igrati leta 1947. Tega leta se je skupina, na čelu z Janezom Žvokljem, vključila v že obstoječe Fizkulturno društvo Kamnik. Prve tekme so imeli fantje z moštvom vojske, v septembru 1947 pa so izbrali dve ekipi, ki sta se udeležili prvenstva okraja Kamnik, in sicer v Mengšu. Kamniška prva ekipa, za katero so igrali Roman Nerima, Janez Žvokelj, Janez Stele st., Dušan Slatinšek, Pavle Abramič in Ivan Jakopec, je bila prva, druga ekipa Kamnika pa četrta. Dve leti pozneje so v sklopu novoustanovljenega sindikalnega športnega društva Kamnik ustanovili odbojkarsko sekcijo – njen prvi načelnik je bil Janez Žvokelj, iz te pa se je leta 1971 organiziral samostojni odbojkarski klub Kamnik, ki deluje pod tem imenom še danes.

  Že prvo leto svojega obstoja se je odbojkarska sekcija udeležila kvalifikacij za vstop v 1. slovensko ligo v Radovljici, vendar so bili kamniški odbojkarji neuspešni. Toda to, kar jim ni uspelo takrat, jim je leto pozneje v Slovenj Gradcu. Od takrat pa do leta 1953 so igrali v 1. slovenski ligi, v letih 1954 in 1955 pa v 2. zvezni ligi. Po tem vrhuncu so se pojavili prvi odhodi igralcev, vendar so, zaradi stalne vzgoje mladih, uspeli prebroditi težave. Člani so vse do leta 1971, razen v letih 1957 do 1959, od 1962 do 1964 in 1967, igrali v 1. slovenski ligi. V 2. zvezni ligi so igrali v sezonah 1971/72 in 1973/74. Vanjo so se spet vrnili leta 1979, največji uspeh v drugoligaški konkurenci pa so dosegli v sezoni 1980/81, ko so bili tretji. Naslednjo sezono (1981/82) so bili sedmi in 1982/83 odlični četrti. Ker je, zaradi varčevalnih razlogov prišlo do ukinitve drugih zveznih lig, so Kamničani spet zaigrali v 1. slovenski ligi, v kateri so bili tretji v sezonah 1983/84, 1984/85 in 1986/87. Leto dni pozneje so v močni slovenski ligi osvojili prvo mesto, kar jih je vodilo na kvalifikacije za vstop v 2. zvezno ligo v Kaknju. Z osvojitvijo drugega mesta so si odprli pot v takratno 2. zvezno ligo, kjer so igrali do osamosvojitve. V prvi sezoni (1988/89) so dosegli sedmo mesto, sezono pozneje peto, v zadnji sezoni (1990/91) pa odlično četrto mesto.

  V novejši zgodovini, po osamosvojitvi Slovenije, je moška kamniška ekipa ves čas igrala v prvi državni ligi. Že prvo sezono so v slovenski superligi tekmovanje končali na četrtem mestu, še boljši pa so bili v sezoni 1992/93, ko so osvojili drugo mesto. V sezoni 1993/94 so zasedli peto mesto, v ekipi Kamnika pa je zaigral tudi prvi tujec, Viktor Kaliberda. Po odhodu nekaterih domačih igralcev, klub ni našel ustrezne podpore in v sezoni 1995/96 v razigravanju za obstanek pristal na zadnjem mestu in tako je v sezoni 1996/97 začel v 1. B ligi, vendar se je ekipa že spomladi 1997 vrnila v 1. A ligo.

  V sezoni 1997/98 je v klubu zavel nov veter. Vzpon se je začel pod vodstvom takratnega kamniškega župana Toneta Smolnikarja, ki je bil tudi predsednik kluba, da pa je bilo delo v klubu organizacijsko in finančno urejeno pa sta bila zaslužna tudi Aleš Škorjanc in Gregor Hribar, ki je tudi postal trener kluba. Že v tej sezoni so z novimi močmi Kamničani zasedli sedmo mesto. Najboljši kazalniki izredno dobrega in načrtnega dela v klubu so se pokazali na začetku tega tisočletja, ko so pod vodstvom Hribarja, ki je bil hkrati tudi selektor slovenske moške reprezentance, s katero se je leta 2001 kot prvi uvrstil na evropsko prvenstvo, trikrat zapored osvojili naslov državnega prvaka Slovenije. V sezoni 2000/1 so bili Kamničani tudi slovenski pokalni zmagovalci. Leto pozneje je glavni pokrovitelj kluba postalo podjetje Calcit, ki je v tej vlogi še danes. In tudi Matevžu Kirnu (direktorju podjetja Calcit)se velja zahvaliti, da je po obdobju manjše krize, ki je nastala ob menjavi generacije – v sezoni 2003/04 so bili Kamničani drugi – odbojka v Kamniku še danes na izredno visoki ravni. Po četrtem mestu v sezoni 2004/05, so se naslednje leto borili za obstanek v ligi, vendar se je po tem letu krivulja uspehov kamniškega kluba počasi spet pomikala navzgor. Obstanek v ligi nikoli več ni bil vprašljiv, vendar pa štiri leta zapored dlje kot do četrtfinala končnice državnega prvenstva ni prišel. S prihodom Luke Slabeta so v sezoni 2011/12 po dolgem času spet zaigrali v finalu končnice državnega prvenstva, vendar velja omeniti tudi Bogdana Kotnika, ki je postavil temelje te ekipe, ki je bila druga tudi v sezoni 2012/13, ko je ekipo vodil zdajšnji trener Marko Brumen. V sezoni 2013/14 so državno prvenstvo končali na tretjem mestu, zato pa so bili drugi v pokalnem tekmovanju, ko so po hudem boju izgubili s Salonitom, pred tem pa so v polfinalu premagali ACH Volley. Novo odlično sezono so imeli kamniški odbojkarji v sezoni 2014/15, ko so dvakrat v sezoni premagali nedotakljivi ACH Volley, ki jih je s 3:1 v zmagah premagal v finalu končnice državnega prvenstva.

  Odbojkarji Kamnika so vedno, ko so imeli to možnost, igrali v evropskih pokalih. Najprej le v prvih krogih (SVS Sokol Moma (Avs), Orkjelung (Šve), Malaga (Špa)), v sezoni 2001/02 pa tudi v tekmovanju Top teams (v prvem krogu so premagali ekipo Bosno Sarajevo), kjer so zabeležili zmago priti ekipi Jihostroj iz Českih Budejovic, obakrat pa izgubili proti ekipi Galaxia Bank Czestochowa (Pol) in Piet Zoomers Apeldoorn (Niz). V sezoni 2002/03 so se uvrstili na deveto mesto v pokalu Top Teams. Najprej so v predkvalifikacijah dvakrat premagali Bosanski Kakanj, nato v kvalifikacijah še Kaposvar (Mad), Petange (Lux) in Pafos (Cip). V rednem delu tekmovanja so dvakrat klonili le proti Omniworldu (Niz), po enkrat pa premagali Lokomotivo Harkov in Kommunalnik iz Belorusije. Še večji podvig jim je uspelo v sezoni 2003/04, saj so po zmagi nad Salonitom iz Kanala izpadli šele v četrtfinalu, ko jih je po izredni smoli, zaradi poškodb in bolezni, izločil Innsbruck, ki se je prav po zaslugi te zmage uvrstil v ligo prvakov. V evropskih pokalih so spet zaigrali v sezoni 2010/11, ko so nastopili v pokalu Challenge, v katerem so igrali tudi eno leto dni pozneje, v sezoni 2012/13 so v pokalu CEV izpadli v osmini finala, zato pa so se lani v pokalu Challenge prebili celo do četrtfinala, kjer jih je zaustavila italijanska Latina. V sezoni 2012/13 so prvič zaigrali v srednjeevropski ligi.

  Odbojka pa ni šport, ki bi ga v Kamniku igrali samo moški. Tilka Završnik-Gajšek, kot prva igralka odbojke v Kamniku, je resno igrala to igro kar med fanti. Njeni kasnejši uspehi v članski konkurenci, ko je postala celo kapetanka državne reprezentance, so spodbudili za odbojko mnoga dekleta. Do leta 1954 so nastopale le kot mladinke in dosegle na mladinskem prvenstvu Slovenije leta 1947 tretje mesto (kot tudi 1951 in 1955), v letih 1954 in 1967 pa so postale celo republiške prvakinje. Kot članice pa so nastopale najprej v 2. slovenski ligi od leta 1956 pa v enotni 1. slovenski ligi. Leta 1960 so se po 2. mestu v ligi udeležile kvalifikacij (v Slavonskem Brodu) za 2. zvezno ligo, v katero pa se na žalost niso uvrstile. V tej ligi so nastopale do sezone 1969/70. Po dvoletni prekinitvi so se 1971/72 vrnile v 1. SOL do sezone 1973/74, od 1974/75 pa do 1977/78 pa so igrale v 2. SOL, nato pa spet tri sezone v 1. SOL. Zaradi premočne konkurence so se odločile, da bodo raje nastopale v 2. SOL zahod, kjer so igrale zelo uspešno v sezonah do 1990/91. Po dvoletnem premoru se je nov rod igralk uvrstil v 3. DOL in so se v sezoni 1996/97 uvrstile v 2. DOL, v kateri so, z eno prekinitvijo, igrale do sezone 2001/02, ko so se prvič v samostojni Sloveniji uvrstile v 1. DOL. Vendar so že isto leto izpadle iz nje, v sezoni 2004/05 pa so zaigrale celo v 3. DOL, a so se že naslednje leto vrnile v 2. DOL. V njej so igrale dve sezoni, pred sezono 2007/08 pa je predsednik kluba Gregor Hribar uspel prepričati glavnega pokrovitelja Matevža Kirna, da je začel sponzorirati tudi žensko ekipo, saj je bil prepričan, da ni dobro, da delujeta dva kluba v enem. Od te sezone naprej je šla tudi kamniška ženska odbojka strmo pot navzgor. Z drugim mestom v 2. DOL so se uvrstile v prvo ligo ter že prvo leto končale na tretjem mestu, v sezoni 2009/10 pa so bile pod vodstvom Francija Obolnarja celo državne prvakinje.

  Tako je OK Calcit postal do zdaj edini slovenski klub, ki se lahko z naslovom državnega prvaka pohvali v obeh članskih kategorijah. S tem pa uspehov kamniških odbojkaric še ni bilo konec, saj so še trikrat zapored državno prvenstvo končale na drugem mestu, v minuli sezoni, ko je ekipo vodil Oleg Gorbačov, pa so bile najboljše v slovenskem pokalnem tekmovanju ter s tem samo še dopolnile vse dozdajšnje uspehe kamniškega kluba. Naslov pokalnih zmagovalk so pod vodstvom Gašperja Ribiča osvojile tudi v lanski sezoni, ko so v srednjeevropski ligi prvič v zgodovini kluba zmagale, medtem ko so se v pokalu Challenge uvrstile med osem najboljših ekip in šele francoski Mulhouse je bil previsoka ovira zanje.

  V sezoni 2014/15 so Kamničanke v pokalnem tekmovanju doživele boleč poraz že v polfinalu, ko jih je presenetila Luka Koper, zato pa so varovanke Gašperja Ribiča v nepozabni peti finalni tekmi končnice državnega prvenstva sredi Maribora s 3:0 premagale Novo KBM Branik in se drugič v zgodovini kluba veselle naslova državnih prvakinj.

  V Kamniku so vedno igrali odlični odbojkarji in odbojkarice. V ženski odbojki omenimo Tilko Završnik-Gajšek (več let državna reprezentantka in kapetanka jugoslovanske reprezentance, prejemnica Bloudkove plakete leta 1980), Marto Stele (članska reprezentantka Jugoslavije), Marinko Benkovič (kandidatka za republiško reprezentanco), Nado Kajfež (članica republiške reprezentance), Nives Novak (članica mladinske republiške reprezentance) ter v zadnjem obdobju Uršo Podlesnik, Tjašo Turnšek, Teo Lenarčič, Jeleno Strel Kosmač, Petro Kramolc in Majo Guštin, ki so bile vse slovenske državne reprezentantke. V dresu državne reprezentance so igrale tudi Tjaša Turnšek in Eva Mori, ki ju tudi ni več v Kamniku, v preteklosti pa tudi že Meta Jerala in Tamara Borko, prvič pa je priložnost za igranje med najboljšimi slovenskimi odbojkaricami v evropski ligi dobili Lana Ščuka. Državna reprezentantka je tudi letošnja okrepitev Kamničank Urška Igličar.

  Tudi med odbojkarji je za kamniški klub pred osamosvojitvijo Slovenije igralo veliko slovenskih in jugoslovanskih reprezentantov. Naj omenimo le nekatere, kot so Ladislav Debeljak (član državne jugoslovanske in republiške mladinske reprezentance), France Podjed (član državne jugoslovanske in republiške reprezentance), Janez Slabajna (član državne mladinske jugoslovanske reprezentance), Gregor Hribar (član mladinske jugoslovanske državne reprezentance in selektor slovenske državne reprezentance), Jože Ulčar (kandidat za jugoslovansko reprezentanco), Tomo Žergaj (slovenska članska reprezentanca), v samostojni Sloveniji pa so dres državne članske reprezentance od kamniških igralcev nosili Damjan Marinko, Mitja Pleško, Tomi Šmuc, Gregor Perhaj, Gašper Ribič, Janez Turk, Bogdan Kotnik, Gregor Ropret, Jan Planinc, Jan Pokeršnik, Jan Brulec in Tonček Štern.

  Vsekakor je treba omeniti tudi več funkcionarjev in trenerjev, ki so v dolgi in uspešni zgodovini vodili klub: Janez Žvokelj, Vinko Čadež, Milan Windschnurer, družina Stele, Roman Pogačar, Aco Jončevski, Dare Gole … Po štirih uspešnih letih predsednikovanja je Toneta Smolnikarja (2x državni prvaki in 1x pokalni zmagovalci) zamenjal Robert Lombergar, zdaj pa je že osmo leto predsednik najbolj uspešnega kamniškega športnega kolektiva Gregor Hribar, prav tako pa ne moremo mimo Aca Kramarja, ki je bil v zadnjem desetletju poslovni sekretar kluba.

  Prav tako v tem sestavku ne moremo imenovati vseh članov in simpatizerjev odbojke v Kamniku, saj bi bilo takšno naštevanje dolgovezno. Naj se jim mlajši rodovi zahvalijo z dobrimi rezultati.

  OK Kamnik že dalj časa (okrog 30 let) uspešno organizira tekmovanje trojk na peščenih igriščih (po letu 2000 na mivki), največje tekmovanje pa je bilo vsekakor Pomladni pokal ’97, na katerem so nastopale štiri reprezentance: Slovenija, Anglija, Avstrija in Švica. V letu 1999 pa lahko omenim predvsem uspešno organizirano tekmo med Slovenijo in Švedsko.