Milano favorit, vendar se igra samo ena tekma

  Odbojkarji Calcit Volleyja so morali hitro pozabiti na sobotni poraz z ACH Volleyjem, kajti že v torek bodo v Milanu igrali edino tekmo osmine finala pokala Challenge proti domači ekipi Allianz Milano. Tekma se bo začela ob 19. uri, v prvi tekmi milanskega mehurčka pa se bosta ob 16. uri pomerili ekipi Dinamo Bukarešta in Marek Union Dupnica.

  Že na prvem letošnjem medsebojnem obračunu z Ljubljančani so bili Kamničani blizu uspeha, a so bile zanj usodne končnice nizov. Podobno je bilo tudi v soboto v kamniški športni dvorani, tako da so varovanci Gregorja Jerončiča na koncu ostali celo brez izgubljenega niza. »Tekmo smo izgubili zahvaljujoč slabšemu sprejemu. Tu je bila naša največja težava. Ob tem smo tudi sami s svojimi servisi njihovim sprejemalcem omogočili, da so bili v tem elementu igre veliko boljši od nas. Morali bi iskati rešitve, kjer so na sprejemu slabši, tega pa nismo počeli. Tudi na tej tekmi se je pokazalo, da imamo veliko rezerv, vendar bomo morali nekaj narediti, da te rezerve realiziramo. Če bomo samo govorili, nam to ne bo nič pomagalo,« je bil po sobotnem porazu razočaran Jerončič.

  Še težje delo kamniške odbojkarje čaka v torek. Allianz Milano je minuli petek prav tako v svoji dvorani ostal praznih rok. S 3:2 (20, 24, -13, -22, 11) ga je premagala Monza, kljub porazu pa je četa trenerja Roberta Piazze še vedno na tretjem mestu. Tako kot tudi Kamničani v slovenskem državnem prvenstvu. Prvič je bil v ekipi tudi kapetan slovenske reprezentance Tine Urnaut, ki pa še ni igral, zato pa je Jan Kozamernik dosegel devet točk, od tega tri z blokom, v napadu pa se je lahko pohvali s 75-odstotno uspešnostjo. Najbolj učinkovita igralca sta bila Kanadčan Stephen Maar in Japonec Yuki Ishikawa, ki sta dosegla po 20 točk. Ob Kozamerniku je bil v bloku še Matteo Piano, v začetni postavi pa so bili še Francoz Luka Bašić, ki ga je že v prvem nizu zamenjal Luan Weber, Riccardo Sbertoli in prosti igralec Nicola Pesaresi.

  »Prepotentno bi bilo, če bi dejali, da bomo v Milanu zmagali. Dejstvo je, da Milano igra veliko hitrejšo odbojko od nas in že to je velika prednost zanj. Ekipa je vrhunska, zdaj je prišel še Tine Urnaut, zato se nimamo s čim obremenjevati. V vsakem primeru bomo igrali proti vrhunskim igralcem, ki igrajo vrhunsko odbojko, seveda pa to ne pomeni, da bomo šli v Italijo na izlet. Glede na to, da se igra le ena tekma, je možnost presenečenja seveda nekaj večja. Naš cilj bo odigrati svojo najboljšo igro, vsekakor pa bomo po tej tekmi pridobili tudi določene izkušnje,« Jerončič razumljivo vlogo favorita prepušča domači ekipi.

  V zadnjih petih letih so Kamničani že dvakrat igrali proti italijanskima ekipama. Obakrat v četrtfinalu pokala Challenge. Predlani je bila boljša Monza, leta 2014 pa Latina. Zagotovo bodo mednarodne izkušnje na strani milanske ekipe, čeprav je bila ustanovljena šele leta 2010, v sezoni 2014/17 pa je prvič zaigral v italijanski Serie A. Predlani in v lanskem predčasno končanem prvenstvu je bil peti, kar je njegova najvišja uvrstitev, v Evropi pa se je v pokalu Challenge prebil do zaključnega turnirja, ki potem ni bil odigran. Zanj je sezono in pol igral tudi Klemen Čebulj.

  »V italijanski Serie A se igra veliko hitrejša odbojka kot v slovenski ligi. Že to je ena od prednosti Milana. Če bomo želeli karkoli narediti, bomo morali veliko več tvegati kot doma, predvsem to velja za servis, v napadu pa bomo morali uporabiti tudi glavo, da bomo lahko napadali tudi izven ustaljenih okvirjev. Res je, da imamo tudi v svoji ekipi nekaj igralcev, ki so že igrali na tej ravni, toda odbojka je ekipna igra in posameznik ne more ničesar narediti. Kot ves čas poudarjam, igra se začne pri sprejemu in konča pri napadu ter obratno, začne se pri servisu in konča pri rekonstrukciji obrambe. Zavedati pa se moramo, da tisti, ki igra v italijanski A-1 ligi, v njej igra z razlogom, da je v njej zaradi svoje kakovosti. V njej pač igrajo najboljši,« je pred torkovo tekmo še dejal Jerončič, ki je več kot eno desetletje igral v Italiji ter se s Trentinom in Cuneom veselil tudi naslova italijanskega državnega prvaka.

  Zmagovalec dvoboja med Allianz Milanom in Calcit Volleyjem bo v sredo igral četrtfinalno tekmo z boljšim iz dvoboja med Dinamom Bukarešta in Marek Union Dupnico.