V Nantesu igrati sproščeno in uživati v igri

  Odbojkarice Calcit Volleyja bodo ob 26. do 28. januarja v Nantesu igrale na svojem drugem turnirju skupine B lige prvakinj. Na prvem turnirju v Trevisu v začetku decembra so proti turški ekipi Fenerbahče prišle do svojega prvega osvojenega niza v tem tekmovanju, želja, da bi se domov morda vrnile tudi s prvo zmago, pa se jim ni uresničila. Kar jim ni uspelo v Italiji, bodo skušale doseči v Franciji, vendar bo to vse prej kot lahka naloga. Predvsem to velja za današnjo tekmo z ekipo Imoco Conegliano (20.30) in tudi za sredino proti Fenerbahčeju (18.00), še najbližje presenečenju pa so Kamničanke lahko v zadnji tekmi turnirja, ko se bodo v četrtek pomerile z domačim Nantesom (18.00).

  Če so Kamničanke na turnir v Treviso odšle šele na dan tekme, kajti še dan pred turnirjem niso vedele, v kakšni zasedbi, če sploh bodo šle na pot, so v Francijo krenile že v nedeljo okoli druge ure ponoči. Žal spet ne v polni zasedbi, saj je zaradi pozitivnih testov, tako kot decembra, morala doma ostati Polona Marušič. Čeprav so do Nantesa potovale praktično ves dan, bodo imele do torkovega prve tekme na turnirju dovolj časa, da se nanjo v miru pripravijo. Prav prva bo tudi najtežja, ali pa najlažja, kajti Imoco Conegliano velja za izrazitega favorita, ne samo na tej tekmi in ne samo na tem turnirju, večina mu napoveduje tudi končni uspeh v ligi prvakinj. V soboto so varovanke Daniela Santarellija v domačem prvenstvu prišle še do svoje 19-te zmage, v Trentu so premagali domači Trentino s 3:0. To je bila njihova že 13-ta zmaga brez izgubljenega niza, šest tekem pa so dobile s 3:1.

  S Coneglianom tekma za dušo

  »Pot do Nantesa je bila resda dolga, dvakrat, v Benetkah in Amsterdamu, smo morali na letališču opraviti tudi hitri test za koronavirus, ampak zvečer smo že bili v hotelu, tako da smo v ponedeljek lahko v miru trenirali. Seveda je Conegliano izrazit favorit v našem medsebojnem dvoboju, svojo moč je potrdil na vseh treh tekmah v Trevisu, dokazuje pa jo tudi v domačem prvenstvu. Italijanke imajo tako širok kakovostnih igralk, da je popolnoma vseeno, v kakšni zasedbi bodo proti nam igrale. Za naše igralke bo tekma z njimi nagrada za trdo delo, ki ga kažejo skozi sezono. Boriti se bomo morali za vsako točko, skušali jim bomo nuditi čim večji odpor, do česa nas bo to pripeljalo, pa bomo videli,« se s tekmo proti Imoco Coneglianu ne obremenjuje Aljoša Jemec, trener kamniških odbojkaric.

  Podobno razmišlja tudi Eva Pogačar. »Velika čast bo še enkrat igrati proti tako kakovostni ekipi, kot je italijanska, zato se te tekme resnično veselimo. Iz te tekme se bomo skušale čim več naučiti, predvsem pa bo to priložnost, da si pridobimo nove izkušnje, videle pa bomo, česa smo sposobne. Vsekakor bo to tekma za dušo,« se uvodne tekme Kamničank v Nantesu veseli njihova kapetanka.

  Fenerbahče bo še močnejši

  V Trevisu so Kamničanke proti Fenerbahčeju prišle do svojega prvega osvojenega niza v ligi prvakinj, zelo blizu zmagi so bile tudi v tretjem nizu, toda v Franciji bo turška ekipa, ki je v soboto v carigrajskem derbiju z Galatasarayem v gosteh slavila s 3:0, še močnejša. Vrnila se je Američanka Kelsey Robinson, ki se je po nekajmesečni avanturi na Kitajskem vrnila v Fenerbahče, pred nekaj dnevi pa je njegov trener Zoran Terzić pogodbo podaljšal še za tri leta. V turškem prvenstvu so po 25. krogu še vedno na drugem mestu z dvema porazoma. Enega manj ima na prvem mestu VakifBank Istanbul.

  »Vemo, da je zdaj Fenerbahče še močnejši in da je tudi v boljši formi, kot je bil decembra, saj od takrat naprej v domačem prvenstvu ni več izgubil. V Trevisu smo ga dobili na ‘levi’ nogi, verjetno nas zdaj ne bodo podcenjevali, ampak to ne pomeni, da ne bomo skušali še enkrat priti vsaj do niza. Bo pa to izredno težko,« se je Jemec dotaknil obračuna s Carigrajčankami.

  »Tudi Fenerbahče sodi v vrh evropske ženske odbojke in tudi za to tekmo velja nekaj podobnega kot za tekmo s Coneglianom. Tekmo v Trevisu smo odigrale na zelo visoki ravni, mislim, da je bila to ena naših najboljših, če ne celo najboljša, v letošnji sezoni. Verjetno bo težko spet priti do niza proti Turkinjam, vendar se nikoli ne ve,« pa je o tekmi s turško ekipo dejala Pogačarjeva.

  Nantes ni nepremagljiv

  Na turnirju v Trevisu je vodilna slovenska ekipa v Sportklub prvi odbojkarski ligi največ upov polagala na tekmo z Nantesom. Vendar Kamničankam ni šlo vse po načrtih, že utrujene po dveh težkih tekmah so ostale celo brez osvojenega niza. Kar jim ni uspelo v Italiji, bodo skušale doseči v Franciji. V zadnjem krogu francoskega državnega prvenstva je Nantes doma izgubil proti La Cannetu z 0:3. Po štirinajstih odigranih tekmah je Nantes na tretjem mestu s štirimi porazi, pred njim pa sta Mulhouse z enim porazom in Beziers z dvema.

  »Zagotovo je Nantes ekipa, proti kateri bomo lahko najlažje igrali. Res je, da smo tako mislili tudi na prvem turnirju, pa ni bilo tako. Toda če bomo od prve do zadnje točke osredotočeni na igro, če bosta servis in sprejem na visoki ravni, skratka, če bomo prikazali svojo najboljšo odbojko, se lahko nadejamo morda tudi zmage. Vemo pa, da se na takšnih tekmah vsaka napaka kaznuje dvojno, zato jim mora biti čim manj. V vsakem primeru pa za vse tri tekme velja, da bo naš glavni cilj igrati sproščeno in uživati v igri,« je želja kamniškega trenerja.

  »Nobena skrivnost ni, da je Nantes ekipa, ki se jo da premagati, čeprav so v Trevisu prikazale igro, ki je nismo mogle slediti. Predvsem bomo morale popraviti igro servis-sprejem, ki na prvi medsebojni tekmi z naše strani ni bila na visoki ravni. Če bomo prikazale svojo najboljšo odbojko, se lahko zgodi marsikaj,« se prve kamniške zmage v ligi prvakinj nadeja kapetanka Eva Pogačar.

  Spored tekem na turnirju v Nantesu

  Torek, 26. januar: Fenerbahče Istanbul – Nantes (18.00), Imoco Volley Conegliano – Calcit Volley (20.30).

  Sreda, 27. januar: Calcit Volley – Fenerbahče Istanbul (18.00), Nantes – Imoco Volley Conegliano (20.30).

  Četrtek, 28. januar: Calcit Volley – Nantes (18.00), Imoco Volley Conegliano – Fenerbahče (20.30).

  Izidi tekem na turnirju v Trevisu
  1. krog: Imoco Volley Conegliano – Calcit Volley 3:0 (18, 17, 15), Fenerbahče Istanbul – Nantes 3:0 (16, 18, 15).
  2. krog: Nantes – Imoco Volley Conegliano 0:3 (-19,-11, -16), Calcit Volley – Fenerbahče Istanbul 1:3 (-16, 20, -24, -17).
  3. krog: Calcit Volley – Nantes 0:3 (-22, -19, -20), Imoco Volley Conegliano – Fenerbahče 3:0 (14, 19, 19).