V Kamniku dve tekmi za napredovanje v pokalu Challenge

  Ker je nedeljska tekma v srednjeevropski ligi, ko bi morali gostovati v Gradcu, odpadla, se lahko odbojkarji Calcit Volleyja v miru pripravljajo na tekmo prvega kroga pokala Challenge. V torek in sredo bodo v svoji športni dvorani, seveda brez prisotnosti gledalcev, gostili lani najboljšo makedonsko ekipo, Vardar iz Skopja. Makedonski odbojkarji nimajo ravno veliko mednarodnih izkušenj, več jih imajo Kamničani, skupni zmagovalec obeh tekem pa se bo v drugem krogu pomeril z italijansko ekipo Allianz Powervolley Milano, za katero igra tudi slovenski reprezentant Jan Kozamernik.

  Kamniški odbojkarji so na najboljši možni način nadaljevali državno prvenstvo po skoraj enomesečnem premoru, saj so se iz vročega gostovanja v Kanalu vrnili brez izgubljenega niza. Nekaj negotovosti je bilo le v uvodnem nizu, ko so bili na začetnem udarcu premalo agresivni, zato pa je bilo nadaljevanje toliko boljše. »Ko smo se, če lahko tako rečem, sprostili in smo oddaljili nasprotnika od mreže, je bilo vse skupaj toliko lažje igrati. Ampak tako se mora igrati, to delajo vse ekipe, kajti ob dobrem sprejemu je nasprotnik ne glede na to, kdo je na drugi strani mreže, lahko še kako nevaren. To nam je bilo v drugem in tretjem nizu boljše,« se je v nekaj stavkih sobotne zmage v Kanalu dotaknil Gregor Jerončič, ki bi s svojimi varovanci v nedeljo moral gostovati v Gradcu.

  »Čeprav bi s tekmo v Gradcu v osmih dneh igrali šest tekem, smo si jo pravzaprav želeli igrati, kajti vprašanje je, kako bo s prostimi termini v prihodnje. Toda na to se ne da vplivati, zato so v nedeljo imeli igralci prosto, v ponedeljek pa začnemo priprave na Vardar. Igramo doma, računamo na napredovanje, dejstvo pa je, da je bila makedonska odbojka vedno neugodna. Izhajajo iz balkanske odbojke, zato vem, da so namazani z vsemi žavbami. Nekaj posnetkov smo pridobili. Iz njih se vidi, da ne gre za telesno visoko ekipo, a kot rečeno, igramo doma, ne smejo nas presenetiti, še zlasti, če bomo lahko nastopili v polni zasedbi. Kaj več pa o Makedoncih resnično ne vem. Pomembno bo, da bomo dve, tri stvari, ki so v odbojki najbolj pomembne, odigramo dobro. Drugače bo, če bomo v torkovi in sredini tekmi uspešni, ko bi se pomerili z Milanom. Takrat bo zelo pomembna tudi taktika, ampak o Italijanih niti še ne razmišljamo,« pa je Jerončič spregovoril o tekmah v pokalu Challenge.

  V evropskih pokalih imajo veliko več izkušenj kamniški odbojkarji, ki so že skoraj dve desetletji prisotni v različnih tekmovanjih. Največji uspeh je še vedno četrtfinale v pokalu Top Teams, zdajšnji pokal CEV leta 2004, v pokalu Challenge pa so se do četrtfinala prebili predlani in leta 2014. Obakrat sta bili zanju za uvrstitev boljši italijanski ekipi, Monza in Latina, v pokalu CEV jih je zaustavil Innsbruck. Na drugi strani bo to za Vardar šele tretji nastop v evropskih pokalih. Prvič so nastopili že pred 43 leti, drugič pa šele lani, ko jih je v prvem krogu izločila češka ekipa Karlovarsko Karlovy Vary. V letošnjem domačem prvenstvu so v šestih krogih zabeležili pet zmag in poraz, njihovi najbolj znani igralci pa so korektor Jovica Simovski, ki je veliko igral tudi v tujini, tako kot tudi Aleksandar Milkov in Stojan Iliev. Vsi trije so tudi reprezentanti Severne Makedonije.

  Da je makedonska odbojka resnično lahko neugodna, je na lanskem evropskem prvenstvu na svoji koži okusila tudi slovenska reprezentanca, ki je v skupinskem delu izgubila z 1:3. V reprezentanci Severne Makedonije sta bila tudi Milev in Iliev, ki resda nista igrala, v slovenski izbrani vrsti pa je Mitja Gasparini dosegel osem točk, medtem ko je bil Jan Klobučar na mestu prostega igralca. Omeniti velja še morda največji klubski uspeh makedonske odbojke, in sicer je leta 2007, ko je ACH Volley slavil v Modeni v pokalu CEV, na zaključnem turnirju igral Rabotnički iz Skopja.

  Sodnika torkove in sredine tekme prihajata iz Hrvaške, Bojan Bardić in BiH, Mirza Bašić.