Turkinje na krilih Vargas Abreu premočne za Kamničanke

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v svoji drugi tekmi drugega turnirja skupine B lige prvakinj v Nantesu izgubile s turško ekipo Fenerbahče z 0:3 (-13, -18, -20). V svoji zadnji letošnji tekmi v najmočnejšem evropskem tekmovanju bodo igrale v četrtek, ko se bodo ob 18. uri pomerile z domačim Nantesom, ki bo nocoj igral še z Imoco Coneglianom.

  Fenerbahče – Calcit Volley   3:0 (13, 18, 20)

  Nantes – Športni kompleks Mangin-Beaulieau, brez gledalcev, sodnika: Jettkandt (Nizozemska), Twardowski (Poljska).

  Fenerbahče: Yilmaz (L), Güctekin (L), Robinson 14, Baskir 3, Sengün, Cetin, Babat, Vargas Abreu 24, Busa 6, Toksoy Guidetti 2, Mihajlović , Erdem Dündar 7, Aydemir Akyol 2, Kestirengöz. Trener: Zoran Terzić.

  Calcit Volley: Špoljarič, Mihevc, Pogačar 2, Š. Marušič, Brulec Kostić 9, Boisa, Zatković 13, Janežič (L), Charuk 9, Jerala 2, Radišković 5. Trener: Aljoša Jemec.

  Na prvem turnirju v Trevisu so Kamničanke v drugem nizu presenetile turško ekipo, zelo blizu presenečenja pa so bile tudi v tretjem nizu, ki so ga izgubile na razliko. Toda pred dvema mesecema za Fenerbahče še ni igrala Američanka Kelsey Robinson, ki se je po kratki avanturi na Kitajskem vrnila v Carigrad, varovanke Zorana Terzića pa si tokrat novega spodrsljaja niso dovolile. V svoji najmočnejši zasedbi Kamničankam niso dovolile, da bi se razigrale, z izjemo prvega niza, predvsem to velja za njegov začetek, pa so slovenske državne prvakinje nudile dostojen odpor.

  Začetek tekme ni potekal po željah kamniških odbojkaric, ki so imele vse preveč težav na sprejemu, posledično tudi v napadu, na drugi strani pa je bila zanje nerešljiva uganka Kubanka Melissa Teresa Vargas Abreu. Pri zaostanku devetih točk (2:11) je bilo bolj ali manj jasno, da je za Calcit Volley niz izgubljen. Toda po že drugem polminutnem odmoru Aljoše Jemca so svoje vrste le nekoliko uredile in bile Turkinjam bolj enakovredne. S svojo sedmo točko je uvodni niz končala Vargas Abreu.

  Veliko bolj hrabro so Kamničanke vstopile v drugi niz, ko so po dveh zaporednih blokih, drugega je dosegla Manja Jerala, povedle s 3:1. Na peti točki so jih Turkinje sicer že ulovile, na servis Ede Erdem Dündar pa je Fenerbhače pobegnil za tri točke (9:6). Jemec je vzel polminutni odmor, toda po bloku Naz Aydemir Akyol je bilo 10:6 za turško ekipo. V nadaljevanju so slovenske državne prvakinje do sredine niza še držale korak s Fenerbahčejem, zaostajale le za dve točki, toda po napadu Erdem Dündar je bil njihov zaostanek že pet točk (16:11). Za tako kakovostno ekipo, kot je turška, je bila to dovolj velika prednost, da je niz mirno pripeljala do konca. Vendar velja pohvaliti tudi Kamničanke, ki so rešile nekaj težkih žog, z nekaj lepimi podajami se je izkazala tudi Eva Pogačar, kar je bil dober obet za tretji niz. Drugega je spet zaključila Vargas Abreau.

  V tretji niz je kamniška ekipa po napaki Turkinj vstopila z vodstvom 4:1, na servisu je bila Lucille Charuk, Z dobro odigranim prvim tempom, ki ga je zaključila Charukova, so še enkrat vodile s tremi točkami prednosti (8:5), vendar je Andersenova z dvema zaporednima asoma svojo ekipo popeljala do prvega vodstva v tretjem nizu z 10:9. Vendar so se Kamničanke vrnile v igro in po uspešnem napadu Eve Zatković spet prišle do treh točk prednosti (15:12). Z dvema zaporednima asoma Bahar Toksoy Guidetti je izid na 16. točki izenačila, odlična Vargas Abreau pa je po dolgi izmenjavi Fenerbahčeju pred vstopom v končnico zagotovila vodstvo z 20:18. Tudi po polminutnem odmoru Kamničank je kubanska korektorica dosegla še eno točko, prednosti treh točk pa izkušene Turkinje niso zapravile. Zmago ekipe iz Carigrada je potrdila Beliz Baskir.

  Izjava po tekmi

  Aljoša Jemec, trener Calcit Volleyja: »Prvi niz smo začeli pod vtisom včerajšnje tekme, ko pa smo se sprostili, smo v nadaljevanju prikazali korektno odbojko, bili relativno blizu v tretjem nizu, na koncu pa nam je vseeno nekaj zmanjkalo. Razlika je bila seveda tudi v odlični kubanski korektorici Vargas Abreu, ki je iz težkih položajev zaključevala njihove napade. Zdaj se bomo lahko v miru pripravili na tekmo z Nantesom. V teh dveh dneh smo videli, da smo sposobni igrati na ravni lige prvakinj, vendar le, če smo ves čas stoodstotno zbrani in če dobro delujeta sprejem in servis. Če smo tu dobri, potem lahko igramo, drugače težko prihajamo do točk. Nantes je na včerajšnji tekmi bolj namučil Fenerbahče od nas, kako bo danes proti Coneglianu, bomo šele videli, vsekakor pa ima zelo kakovostno ekipo, tako da bomo morali igrati svojo najboljšo odbojko, če sploh želimo razmišljati o kakšnem pozitivnem rezultatu.«

  Spored tekem na turnirju v Nantesu

  Torek, 26. januar: Fenerbahče Istanbul – Nantes 3:0 (22, 16, 20), Calcit Volley – Imoco Conegliano 0:3 (-21, -11).

  Sreda, 27. januar: Calcit Volley – Fenerbahče Istanbul 0:3 (-13, -18, -20), Nantes – Imoco Volley Conegliano (20.30).

  Četrtek, 28. januar: Calcit Volley – Nantes (18.00), Imoco Volley Conegliano – Fenerbahče (20.30).

  Izidi tekem na turnirju v Trevisu
  1. krog: Imoco Volley Conegliano – Calcit Volley 3:0 (18, 17, 15), Fenerbahče Istanbul – Nantes 3:0 (16, 18, 15).
  2. krog: Nantes – Imoco Volley Conegliano 0:3 (-19,-11, -16), Calcit Volley – Fenerbahče Istanbul 1:3 (-16, 20, -24, -17).
  3. krog: Calcit Volley – Nantes 0:3 (-22, -19, -20), Imoco Volley Conegliano – Fenerbahče 3:0 (14, 19, 19).