Šempetranke presenetile državne prvakinje

  V zaostali tekmi osmega kroga Sportklub prve odbojkarske lige za ženske je domači Calcit Volley v svoji dvorani izgubil proti SIP Šempetru z 2:3 (17, -17, 26, -19, -11). Pred odhodom na prvi turnir skupine B lige prvakinj, ki bo od 8. do 10. decembra v Trevisu, bodo Kamničanke v 13. krogu domačega prvenstva v soboto, 5. decembra, ob uri igrale v Kopru proti Ankaranu.

  Calcit Volley – SIP Šempeter  2:3 (17, -17, 26, -19, -11)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, brez gledalcev, sodnika: Pevc (Škofja Loka), Novak (Dvor).

  Calcit Volley: Špoljarič, Mihevc 8, Pogačar 2, Š. Marušič 1, Vovk, Brulec Kostić 15, Zatković 17, Janežič (L), Charuk 21, Jerala , Radišković 13. Trener: Aljoša Jemec.

  SIP Šempeter: Rituper 9, Mo. Božič 5, Koren, Črnila 10, Markovič 18, Žnidar 5, Banko (L), Kotnik 12, Ma. Božič, Lekše 11, Mazej (L), Lakovšek 4. Trener: Beno Božič.

  V uvodni tekmi sezone so aktualne državne prvakinje v Šempetru slavile brez izgubljenega niza, v nadaljevanju prvenstva pa so v sedmih tekmah oddale le en niz. Pred tednom dni so slavile tudi v Mariboru, nedeljska tekma z Novogoričankami pa je odpadla. Na drugi strani so svojo dobro formo, prav tako z zmago v Mariboru, potrdile tudi Šempetranke, ki so v Kamnik prišle kot drugouvrščena ekipa. Kot drugouvrščena ekipa so ga tudi zapustile, saj so kot prva ekipa v letošnji sezoni v domačem prvenstvu premagale Calcit Volley, ki je bil sicer boljši v bloku in v napadu, zato pa slabši na sprejemu, predvsem pa so gostje kar 15 točk dosegle z začetnim udarcem.

  Varovanke Aljoše Jemca so odlično vstopile v derbi s Šempetrankami, ki so bile pred tekmo s tremi porazi in petimi zmagami njihove najbližje zasledovalke na prvenstveni lestvici. Z uspešnim napadom Eve Zatković so povedle s 6:1, zato je gostujoči trener Beno Božič že vzel svoj prvi polminutni odmor, po bloku Lucy Charuk pa je bilo že 9:2 za Calcit Volley. Na servis Andjelke Radišković so domače odbojkarice z dvema zaporednima blokoma Charukove Šempetrankam pobegnile že na 19:9, vodile pa so tudi še z 20:10. Nekaj upanja na preobrat je s svojimi servisi svoji ekipi ponudila Jerneja Lakovšek, saj je bilo le še 20:16 za Kamničanke. Toda po drugem polminutnem odmoru so se aktualne državne prvakinje le zbrale ter na servis Zatkovićeve in po bloku Katje Mihevc brez težav dobile uvodni niz.

  V drugem nizu so gostje  na servis Mojce Božič prišle do treh točk prednosti (3:0), po napaki domače ekipe pa do štirih (9:5). Kamničanke so jim odgovorile s tremi zaporednimi točkami, zadnjo je prispevala Olivera Brulec Kostić, toda po novi napaki domače ekipe in dveh zaporednih asih Anastazije Žnidar je SIP Šempeter vodil s 15:10. A tudi po polminutnem odmoru še ni bilo konec težav za kamniško ekipo, kajti po točki Rituper je bilo že 20:13 za šempetrsko ekipo, ki visoke prednosti ni več izpustila iz rok. Izenačenje v nizih je potrdila Nina Kotnik, ki je še lani igrala za Calcit Volley.

  Tudi v tretjem nizu so se nadaljevale težave domače ekipe na sprejemu, saj so po dveh asih Črnile, potem ko so domačinke še vodile s 6:4, Šempetranke prve prišle do treh točk prednosti (9:6). A je bilo njihovo veselje kratkotrajno, kajti na servis Eve Pogačar so do petih zaporednih točko prišle domače odbojkarice. Na enajsti sta bili ekipi spet skupaj, v izenačenem nadaljevanju pa so prve do zaključne žoge prišle gostje. Prvo so Kamničanke ubranile, tako kot tudi drugo in tretjo, nato pa je Pogačarjeva z blokom priborila svoji ekipi prvo zaključno žogo, ki jo je izkoristila  Eva Zatković.

  Vendar pa izgubljeni niz gostij ni zaustavil. Še več, na servis Božičeve in z blokom Črnile so povedle s 5:0, in čeprav so se Kamničanke hitro približale le na dve točki zaostanka (5:7), so na sredini niza s točko Nike Markovič Šempetranke imele že šest točk prednosti (17:11). V domači ekipi je »škripalo« na sprejemu, premalo prodorne so bile tudi na svoj servis, na drugi strani pa so z novim asom Božičeve gostje pred vstopom v samo končnico vodile z 22:15. Z blokom Brulec Kostićeve so domačinke svoj zaostanek znižale na štiri točke (22:18), a je bilo vsega konec po novi napaki domače ekipe.

  Svoj prvi letošnji tie-break so kamniške odbojkarice začele dobro, kajti po asu Katje Mihevc so prišle do treh točk prednosti (5:2), toda po polminutnem odmoru so Šempetranke izid na šesti točki že izenačile. S tem kamniških težav še ni bilo konec, saj so na menjavo strani odšle z dvema točkama zaostanka. Korak bližje zmagi so bile gostje po točki Kotnikove, ko je bilo na semaforju 10:6 za SIP Šempeter. Veliko zaslug za preobrat je imela s svojimi servisi tudi Markovičeve V končnici so gostje prišle do kar petih zaključnih žog, tretjo je zaključila Kotnikova.

  Izjava po tekmi

  Aljoša Jemec, trener Calcit Volleyja: »Odkrito povedano, vzrok za poraz ni bil v tehničnih ali taktičnih elementih, ampak v odnosu. Preprosto moramo takšne tekme odigrati popolnoma drugače, kot smo jih danes. Po lahko dobljenem prvem nizu se nam je podcenjujoč odnos maščeval. Na drugi strani so Šempetranke igrale dobro odbojko, zmago so si zaslužile, mi pa smo imeli napačen odnos. Takoj po tekmi smo se pogovorili in mislim, da so igralke dojele sporočilo.«