Odličen uvodni niz, nato težave v končnicah nizov

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v svoji zadnji tekmi letošnje lige prvakinj na drugem turnirju skupine B v Nantesu izgubile tudi proti domači istoimenski ekipi z 1:3 (22, -19, -20, -21). Kamničanke so tekmovanje v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju končale brez zmage, vendar z enim osvojenim nizom, predvsem pa dobro popotnico za prihodnje sezone. V domačem prvenstvu bodo v nedeljo, 31. januarja, ob 18. uri, v gosteh igrale z Luko Koper.

  Nantes – Calcit Volley  3:1 (-22, 19, 20, 21)

  Nantes – Športni kompleks Mangin-Beaulieau, brez gledalcev, sodnika: Boulanger (Belgija), Jettkandt (Nizozemska).

  Nantes: Snyder 20, Meyer, Lecrosnier, Kokkonen 7, Mendaro Leyva 14, Sylves 12, Alanko 3, Le Roux, Schad 14, Dekeukelaire (L), Meyer, Gommans, Piata Zessi, Roze. Trener: Cyril Ong Vathanara.

  Calcit Volley: Špoljarič, Mihevc 5, Pogačar 2, Š. Marušič, Brulec Kostić 16, Boisa, Zatković 11, Janežič (L), Charuk 14, Jerala , Radišković 13. Trener: Aljoša Jemec.

  Slovenske državne prvakinje so se že na prvem turnirju skupine B lige prvakinj nadejale, da bi morda lahko presenetile trenutno tretjeuvrščeno ekipo francoskega državnega prvenstva. Vendar je v Trevisu vse ostalo le pri željah, kajti Nantes je bil na koncu vseeno premočan nasprotnik zanje. V dobri luči se je Nantes, navkljub porazu, pokazal tudi v sredini večerni tekmi, ko je nudil zelo dober odpor Imoco Coneglianu.

  Vendar se Kamničanke na dober odpor Francozinj proti Italijankam niso kaj dosti ozirale, kajti s tremi zaporednimi točkami Eve Zatković so povedle s 6:2, po dveh zaporednih napadih Olivere Brulec Kostić pa z 8:3. Do še višje prednosti so prišle na servis Katje Mihevc, ko so domačinke naredile dve lastni napaki, na semaforju pa je bilo že 12:5 za Calcit Volley. Tudi pred vstopom v končnico je bila kamniška ekipa v dobrem položaju, kajti po novi napaki francoske ekipe so vodile z 22:17. V končnici je Kamničankam nekoliko popustila zbranost, kar so domačinke izkoristile in se z blokom Amantha Marin Slyves približale le na točko zaostanka (22:23), a do preobrata ni prišlo, saj so odbojkarice Nantesa v zaključku naredile dve lastni napaki.

  Začetek drugega niza je pripadel domači ekipi, ki je z asom Carli Anne Snyder gostjam pobegnile za tri točke (3:0), z novim asom, tokrat Kaise Alanko pa že za pet (10:5). Tudi po polminutnem odmoru Aljoše Jemca so domače odbojkarice prišle še do ene točke. Sprejem kamniške ekipe ni bil več na ravni prvega niza, premalo prodoren je bil tudi napad, slabša je bila tudi igra v bloku, kar so Francozinje izkoristile, tako da je pri novem zaostanku šestih točk (8:14) Jemec vzel še svoj drugi polminutni odmor. Nantes je vodil tudi že z 18:11, Brulec Kostić pa je po uspešnem napadu svojo ekipo približala na tri točke zaostanka (15:18), vendar so domačinke ubranile prednost, v končnici pa so prišle do zanesljive zmage in izenačenja v nizih.

  Tretji niz je bil izenačen do desete točke, večinoma so bile v prednosti kamniški odbojkarice, ki so po napaki domačink prve prišle do dveh točk prednosti (13:11), a je bil s štirimi zaporednimi točkami Nantes tisti, ki je vodil za dve (15:13). Novo nezbranost v svojih vrstah je Jemec skušal zaustaviti s polminutnim odmorom, vendar je Sylvesova z novim blokom prednost domače ekipe podvojila (17:13). Nantes je vodil tudi še z 20:16, s tremi zaporednimi točkami, zadnjo so dosegle z blokom Katje Mihevc, pa so se jim Kamničanke približale le na točko zaostanka (19:20). Toda v končnici so bile Kamničanke spet premalo zbrane, kar so francoske odbojkarice s tremi zaporednimi točkami tudi izkoristile in prišle do vodstva z 2:1 v nizih.

  Četrti niz se je začel podobno kot prvi, z vodstvom Kamničank s 3:0, po napadu Andjelke Radišković pa z 8:4. Vendar veselje gostujoče ekipe ni dolgo trajalo, kajti s tremi zaporednimi točkami so se jim domačinke hitro približale na točko zaostanka (7:8), na deveti pa so izid izenačile. Z dvema točkama Snyderove, drugo je dosegla z blokom, je Nantes že vodil z 12:10. Tudi po polminutnem odmoru se težave Kamničank z učinkovitostjo v napadu niso zaustavile in po delnem izidu 2:10 so bile one tiste, ki so zaostajale za štiri točke (10:14). V končnici je Nantes povedel že s 23:17, z asom Radiškovićeve pa so se jim varovanke Aljoše Jemca približale le na 21:23, imele tri napade za 22:23, a se je četrti končal z lastno napako. Zmago domače ekipe je z asom potrdila najboljša igralka tekme, Carli Anne Snyder.

  Izjava po tekmi

  Andjelka Radišković, odbojkarica Calcit Volleyja: »Danes smo imele veliko priložnost za zmago. Začele smo zelo dobro in prvi niz končale v našo korist. V drugem smo začele slabo, imele smo težave s sprejemom in ga na žalost izgubile. Mislim, da je bil ta drugi set odločilen za današnjo tekmo. Francozinje imajo zelo dobro ekipo in igrajo zelo dobro odbojko. To so dokazale tudi v preteklih dveh dneh proti Coneglianu in Fenerbahčeju. Na žalost nam je zmanjkalo sreče, naredile smo preveč napak in te napake so bile za nas usodne.«

  Aljoša Jemec, trener Calcit Volleyja: »Zapravili smo priložnost, da bi prišli do prve zmage v ligi prvakinj. Predvsem zato, ker smo igrali z dobro energijo, dobrim pristopom, pravo borbo in glede tega igralkam nimam česa očitati, ampak sem pa slabe volje, ker smo izgubili tekmo na lahkih situacijah. V ključnih trenutkih tekme smo delali otroške napake, ki si jih na tej ravni preprosto ne bi smeli dovoliti. Utrujenost tu ne igra nobene vloge, to so bile zadeve, ki bi jim preprosto morali bolje oddelati. Na lepo žogo, na lep sprejem, bi morala biti povezava med podajalko in napadalko boljša. Škoda, ker smo resnično imeli lepo priložnost, da se domov vrnemo z zmago.«

  Izidi tekem na turnirju v Nantesu

  Torek, 26. januar: Fenerbahče Istanbul – Nantes 3:0 (22, 16, 20), Calcit Volley – Imoco Conegliano 0:3 (-21, -11).

  Sreda, 27. januar: Calcit Volley – Fenerbahče Istanbul 0:3 (-13, -18, -20), Nantes – Imoco Volley Conegliano 0:3.

  Četrtek, 28. januar: Calcit Volley – Nantes 1:3 (22, -19, -20, -21), Imoco Volley Conegliano – Fenerbahče (20.30).

  Izidi tekem na turnirju v Trevisu
  1. krog: Imoco Volley Conegliano – Calcit Volley 3:0 (18, 17, 15), Fenerbahče Istanbul – Nantes 3:0 (16, 18, 15).
  2. krog: Nantes – Imoco Volley Conegliano 0:3 (-19,-11, -16), Calcit Volley – Fenerbahče Istanbul 1:3 (-16, 20, -24, -17).
  3. krog: Calcit Volley – Nantes 0:3 (-22, -19, -20), Imoco Volley Conegliano – Fenerbahče 3:0 (14, 19, 19).