Nepopustljive Kamničanke do prvega osvojenega niza v ligi prvakinj

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v drugem krogu skupine B lige prvakinj prišle do svojega prvega niza v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Na koncu so sicer morale priznati premoč Fenerbahčeja, ki je zmagal s 3:1 (16, -20, 24, 17), vendar si za svojo igro zaslužijo vse pohvale. V četrtek Kamničanke čaka še zadnja tekma turnirja v Trevisu, ko se bodo ob 17.30 pomerile z Nantesom. Francozinje so v prvi tekmi drugega kroga izgubile z Imoco Coneglianom z 0:3 (-19, -11, -16).

  Calcit Volley – Fenerbahče  1:3 (-16, 20, -24, -17)

  Treviso – Dvorana Villorba – Treviso, brez gledalcev, sodnika: Kuvalčuk (Ukrajina), Wolf (Švica).

  Calcit Volley: Špoljarič, Mihevc, Pogačar 3, Š. Marušič, Vovk 8, Brulec Kostić 20, Boisa, Zatković 8, Janežič (L), Charuk 9, Jerala 4, Radišković 9. Trener: Aljoša Brumec.

  Fenerbahče Istanbul: Yilmaz (L), Güctekin (L), Baskir, Sengün, Cetin 1, Babat 5, Vargas Abreu, Busa 8, Toksoy Guidetti 10, Mihajlović 29, Erdem Dündar, Kurt 1, Ademir Akyol 7, Kestirengöz 9. Trener: Zoran Terzić.

  V svoji prvi tekmi skupine B so kamniške odbojkarice pričakovano izgubile proti domači ekipi Imoco Conegliano, vendar je bila po besedah Aljoše Jemca, trenerja Calcit Vollelyja, zanje zmaga že, da so po vseh nevšečnostih okoli testiranj za covid-19 sploh prišli v »mehurček« v Trevisu. Tudi v drugi tekmi prvega dne je bil zmagovalec znan že vnaprej, kajti turški Fenerbahče Istanbul ni imel težjega dela proti francoskemu Nantesu. Turkinje so zmagale s 3:0 (16, 18, 15) v vlogi favoritinj pa so bile tudi v dvoboju s slovenskimi prvakinjami. Toda tokrat so se morale za zmago pošteno potruditi, kajti varovanke Aljoše Jemca so jim bile z izjemo uvodnega niza ves čas enakovredne tekmice.

  Vlogo favoritinj so odbojkarice Fenerbahčeja potrdile že v uvodnem nizu, ki so ga Kamničanke začele v nekoliko spremenjeni zasedbi v primerjavi s torkovo tekmo proti domačinkam turnirja. Namesto Eve Zatković je prednost na mestu sprejemalke dobila Ana Marija Vovk in prav z njeno točko so Kamničanke še vodile s 7:6. Vendar pa nadaljevanje za kamniško ekipo ni bilo več tako uspešno, kajti z asom Ceren Kestirengöz so Turkinje slovenskim prvakinjam pobegnile za pet točk (12:7). Slovenskim odbojkaricam ni pomagal niti polminutni odmor, kajti Brankica Mihajlović je svoji ekipi zagotovila že sedem točk prednosti (16:9). Z blokom Eve Pogačar se je Calcit Volley nasprotnicam približal na pet točk (14:19), vendar je do konca niza točki za svojo ekipo dosegla le še Vovkova. Z asom, tretjim Fenerbahčeja, je niz končala Ipar Ozay Kurt.

  Drugi niz je bil veliko bolj izenačen. Kamniške odbojkarice so bile predvsem bolj učinkovite v napadu. V prvem nizu so bile v tem elementu igre le 29-odstotne, Turkinje pa so jih petkrat ulovile tudi v bloku, zato pa so v drugem zaigrale bolj hrabro. Tudi na servisu so bolj pritiskale na turške sprejemalke, tako da so po zaostanku dveh točk (6:8), z dvema zaporednima napadoma Vovkove povedle z 9:8. Pri izidu 11:11, se je za svoj prvi polminutni odmor na tekmi odločil trener Fenerbahčeja Zoran Terzić, a je bolj koristil kamniški ekipi kot njegovi, saj je na servis Andjelke Radišković z dvema zaporednima blokoma Calcit Volley prišel do kar petih točk prednosti (19:14). Tudi po visokem vodstvu so kamniške odbojkarice ohranile mirno kri in ob razigrani Oliveri Brulec Kostić, ki je v tem nizu dosegla osem točk, prišle do izenačenja v nizih.

  Tudi v tretji niz so slovenske državne prvakinje vstopile hrabro, čeprav so vanj vstopile brez razpoložene Vovkove, ki se je tik ob koncu drugega niza poškodovala. Z njenim odhodom z igrišča so nekoliko padle na sprejemu, toda tudi Eva Zatković je dobro opravila svoje delo, predvsem to velja za napad, kjer je nekoliko razbremenila Brulec Kostićevo. V izenačenem nizu so pred vstopom v končnico z dvema točkama prednosti vodile samo Kamničanke, ko je bila za 8:6 uspešna Brulec Kostićeva. Žal je v končnici slovenskim odbojkaricam za trenutek popustila zbranost, kar sta izkušeni Srbkinji Bianka Busa in Brankica Mihajlović izkoristili za turško vodstvo z 22:20. Prav Busa pa je imela na koncu največ zaslug, da je Fenerbahče le izkoristil svojo tretjo zaključno žogo.

  Čeprav so tudi v četrtem nizu kamniške odbojkarice dolgo držale korak s Turkinjami, je na koncu vendarle do izraza prišla večja kakovost in mednarodne izkušnje odbojkaric Fenerbahčeja. Do izida 15:16, ko je na servis Radiškovićeve v napadu uspešna Zatkovićeva, so se Kamničanke še nadejale izenačenja v nizih, toda do konca tekme so jim Turkinje prepustile le še dve točki. Kamničanke so padle na sprejemu, pomagale niso niti menjave, tekmo pa je končala Dicle Nur Babat.

  Izjava po tekmi

  Aljoša Jemec, trener Calcit Volleyja: »Čeprav smo izgubili, sem zelo zadovoljen, kako so dekleta odigrale tekmo s Fenerbahčejem. Nezadovoljen sem bil le po prvem nizu, ker se je videlo, da lahko igramo z njim, ko pa smo začeli igrati, smo bili ves čas enakovredni. Žal mi je le za poškodbo Ane Marije Vovk, ki je odlično izkoristila svojo priložnost, vendar si je ob koncu drugega niza poškodovala koleno. Za kako hudo poškodbo gre, v tem trenutku še ne vemo. Dejstvo je, da smo tudi nekoliko izkoristili nekaj slabši pristop turške ekipe, v vsakem primeru pa nas jutri čaka še ena težka tekma. Francoski Nantes je vse prej kot slaba ekipa, tudi danes so se proti Coneglianu proti najmočnejši postavi dva niza dobro upirale. Vsekakor gre za kakovostno ekipo, ki jo bo težko presenetiti. Toda če bomo stopnjevali svojo igro, se lahko nadejamo še enega koraka naprej.«