Calcitovke tudi po tekmi z Nantesom ostale pri enem nizu

  V svoji zadnji tekmi skupine B lige prvakov so odbojkarice Calcit Volleyja v Trevisu izgubile še svojo tretjo tekmo. Tokrat je bil boljši od njih Nantes, ki je zmagal s 3:0 (22, 19, 20), tako da se Kamničanke domov vračajo z osvojenim nizom na sredini tekmi proti Fenerbahčeju. Turkinje bodo v zadnji tekmi turnirja ob 20.30 uri igrale z domačim Imoco Coneglianom. Naslednji turnir skupine B bo od 26. do 28. januarja v Nantesu.

  Calcit Volley – Nantes  0:3 (-22, -19, -20)

  Conegliano – Dvorana Villorba – Treviso, brez gledalcev, sodnika: Wolf (Švica), Kovalčuk (Ukrajina).

  Calcit Volley: Špoljarič, Mihevc 1, Pogačar, Š. Marušič 1, Brulec Kostić 11, Boisa , Zatković  11, Janežič (L), Charuk 10, Jerala 2, Radišković 3. Trener: Aljoša Jemec.

  Nantes: Synder 11, Lercrosnier, Kokkonen, Mendaro Leyva 17, Sylves 7, Alanko 4, Le Roux (L), Schad 7, Dekeukelaire (L), Piata Zessi, Gommans 12, Roze. Trener: Cyril Ong Vathanara.

  Obe ekipi sta bili pred današnjim srečanjem še brez osvojenih točk v skupini B, s tem, da so včeraj Kamničanke Fenerbahčeju odščipnile niz, v tretjem pa so izgubile šele na razliko. Toda Aljoša Jemec, trener Calcit Volleyja, je pred tekmo opozarjal, da ima Nantes veliko kakovostnejšo zasedbo, kot bi morda lahko sklepali po njegovih uvodnih tekmah. Priznal pa je, da je že pred turnirjem največ pozornosti s svojimi varovankami, med katerimi žal ni bilo Ane Marije Vovk, ki se je proti Fenerbhačeju proti koncu drugega niza poškodovala koleno, prav tekmi s predlani drugouvrščeno ekipo francoskega državnega prvenstva.

  Za kamniško ekipo je bila na začetku uvodnega niza usodna Sanja Gommans, ki je s kar tremi zaporednimi asi poskrbela za vodstvo Nantesa s 5:0. Po novem asu, tokrat Yaremis Mendaro Leyva, so Francozinje Kamničankam pobegnile že na 11:4, vodile pa so tudi s 17:11. V nadaljevanju niza so se slovenske prvakinje le prebudile, v napadu je dobro delovala naveza Eva Pogačar in Lucille Charuk, s tremi točkami se je izkazala tudi Olivera Brulec Kostić, tako da so se pred vstopom v končnico nasprotnicam približale le na dve točki zaostanka (18:20). Vendar do preobrata ni prišlo, tudi zato, ker so naredile dve lastni napaki na servisu, z eno od njih pa se je niz tudi končal v korist Nantesa.

  Tudi v začetku drugega niza so imele kamniške odbojkarice težave na sprejemu. Tokrat jim je težave povzročila Mendaro Leyva, ki je bila s tremi asi najbolj zaslužna za francosko vodstvo z 8:3. Po novem asu, tokrat Lauren Schad, je bilo že 13:5 za Nantes, ki je bil v nevarnosti le pred vstopom v končnico niza, ko so se jim Kamničanke približale na tri točke zaostanka. Morda bi prišle še kakšno točko bližje, vendar glavni sodnik tudi po ogledu challengea ni videl dotika mreže ene od francoskih odbojkaric. Ker se Kamničanke s to odločitvijo niso sprijaznile, je sledil še rdeči karton, po njem pa so Francozinje z dvema asoma Alanko Kaise Alanko prišle do vodstva z 2:0 v nizih.

  Tretji niz so varovanke Aljoše Jemca začel bolj zbrano, z asom Katje Mihevc pa so prvič na tekmi vodile z dvema točkama prednosti (9:7). V še boljšem položaju so bile že po njenem naslednjem servisu, ko je francoski napad končal v avtu. Toda Mendaro Leyva je z novima dvema zaporednima asoma izid na enajsti točki že izenačila. Z blokom Alankove so Francozinje Kamničankam pobegnile za dve točki (14:12), po polminutnem odmoru Aljoše Jemca je Brulec Kostićeva poskrbela za novo izenačenje, Zatkovićeva pa za vodstvo s 16:15. Toda v končnici so se ponovile vse napake Kamničank z začetkov prvega in drugega niza, spet pa je bila Mendaro Leyva tista, ki je z dvema asoma, skupaj jih je dosegla kar osem, Nantesu zagotovila mirno končnico (22:19). Čeprav je Radiškovićeva svoji ekipi še priigrala dve točki zaostanka, so francoske odbojkarice s tremi zaporednimi, zadnjo je z blokom dosegla Gommansova, zasluženo prišle do zmage.

  Izjave po tekmi

  Aljoša Jemec, trener Calcit Volleyja: »Po včerajšnji tekmi nam je manjkalo energije, drugo pa je, da so nas nasprotnice s servisi spravile od mreže. V takšnem položaju bi morali poskušati kakšen servis bolje sprejeti, bolje pa bi morali odigrati nekatere ‘lahke’ žoge. Žal v tem nismo bili najbolj uspešni, tako da bomo morali na svojo prvo morebitno zmago počakati do turnirja v Nantesu. Vendar bomo morali, če bomo želeli proti ekipam na tej ravni, prikazati svojo najboljšo odbojko. Proti Fenerbahčeju smo bili blizu tega, danes niti približno ne.«

  Eva Pogačar, kapetanka: “Današnja tekma ni šla po naših načrtih. Želja je bila velika, a nekako nam tega ni uspelo prikazati. Francozinje so nas premagale v igri servisa in sprejema, bilo je tudi nekaj čudnih sodniških odločitev. A to ni pomembno, same bi morale igrati kot znamo. Nantes je danes zasluženo zmagal. Pozna se nam utrujenost treh tekem, čeprav so jih imele tudi nasprotnice. Super izkušnja in že se veselimo, da gremo v francoski mehurček po nove izkušnje s težavnimi tekmami.”

  Lucille Charuk: “Razočaranje je seveda prisotno, še posebej po sinočnji tekmi. Po tekmi s Fenerbahčejem smo imeli visoka pričakovanja, česar pa nam preprosto ni uspelo prenesti na današnjo tekmo. Naš servis-prejem je bil resnično slab, zelo dobro so servirale in mi se enostavno nismo uspeli pobrati.”