Naja sanja o tujini in naslovih

  Odbojkarice Calcit Volleyja se marljivo pripravljajo na začetek sezone, v kateri bodo branile naslov državnih prvakinj in v kateri se bodo skušale uvrstiti v ligo prvakinj. V ekipi, ki je mešanica izkušenejših in mlajših igralk, je najmlajša v ekipi Naja Boisa, ki bo šele sredi decembra dopolnila sedemnajst let. Še v lanski sezoni je igrala za drugo kamniško ekipo, z mladinsko pa je osvojila naslov državnih prvakinj.

  Kamničanke so v torek igrale svojo prvo pripravljalno tekmo v letošnji sezoni. Na gostovanju v Grosuplju so s 4:1 premagale domače 1A ligašice, v soboto pa se bodo v dvorani v Stranjah pomerile z GEN-I Volleyjem. Za Najo Boiso so to prve preizkušnje v prvi članski kamniški ekipi, v kateri je najmlajša igralka. Dobro leto dni je od nje starejša Manja Jerala, ki je v začetku leta praznovala svoj osemnajsti rojstni dan.

  »Res je, da so to moje prve priprave s prvo člansko ekipo, vendar mi ekipa ni tuja, saj sem že lani občasno pomagala na treningih, ko so potrebovale dodatno igralko. Celotna ekipa me je zelo lepo sprejela in prepričana sem, da bo tudi v nadaljevanju sezone ohranjen pravi ekipni duh in dobro vzdušje,« je prepričana 188 cm visoka sprejemalka, ki je v Kamnik lani prišla iz ljubljanskega Vitala.

  »Veliko lažje mi je, da je prvi trener Aljoša Jemec, ki me je treniral celotno lansko sezono in me kot igralko zelo dobro pozna. Ve česa sem sposobna, kje so moje prednosti in na čem moram še delati. V veliko pomoč mi je tudi, da imam ob sebi igralke, s katerimi sem lani igrala v mladinskem prvenstvu, z mano pa je v prvo ekipo prišla tudi Zala Špoljarič, s katero sva lani igrali za drugo člansko ekipo. Sicer pa so priprave kar naporne, treniramo dvakrat na dan, na kar nisem bila navajena, saj smo lani v drugi ekipi trenirale le enkrat. Sem pa med karanteno in poleti vsakodnevno vzdrževala kondicijo in telesno pripravljenost, po koncu karantene tudi s pomočjo Gregorja Sobočana, zato mi ni tako težko.«

  Do začetka državnega prvenstva je še štirinajst dni. V prvem krogu se bodo branilke naslova državnih prvakinj pomerile s Šempetrankami, za katere bosta v novi sezoni igrali tudi Nina Kotnik in Katja Mihalinec, še lani igralki Calcita. »Vesela sem, da sem lahko del ekipe, ki brani naslov državnih prvakinj. Prvoligaška konkurenca bo za mene nova izkušnja, od katere bom lahko veliko odnesla. V njej nastopajo boljše ekipe in odbojka je na višji ravni. Čeprav so ekipe zelo kakovostne in naslova ne bo lahko obraniti, menim, da imamo dobro ekipo in s tem tudi veliko možnosti za nov naslov.«

  Za večino kamniških odbojkaric, ne samo zanjo, bo nekaj novega tudi igranje v kvalifikacijah za uvrstitev v ligo prvakinj. Če je zagrebška Mladost v prvem krogu kvalifikacij vsekakor premagljiva, bo toliko težje proti poljski ekipi iz Lodža. »Res je, da so Zagrebčanke premagljive, vendar bomo morale prikazati dobro igro, prav tako tudi na vseh tekmah, ki bodo sledile, če želimo zaigrati med najboljšimi ekipami v Evropi. Se pa vsekakor veselim, da igramo kvalifikacije za ligo prvakinj, ker je to nabiranje novega odbojkarskega znanja in še ena izkušnja več,« se nastopa med najboljšimi evropskimi klubi veseli dijakinja gimnazije Vič, ki je pravzaprav šele na začetku svoje odbojkarske kariere.

  »Konkretno določenih ciljev še nimam. Želim delati na svojem igralskem razvoju, pridobiti nekaj novih izkušenj in se učiti od bolj izkušenih soigralk ter nasprotnic. Tudi kakšen naslov pokalnih ali državnih prvakinj ne bi škodil. Želje so seveda zaigrati v članski reprezentanci in v tujini, kaj bo prinesla prihodnost, bomo pa še videli. Trenutno grem korak za korakom,« ne želi ničesar prehitevati Naja, ki ima veliko podporo s strani svojih staršev. Njen oče Vladimer je bil nekoč odličen košarkar Olimpije, mama Alenka pa je z velikim uspehom branila rokometašice Olimpije.

  »Oba starša sta bila odlična športnika, zato natanko vesta, s čim se srečujem na svoji športni poti. Če me kaj zanima oz. če naletim na kako oviro, sta mi vedno na voljo za kak nasvet. Kar se pa podpore tiče, je ta vedno prisotna. Podpirata me od samega začetka, me vozita na treninge, sta prisotna na skoraj vseh tekmah in navijata, tako da sem jima zelo hvaležna,« je še dejala odbojkarica, ki je velik up ne samo kamniške, pač pa tudi slovenske odbojke. Ena njenih večjih nalog v letošnji sezoni bo tudi usklajevanje šole z odbojko, saj bo veliko treningov, potovanj in tekem. »Zato bom v šoli več odsotna. Imam srečo, da imajo moji učitelji veliko razumevanja, se bo pa vsekakor treba potruditi.«