Majski turnir mladincev in kadetov za pokal Beograda

    Že več kot pet desetletij, natančneje 58 let, prvomajski prazniki ne minejo brez turnirja mladinskih selekcij v Beogradu. Poznan je kot Majski turnir in pod tem imenom ga poznajo generacije odbojkarjev s prostora nekdanje skupne države. Večina njih je v mladih letih oblekla dres svojega mesta in sodelovala na tem prestižnem turnirju. Letos tudi, ponovno, dve kamniški ekipi.

    Turnirja, ki je potekal med 29. aprilom in 1. majem, se je udeležilo 43 ekip. Poleg domačih ekip so za mednarodni značaj Majskega turnirja poskrbele ekipe udeleženke iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Črne gore, Slovenije in Italije. Tekmovali so v štirih kategorijah, v športnih dvoranah Voždovac in Žarkovo ter v dvoranah IV. beograjske gimnazije in Srednje šole Partrijarha Pavla.

    Iz Kamnika sta v Beograd odpotovali ekipa kadetinj pod vodstvom Špele Luževec in ekipa kadetov pod vodstvom Kristjana Krta. »Na turnir smo odšli z namenom, da naše igralke pridobijo izkušnje igranja na višjem nivoju, pa tudi da zaključimo sezono na zabaven in sproščen način,«  je pojasnila Špela Lužovec, ki je svoje varovanke vodila na tekmah proti ekipam Beograd 2, Tivat, Zagreb, Milano in Podgorica. Ekipa kamniških kadetinj je tekmovanje končala na 12. mestu.

    Kadeti so se preizkusili proti vrstnikom iz Osijeka, Novega Sada, Zagreba in drugi beograjski ekipi. »Mednarodni turnir je bil za vse fante izziv, ki so se ga zelo veselili. Temu primerno je bilo v igri videti veliko želje po dokazovanju v tekmah proti sovrstnikom iz tujine. Konec koncev pa je namen takih turnirjev predvsem druženje in prepričan sem, da jim bo ta izkušnja ostala v lepem spominu,« je turnir povzel Krt, ki je z ekipo pristal na 7. mestu. Kasnejšim zmagovalcem, ekipi Novega Sada, so uspeli odvzeti niz.

    Mladinski turnir pri dekletih in fantih sta dobili domači ekipi Beograd 1. Domačinke so prav tako slavile v kategoriji kadetinj, turnir kadetov pa je pripadel Novemu Sadu.