Čižmanova z mladinkami na EP U19W, Mujanović v dodatne kvalifikacije

    Slovenski odbojkarji do 20 let in slovenske odbojkarice do 19 let so se vrnili s kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Medtem ko je ženski ekipi uspelo zagotoviti vstopnico za prvenstvo, bodo njihovi reprezentančni kolegi julija imeli dodatno priložnost za uvrstitev. Klubske barve sta zastopala Neja Čižman in Nik Mujanović.

    Slovenske odbojkarice so turnir 2. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo odigrale v Mariboru in ga zaključile z dvema zmagama in prvim mestom v skupini D, ki jim je zagotovilo vozovnico za Skopje. Pod vodstvom Sama Miklavca so turnir začele s petkovo zmago nad Finsko s 3:1 (-20, 15, 17, 8), v nedeljo pa so se v odločilni tekmi za neposredno uvrstitev na EuroVolley srečale še z Bolgarkami, ki so jih odpravile s 3:0 (21,14,20). To je že tretja uvrstitev te generacije deklet na evropska prvenstva; leta 2019 se bile odlične četrte, leto kasneje pa sedme. Za mladinke je uspešno nastopala tudi članica Calcit Volleyja, Neja Čižman. 17-letna blokerka se je še posebej izkazala v dvoboju s Finsko, kjer je bila zaslužna za 10 slovenskih točk, na tekmi z Bolgarijo jih je dodala še tri.

    Odbojkarji do 20 let so kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki jih je gostila Latvija, začeli z zmago nad Romunijo. Varovanci Zorana Kedačiča so bili od tekmecev boljši s 3:0 (29, 14, 20). Na drugi tekmi je slovenska reprezentanca morala priznati premoč Češki, ki je bila uspešnejša z 1:3 (-26, 25, -22, -23). V tekmi proti gostiteljem so bili znova boljši Slovenci, ki so za konec slavili z 1:3 (-18, -17, 23, -14). Dve zmagi in poraz niso bili dovolj za neposredno uvrstitev na EuroVolley, kamor že potujejo favorizirani Čehi, bodo pa naši fantje novo priložnost za uvrstitev imeli v začetku julija, ko bo na sporedu 3. krog kvalifikacij. V slovenski vrsti je blestel edini kamniški predstavnik Nik Mujanović, ki je bil na vseh tekmah najzaslužnejši igralec na igrišču. Kvalifikacije je odprl s 16 točkami, proti Čehom jih je vknjižil 23, proti Latvijcem pa 21, dodal je še pet blokov.

    Foto: CEV