Za začetek spopad najboljših

  Lepšega začetka sezone si varovanke Gregorja Rozmana skorajda ne bi mogle želeti, saj bodo v soboto ob 18. uri v kamniški športni dvorani gostile Novo KBM Branik. Tekma bo imela dvojni pomen, ob 1A DOL za ženske bo veljala tudi za srednjeevropsko ligo, zato bo za obe ekipi še toliko bolj pomembna. Kamničanke ne skrivajo, da si v letošnji sezoni želijo dvojne krone, v srednjeevropski ligi pa načrtujejo preboj najmanj na zaključni turnir.

  V tem tednu so se kamniške odbojkarice v miru pripravljale na začetek sezone, zadnji dve preizkušnji pa segata v minuli teden, ko so doma s šempetrsko Alianso igrale 2:2, v gosteh pa so s 3:2 premagale zagrebško Mladost, ki je v sredo v kvalifikacijah za ligo prvakinj doma premagala ukrajinski Himki Južnji s 3:0.

  »Obe tekmi sta bili ob pravem času. Izkoristili smo ju zato, da smo prišli v tekmovalni ritem, obenem pa smo preizkusili še nekatere taktične variante,« je bil z zadnjima pripravljalnima preizkušnjama zadovoljen Gregor Rozman, ki bo tudi v letošnji sezoni vodil prvo kamniško žensko ekipo. Za razliko od prejšnjih sezon, je letošnja kamniška zasedba bolj ali manj podobna lanski. V ekipi ni več Eve Pogačar, ki je odšla v Italijo, Anja Zorman pa bo v novi sezoni igrala za drugo ekipo Calcit Volleyja. Novinki sta praktično le podajalka Zala Zbičajnik in Ana Marija Vovk, medtem ko se Eva Zatković in Manja Jerala po enoletnem kaljenju v drugi ekipi vračata v prvo.

  »Ena od mojih želja po koncu lanske sezone je bila, da ohranimo zdravo jedro ekipe, kar nam je bolj ali manj v celoti uspelo. Tudi obe novinki sta se dobro vključili, Eva in Manja pa tako ali tako dobro poznata vse igralke, saj sta že lani veliko trenirali z nami. Vidi se, da se dekleta med sabo dobro razumejo, prav zako smo lahko preskočili določene stvari v smislu ekipnega duha in taktične priprave, tako da smo lahko več pozornosti namenili drugim stvarem,« rad poudarja Rozman.

  Kako uspešne so bile v pripravljalnem obdobju, bo pokazala že sobotna preizkušnja z Mariborčankami, ki v Kamnik prihajajo brez odličnega dvojca Sara Najdič in Iza Mlakar, obe bosta kariero nadaljevali v tujini, zato pa ob nekaterih mlajših igralkah še z novinkama Nino Stojilković, francosko reprezentančno podajalko, in nadarjeno avstrijsko korektorico hrvaških korenin Anamarijo Galić, prišla je tudi nekdanja prosta igralka Calcit Volleyja, Maja Pahor. Na vroči mariborski klopi bo sedel Radovan Gačić, ki se po nekaj letih odsotnosti spet vrača v slovensko odbojko.

  »Res je, da Mariborčanke ne bodo več mogle računati na svoj udarni dvojec Najdič – Mlakar, ki je bil v zadnjih letih ključ njihovih uspehov v domačem prvenstvu, vendar sem prepričan, da je vodstvo kluba zanju našlo primerne zamenjave. Zagotovo bo Nova KBM Branik tudi v letošnji sezoni imela konkurenčno, spoštovanja vredno ekipo. Na klopi bo imel izkušenega Gačića, ki je vodil ekipe v močnih evropskih ligah. Zavedamo se za kakšne nasprotnice gre in temu primerno se tudi pripravljamo. Glede na to, da je za nami devet tednov garanja, se prve letošnje preizkušnje še toliko bolj veselimo,« je v pričakovanju prvega letošnjega kamniško-mariborskega derbija trener Rozman.

  Prav možno pa je, da bo Nova KBM Branik zadnji nasprotnik Calcit Volleyja tudi ob koncu letošnje sezone, ko bo na sporedu končnica državnega prvenstva. »To so le predvidevanja, kajti v ligi je še nekaj dobrih ekip. Res je, da je nekaj reprezentantk odšlo v tujino, toda prihajajo mlade, nadarjene igralke, ob tem pa ne smemo pozabiti, da bo v 1A DOL le osem ekip, zato bo vsako tekmo potrebno odigrati z vso resnostjo. Ker smo v zadnjih dveh sezonah ostali brez zaključnega turnirja v srednjevropski ligi, želimo tudi v tem tekmovanju stopiti stopničko višje in tudi zato bo tekma z Mariborčankami imela dodatni naboj,« je še dodal Rozman, ki mu bo pri delu pomagal Danijel Habjan, saj bo Aljoša Jemec v novi sezoni vodil drugo ekipo Calcit Volleyja.

  Calcit Volley v sezoni 2019/20

  Podajalki: Zala Zbičajnik, Špela Marušič.

  Sprejemalke: Katja Mihalinec, Ana Marija Vovk, Nina Kotnik, Polona Marušič.

  Blokerke: Lucy Charuk, Tina Kaker, Manja Jerala, Katja Mihevc.

  Korektorici: Olivera Kostić, Eva Zatković.

  Prosta igralka: Leja Janežič.

  Trener: Gregor Rozman, pomočnik trenerja: Danijel Habjan, kondicijski trener: Grega Sobočan, statističarka: Kristina Petrović.