Za uvod v sezono pokalni zmagovalci proti državnim prvakom

  Lepšega uvoda v novo sezono si ljubitelji slovenske odbojke skorajda ne bi mogli zamisliti, saj se bosta v prvem krogu Sportklub prve odbojkarske lige pomerila aktualni slovenski pokalni zmagovalec Calcit Volley in aktualni državni prvak Merkur Maribor. Tudi v letošnji sezoni se obe ekipi nadejata visoke uvrstitve tako v domačem prvenstvu kot v srednjeevropski ligi, saj bo tekma, ki se bo začela ob 20 uri, v kamniški športni dvorani, štela tudi za to tekmovanje.

  V preteklih letih je bila mariborska ekipa tista, ki je v sezone vstopala z minimalnimi spremembami v igralskem kadru, pred začetkom letošnje pa je ostala brez svojega prvega igralca, Roka Možiča, prav tako ni več Alena Šketa, Jevgenija Kisiljuka, Jerneja Detele, Filipa Uremovića in Jana Mulca. Novinci so Uroš Pavlović, Filip Kovačević, Roland Gergye, Rok Bračko in Janž Janez Kržič. Veliko manj sprememb je bilo v kamniški zasedbi, saj so odšli le Milosz Hebda, Sašo Štalekar in Rok Jerončič, prišli pa mladi Nik Mujanović ter dva tujca, Danilo Pavlović in finski reprezentančni bloker Tommi Siirilä. Je pa res, da Mariborčani ostajajo s starim trenerjem, Sebastijanom Škorcem, medtem ko bo Kamničane vodil Matija Pleško.

  »Tudi sam mislim, da bi naša prednost lahko bila v tem, da smo večinoma ostali v isti zasedbi, na drugi strani pa bodo Mariborčani po daljšem času videli, kako je, ko v ekipo pride več novih igralcev, ki se šele morajo uigrati. V pripravah na novo sezono smo se sicer enkrat pomerili med sabo, vendar mene na tej tekmi ni bilo, ker sem imel poroko, pa tudi Mariborčani niso igrali v polni zasedbi. Zato na podlagi te tekme, ki smo jo resda dobili, ne moremo delati kakšnih zaključkov. Ampak ne glede na vse, veselim se te tekme, veselim pa se tudi tega, da bodo na tribunah lahko spet prisotni gledalci,« je v pričakovanju uvodne tekme sezone Miha Bregar, 27-letni odbojkar, ki bo spet igral na mestu blokerja.

  Če smo že za lansko sezono govorili, da je bila ena najbolj kakovostnih v zgodovini slovenskih državnih prvenstev, se v letošnji obetajo še boljše predstave. Ob Mariborčani in Kamničanih je tu še okrepljeni ACH Volley, veliko močnejša, kot lani bo Panvita Pomgrad, tudi Krka, medtem ko je Salonit že standardno med štirimi najboljšimi ekipami v Sloveniji. Toda tudi Kranjčanov in Črnučanov ne gre popolnoma odpisati.

  »Dejansko bo veliko kakovostnih ekip, tako da se obeta zanimivo in izenačeno prvenstvo. To je samo dobro za razvoj slovenske odbojke, mislim pa, da imamo največ možnosti v boju za prvaka ACH, Merkur Maribor in mi. Toda po drugi strani bomo imeli na hrbtih eno veliko tarčo in pričakujemo lahko, da nas bodo druge ekipe skušale presenetiti. Če nas ne bodo, zanje to ne bo nobena tragedija, na drugi strani pa bomo mi morali te tekme dobiti. Vendar imamo dobro ekipo, ki bo to breme preprosto morala zdržati,« se nič kaj lahke naloge, ki je pred Kamničani, zaveda Bregar.

  V kamniškem taboru ne bežijo od tega, da bodo naredili vse, da po osemnajstih letih spet slavijo v državnem prvenstvu. Za njimi so dolge in naporne priprave, ki jih je vodil novi trener, Matija Pleško.

  »V preteklih slabih dveh mesecih smo resnično veliko trenirali. Začeli smo resda teden dni pozneje kot lani, vendar smo imeli vsi svoj program čez poletje, ki smo se ga tudi držali, tako da smo prišli že dobro pripravljeni. Način dela Matije Pleška mi je všeč, je malo govorjenja in veliko dela. Še nedolgo tega je bil igralec, ne smemo pa pozabiti, da je svoje prve igralske naslove osvojil prav v Kamniku, tako da dobro pozna to sredino, zelo dobro pa pozna tudi slovensko ligo, kar bi lahko bila ena od prednosti. Mislim, da se tudi zelo dobro dopolnjujeta s pomočnikom Gašperjem Ribičem, medtem ko je kondicijski trener Andrej Batagelj ostal isti, kar pa nam tudi ustreza. Skratka, celotna zasedba je odlična in za zdaj je vse v najlepšem redu. Žal še nekaj časa ne bomo mogli računati na svojega kapetana Mitjo Gasparinija, ki ima težave z mečno mišico, toda tiste najbolj pomembne tekme so šele pred nami,« je pred sobotnim obračunom z Mariborčani dejal odbojkar iz Šentjerneja, ki bo že četrto sezono nosil dres Calcit Volleyja.

  Calcit Volley v sezoni 2021/22

  Organizatorja igre: Jan Brulec, Žan Beravs.

  Sprejemalci: Jan Klobučar, Danilo Pavlović, Timotej Gal Kos, Martin Kosmina.

  Blokerji: Miga Bregar, Diko Purić, Tommi Siirilä.

  Korektorja: Mitja Gasparini, Nik Mujanović.

  Prosta igralca: Klemen Hribar, Miha Plot.

  Trener: Matija Pleško, pomočnik trenerja: Gašper Ribič.