V tie-breaku tokrat boljši Mariborčani

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v polfinalni tekmi zaključnega turnirja srednjeevropske lige v Zwettlu izgubili proti Merkur Mariboru z 2:3 (-22, -26, 15, 22, -13). V nedeljo se bodo ob 17. uri pomerili s poraženo ekipo drugega polfinalnega obračuna med ACH Volleyjem in domačim Union Raiffeisnom Waldviertlom.

  Calcit Volley – Merkur Maribor  2:3 (-22, -26, 15, 22, -13)

  Zwettel – Športna dvorana Zwettl, brez gledalcev, sodnika: Adler (Madžarska), Schimpl (Avstrija).

  Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Bregar, Purič 6, Kosmina 3, Gasparini 19, Hebda 12, Klobučar 26, Brulec 2, Beravs, Štalekar 10, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

  Merkur Maribor: Cafuta 4, Herman (L), Šket 13, Mulec 2, Detela, Možič 15, Košenina (L), Donik 2, Uremovič 8, Adžović, Planinšič 1, Kisiljuk 5, Ikhbayri 27, Kovačič. Trener: Sebastijan Škorc.

  Z boljšo popotnico so v polfinalni obračun srednjeevropske lige vstopili mariborski odbojkarji, ki so v zadnjem krogu rednega dela Sportklub prve odbojkarske lige premagali ACH Volley in si pred končnico zagotovili prvo mesto, medtem ko so Kamničani izgubili v Murski Soboti. Za nameček so varovanci Sebastijana Škorca v zadnji medsebojni tekmi premagali Calcit Volley s 3:0. Tudi v Zwettlu so bili blizu temu izidu, saj so povedli z 2:0 v nizih, vendar so se Kamničani vrnili v igro, izid v nizih izenačili, v tie-breaku pa so vodili z 11:8. V še enem preobratu so do zmage nato prišli mariborski odbojkarji, ki so se prvič v zgodovini kluba uvrstili v finale srednjeevropske lige, Calcit Volleyju pa preostaja tekma za tretje mesto.

  V uvodnem nizu so prvi do dveh točk prednosti prišli mariborski odbojkarji, ki so po dveh zaporednih točkah Alena Šketa povedli z 9:7, Ahmed Ikhbayri pa je svoji ekipi priboril tri točke prednosti (14:11). Kamničani so se po polminutnem odmoru svojega trenerja Gregorja Jerončiča vrnili v igro in z asom Dika Puriča izid na 18. točki izenačili. To pa je bilo zadnje izenačenje v prvem nizu, kajti v končnici so bili boljši Mariborčani, ki so z uspešnim napadom Šketa prišli do treh zaključnih žog za zmago v prvem nizu, Miha Cafuta je izkoristil drugo.

  V drugem nizu so Mariborčani s tremi zaporednimi točkami na servis Roka Možiča povedli s 6:4, svojo prednost pa so z novimi tremi zaporednimi točkami podvojili na 10:6. Toda po prvem polminutnem odmoru Gregorja Jerončiča so se Kamničani vrnili v igro in prišli na točko zaostanka (11:12). Vendar so mariborski odbojkarji še enkrat povedli za štiri točke (16:12), toda po uspešnem napadu Mitje Gasparinija so Kamničani zaostajali le še za točko (16:17). Za svoj prvi polminutni odmor se je odločil tudi Sebastijan Škorc, a je Jan Klobučar svojo ekipo popeljal do vodstva z 18:17. V izenačeni končnici so kamniški odbojkarji prvi prišli do zaključne žoge za izenačenje v nizih, z blokom Puriča so sicer drugo izkoristili, a sta sodnika videla dotik. Neizkoriščena je ostala tudi tretja kamniška zaključna žoga, zato pa so Mariborčani preko Možiča s prvo prišli do vodstva z 2:0 v nizih.

  Tudi v tretjem nizu sta obe ekipi prikazali zelo dobro odbojko, nobena pa si ni do izida 13:11, ko je bil v bloku uspešen Sašo Štalekar, priigrala dveh točk prednosti. Še lažje so Kamničani zadihali po asu Gasparinija, saj so Mariborčanom pobegnili za tri točke (14:11). Po dveh zaporednih asih, tokrat Milosza Hebde, je bilo že 17:12 za kamniško ekipo. Škorc je vzel še svoj drugi polminutni odmor, toda Kamničani so na servis Hebde dosegli še tri točke, pri njihovem vodstvu z 20:12 pa je bilo bolj ali manj jasno, da bodo Kamničani prišli do svojega prvega niza. Z asom ga je potrdil Jan Brulec.

  Z dvema zaporednima asoma Klobučarja, uspešnim napadom Gasparinija in lastno napako Mariborčanov so v začetku četrtega niza kamniški odbojkarji povedli s 6:2. Vodili so tudi še s 7:3, z dvema zaporednima blokoma pa so se jim Mariborčani hitro približali le na točko zaostanka (6:7). Kamničani so do štirih točk prednosti spet prišli po zaslugi Štalekarja (12:8). Pred vstopom v končnico niza je s točko Hebde Calcit Volley vodil tudi že z 19:14, a so na servis Filipa Uremoviča in blokom Jana Mulca mariborski odbojkarji izid na 21. točki izenačili. Obetala se je še ena zanimiva končnica, do katere pa ni prišlo, kajti na servis Brulca so kamniški odbojkarji prišli do dveh zaključnih žog za izenačenje v nizih, po napaki Mariborčanov so prvo tudi izkoristili.

  V tie-breaku so z blokom Hebde prvi do dveh točk prednosti prišli kamniški odbojkarji, po polminutnem odmoru Škorca in asu Gasparinija pa že do treh (5:2). Vendar veselje Kamničanov ni dolgo trajalo, kajti po točki Šketa so Mariborčani povedli s 7:6. Na menjavo strani so z minimalno prednostjo vendarle odšli varovanci Gregorja Jerončiča, v napadu je bil uspešen Gasparini. Nekaj bližje zmagi so bili po zviti točki Puriča in bloku Klobučarja, ko so še enkrat prišli do treh točk prednosti (10:7). Vendar so Mariborčani na servis Žige Donika uprizorili še en preobrat, z blokom Možiča so izid na 11. točki izenačili, z novima blokoma, Ikhbayrija in Uremoviča, pa so prišli do dveh zaključnih žog za končno zmago. Prvo so Kamničani še ubranili, ne pa tudi drugo, saj je Možič svojo ekipo popeljal v veliki finale.

  Izjava po tekmi

  Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja: »Pohvalno je, da smo se po zaostanku dveh nizov vrnili v igro in prišli na prag zmage. Vendar pa bi morali v prvih dveh nizih na igro, ki jo gojijo Mariborčani, v bloku in obrambi narediti več. Tega nismo naredili, ko smo, smo prišli do svoje igre, izboljšali smo tudi svoj začetni udarec in z blokom začeli zaustavljati njihove napade. Vse to je delovalo do našega vodstva z 11:8 v petem nizu, na koncu pa smo se premagali sami. Tiste lahke žoge, ki bi jih morali odigrati prepričljivo, smo odigrali slabo in nasprotniku omogočili, da je na lahek način prišel do točk in zmage. Končnico smo odigrali površno, kar so Mariborčani izkoristili.«