Še tretjič do tretjega mesta v srednjeevropski ligi

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v tekmi za tretje mesto na zaključnem turnirju srednjeevropske lige v Zwettlu premagali domačo ekipo Union Raiffeisen Waldviertel s 3:1 (23, 21, 17,19). Za prvo mesto v srednjeevropski ligi se bosta pomerili ekipi ACH Volleyja in Merkur Maribora, Kamničane pa v sredo, 10. marca, v Murski Soboti proti Panviti Pomgrad čaka prva četrtfinalna tekma končnice državnega prvenstva.

  Union Raiffeisen Waldviertel – Calcit Volley   1:3 (23, -21, -17, -19)

  Zwettl – Športna dvorana Zwettl, brez gledalcev, sodnika: Schimpl (Slovaška), Činatl (Češka).

  Union Raiffeisen Waldviertel: Vaiopoulos 4, Blaginov 2, Vincelovič, Weber (L), Bartoš 1, Licek 13, Tille 1, Boff, Streutker 17, Binder (L), Heptinstall, Šulc 18, Borris 5. Trener: Zdenek Šmejkal.

  Calcit Volley: Kos, Hribar (L), Purić 6, Kosmina, Gasparini 23, Hebda 13, Klobučar 16, Brulec 1, Beravs , Štalekar 6, Plot (L). Trener: Gregor Jerončič.

  V letošnji sezoni je Waldviertel v medsebojnih dvobojih s Kamničani slavili s 3:2, doma pa je moral priznati premoč ekipi Calcit Volleyja, ki je prav tako do zmage prišla v petem nizu. Sicer pa sta se ekipi v tekmi za končno tretje mesto v srednjeevropski ligi pomerili že lani, veselili pa so se avstrijski odbojkarji, ki so v sobotnem polfinalu brez možnosti proti ACH Volleyju. Na drugi strani so bili varovanci Gregorja Jerončiča v prvem polfinalnem obračunu proti Merkur Mariboru na pragu zmage, potem ko so po zaostanku z 0:2 v nizih v petem vodili z 11:8.

  V prvem nizu sta se ekipi do desete točke menjavali v vodstvu, s tremi zaporednimi točkami, zadnji dve je dosegel Marek Šulc, pa so domačini prvi prišli do prednosti dveh točk (12:10). Po polminutnem odmoru so jim na podoben način vrnili gostje, ki so z blokom Mitje Gasparinija povedli s 13:12, po lastni napaki Waldviertla pa s 15:13. Toda pred vstopom v končnico so domači odbojkarji spet prišli do treh zaporednih točk, kar jim je prineslo vodstvo z 21:20, z uspešnim napadom Šulca pa so prišli do dveh zaključnih žog. Drugo je nato izkoristil Martin Licek.

  Kamničani so v drugem nizu po napaki domačinov prvi prišli do dveh točk prednosti (5:3), po lastni napaki nasprotnika pa do treh (8:5). Vendar sta bili ekipi na deveti točki že skupaj, a ne za dolgo, kajti po bloku Saša Štalekarja so Kamničani pobegnili na 15:11. Vodili so tudi še s 16:12 in ko je Koendert Daan Streutker z asom izid že na 16. točki izenačil, se je obetala še ena zanimiva končnica. Vendar do nje po zaslugi Gasparinija ni prišlo. Z dvema asoma in blokom Štalekarja si je kamniška ekipa zagotovila štiri zaključne žoge za izenačenje v nizih, drugo je nato potrdil Jan Klobučar.

  Tudi v tretjem nizu so bili gostje tisti, ki so prvi prišli do dveh točk prednosti, ko je bil v napadu dvakrat uspešen Klobučar (4:2). Domači odbojkarji so na četrti točki izid še izenačili, to pa je bilo tudi zadnje izenačenje v tem nizu, kajti ob razigranem Gaspariniju in boljšemu servisu so z asom Dika Puriča povedli s 16:10. Visoko vodstvo Kamničanov ni uspavalo, še več, na servis Klobučarja so dosegli tri zaporedne točke, prišli do kar deset zaključnih žog, tretjo pa je izkoristil Purič.

  Po začetnih 2:0 so Kamničani pred sredino niza po dveh zaporednih uspešnih napadih Valentina Blaginova zaostajali za dve točki (7:9), vendar so po polminutnem odmoru izid z blokom Gasparinija spet povedli z 10:9. V izenačenem nadaljevanju so prvi do dveh točk prednosti prišli domači odbojkarji, ko je bil za vodstvo s 16:14 v bloku uspešen Leonhard Tille, vendar sta bili ekipi na šestnajsti točki že skupaj. A le za kratko, kajti Waldviertel je po kamniškem izenačenju dosegel tri zaporedne točke, toda to so bili tudi njihove zadnje točke. Z izjemno serijo začetnih udarcev Klobučarja Kamničani domačinom niso prepustili več točke, ob tem je sprejemalec Calcit Volleyja dosegel tudi štiri ase, do zmage in tretjega mesta pa so prišli po lastni napaki Streutkerja.

  Izjava po tekmi

  Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja: »Po včerajšnji maratonski tekmi z Mariborčani, ki bi se kaj lahko končala tudi v našo korist, so bile danes noge na začetku še težke, toda po nekoliko slabšem prvem nizu je bilo nadaljevanje toliko boljše. Na koncu je bila najbolj pomembna zmaga, in to ne glede na način, kako smo do nje prišli. Zdaj imamo deset dni časa, da se v miru pripravimo na začetek končnice državnega prvenstva in prepričan sem, da se lahko vmešamo tudi v boj za naslov državnih prvakov.«