V Kamnik prihajajo dvakratne svetovne prvakinje

  Le še dva dneva nas ločita od pravega odbojkarskega spektakla, ko bo v Kamniku, v prvi tekmi drugega kroga pokala CEV, gostovala ena najboljših ekip na svetu, sloviti Eczacibasi Dynamit Istanbul. Tekma se bo začela ob 20. uri v kamniški športni dvorani, povratna bo na sporedu prihodnji četrtek v Carigradu. Toda še pred gostovanjem slovite turške ekipe Kamničanke nocoj ob 20. uri čaka še povratna tekma četrtfinala Pokala Slovenije z Ankaranom.

  Eczacibasi Dynamit Istanbul se do zdaj lahko pohvali z dvema naslovoma svetovnega klubskega prvaka, enim evropskim, dvema pokaloma CEV ter kar 28 naslovi turškega prvaka, od tega rekordnih 17 zaporednih, devetimi pokalnimi naslovi in petimi osvojenimi turškimi super pokali.

  Že vse naštete lovorike govorijo o tem, da gre za eno najboljših ne samo evropskih, pač pa svetovnih ženskih odbojkarskih ekip. V prvem krogu so Turkinje brez izgubljenega niza premagale srbski Železničar iz Lajkovca, za mnoge pa so prve favoritinje za končno zmago v pokalu CEV, ki so ga drugič osvojile leta 2018. V izredno močnem turškem prvenstvu, ki velja za eno najkakovostnejših v Evropi, so svoj zadnji naslov osvojile pred devetimi leti, v tem času pa je prevladoval VakifBank, s katerim so Kamničanke igrale pred  v ligi prvakinj, dvakrat pa je bil najboljši še Fenerhabče.

  »Težjega nasprotnika bi skorajda težko dobili. Dejstvo je, da je Eczacibasi favorit, saj sodi med najboljše ekipe v Evropi. Že samo, če pogledamo, kdo vse igra zanj, vidimo, za kako kakovostno ekipo gre. Tu moramo biti realni, toda tudi svoje ekipe ne bi podcenjevala, zato bi to priložnost izkoristila za to, da bi prihodnjo sredo prišlo čim več naših navijačev na tekmo, z njihovo močjo nam bo lažje. Verjamem, da nas bo naše strokovno vodstvo dobro pripravilo na to tekmo, mislim pa, da bo Turkinjam težje igrati v Kamniku, kot nam v Carigradu,« se sredine prve tekme v Kamniku veseli Andjelka Radišković, izkušena sprejemalka Calcit Volleyja.

  Eczacibasi Dynamit Istanbul je po dvanajstih odigranih krogih trenutno na drugem mestu turškega prvenstva. Pred njim je, s tekmo več, aktualni državni prvak, Vakifbank, ki ima ob dveh porazih, kolikor jih ima tudi Eczacibasi, dve točki več. Dva poraza in isto številko točk kot Eczacibasi ima tudi tretjeuvrščeni Fenerbahče. V zadnjem so nasprotnice Calcit Volleyja v drugem krogu pokala CEV v gosteh s 3:1 premagale ekipo Ankara Karayollari, za katero je bil to tretji poraz v prvenstvu.

  Ob številnih odličnih igralkah, ki jih od letošnje sezone naprej vodi Ferhat Akbas, je težko izdvojiti samo eno ime. Že sedem let v njihovem dresu navdušuje Tijana Bošković, odlična 194 cm visoka srbska korektorica, ki je tudi kapetanka ekipe. Ob njej so tujke še srbska reprezentančna podajalka Maja Ognjenović, ameriška sprejemalka McCenzie Adams in belgijska blokerka Laura Heyrman. V ekipi so še turške reprezentantke, blokerka Beyza Arici, sprejemalka Hande Baladin, prosta igralka Simge Aköz in Fatma Yildirim, ki igra na mestu korektorice.

  Foto: CEV