V Kamnik prihaja eden od dveh favoritov pokala Challenge

  Odbojkarji Calcit Volleyja v letošnji sezoni spet niso imeli sreče v pokalu Challenge. Že v prvem krogu bo njihov nasprotnik Projekt Varšava, ob Monzi prvi kandidat za končno prvo mesto. Kamničani bodo prvo tekmo igrali v sredo, ob 20. uri, v domači športni dvorani, povratna pa bo teden dni pozneje ob 19. uri v Varšavi.

  V soboto so kamniški odbojkarji prvič v letošnji sezoni ostali praznih rok. Po osmih zmagah v domačem prvenstvu, dveh v predkrogu pokala Challenge in dveh v srednjeevropski ligi, jih je v Kranju zaustavila Hiša na kolesih Triglav. Že po obeh tekmah v srednjeevropski ligi, ki so ju sicer Kamničani dobili, obe brez izgubljenega niza, se je dalo slutiti, da njihova igra ni več na isti ravni, kot je bila na derbiju proti ACH Volleyju.

  »Proti Triglavu je prišlo do nečesa, kar je bilo morda tudi pričakovati. Ne bom rekel, da sem vedel, da bo do tega prišlo, se je pa čutilo, da nimamo več tiste povezanosti, ki nas je krasila do tekme z ACH Volleyjem. Kranjčani si sicer zaslužijo vse pohvale, resnično so se borili do konca, nam pa je lahko žal, da smo se po zaostanku dveh nizov vrnili v igro, imeli v petem nizu vodstvo z 9:6, tekmo pa smo končali s tremi lastnimi napakami. Nič, gremo naprej. Šport bi bil zelo preprost, če bi lahko nadaljevali v istem ritmu, kot smo bili v prvih desetih tekmah sezone, zato smo ta poraz lahko predvidevali, toda lahko bi bili tudi brez njega, saj smo bili na pragu zmage. Škoda je, ker izgubljamo samozaupanje, ko nam nekdo nudi takšen odpor, kot ga je v soboto Triglav,« se je prvega poraza v sezoni dotaknil Mladen Kašić, trener kamniških odbojkarjev.

  Brez poraza pa so še naprej odbojkarji Projekt Varšave, ki je v soboto v gosteh s 3:0 premagal Trefl Gdansk, ki je do te tekme izgubil le eno tekmo. V lanski sezoni je bila ekipa iz glavnega poljskega mesta peta, njen največji uspeh v domačem prvenstvu je do zdaj dvakrat drugo mesto (2019, 2020), pred letošnjo sezono pa so v svoje vrste pripeljali srbskega blokerja Srećka Lisinca, ameriškega blokerja Taylorja Averilla ter četverico poljskih odbojkarjev, Bartlomieja Boladža, Karola Borkowskija, Andrzeja Wrona in Jedrzeja Gruszczyinskega. Tu je še francoski reprezentant Kevin Tillie, nemški korektor Linus Weber, Ukrajinec Jurij Semenjuk, Poljaka Artur Szalpuk in Piotr Nowakovski, če omenimo le še nekatere. V sezoni 2017/18, je za Projekt Varšavo, takrat sicer še ONICO Varšava, igral tudi zdajšnji kapetan ACH Volleyja, Nikola Gjorgiev. Že drugo sezono jo vodi Piotr Graban, ki je nasledil Andreo Anastasija.

  »To, kar smo mi bili za Norvežane, so zdaj za nas Poljaki. Kdo je tu favorit, je popolnoma jasno, bo pa to priložnost, da tekmo odigramo brez pritiska. Gre za vrhunsko ekipo, na katero se bomo skušali čim bolj pripraviti in najti tisto povezanost, ki smo jo že imeli. Če bomo v vseh elementih igre na svoji najvišji ravni, se bo z njimi dalo igrati in tudi če izgubimo, nam nihče ne bo mogel ničesar zameriti, če bomo dali vse od sebe. Kar se tiče rezultata, ga je nesmiselno napovedovati. Seveda se ne predajamo in bomo iskali svojo priložnost, vendar moramo biti realni, predvsem pa ekipo dvigniti na raven, ki bo dovolj visoka, da bomo spet začeli zmagovati v domačem prvenstvu,« je v svoji napovedi realen Kašić, ki za padec forme svoje ekipe ne išče v pomanjkanju treninga v zadnjih dveh, treh tednih.

  »To, da časa za treninge nimamo veliko, ker si tekme sledijo ena za drugo, je samo izgovor. Že pred sezono smo vedeli, kaj nas čaka in na to smo se pripravili. Preprosto si ne smemo več dovoliti, da bi šli v tekmo brez prave energije, ki jo je lahko imeti, ko gre vse dobro, prave ekipe pa so tiste, ki jo najdejo tudi takrat, ko ji ne gre. In to je razlika med običajnimi športniki in zmagovalci.«

  Če bi do tekme s Poljaki prišli takoj po zmagi nad ACH Volleyjem, bi bili verjetno v kamniškem taboru bolj optimistično razpoloženi, po porazu v Kranju ga je nekoliko manj, ampak igrali bodo doma. Prva tekma bo v Kamniku, kar bo zagotovo določena prednost.

  »Dvanajst tekem zaporedoma smo dobili s 3:0, dejstvo pa je, da smo nekoliko padli v obeh tekmah v srednjeevropski ligi. Oba nasprotnika sta bila nekoliko slabše kakovosti, to nas je morda nekoliko uspavalo, kar so Kranjčani izkoristili in zmagali. Toda ne glede na ta poraz bomo skušali proti Poljakom prikazati čim boljšo odbojko. Do tekme z njimi moramo spet najti tisto energijo, ki nas je krasila v začetku sezone. Kakšnega pritiska ne čutimo, saj igramo proti vodilni ekipi poljskega prvenstva, ampak to ne pomeni, da ne bomo skušali svoje kože čim dražje prodati,« se ne predaja Uroš Pavlović, kapetan Calcit Volleyja, ki se, podobno kot njegov trener, zaveda, da ima Projekt Varšava izredno močno ekipo. V svoji ekipi resda nima kakšnega vrhunskega zvezdnika, zato pa veliko reprezentantov, zdajšnjih in nekdanjih.

  »Podrobnejša analiza nas še čaka, danes in jutri, toda če so vodilna ekipa poljskega prvenstva, potem je to res dobra ekipa, toda tudi Triglav je bil na papirju slabši nasprotnik, pa vemo, kako se je ta tekma končala. Presenečenja se dogajajo, in ko bodo prišli v našo dvorano, ki je vendarle specifična, to velja izkoristiti. Zdaj po tem porazu bomo še bolj motivirani, in če nam steče servis in če bomo v bloku tako uspešni, kot smo bili do tekme v Kranju, ko smo imeli vedno več kot deset blokov na tekmo, smo lahko nevarni. Prva tekma je kot rečeno doma in pustimo se presenetiti,« je še dejal kapetan še vedno vodilne ekipe Sportklub prve odbojkarske lige za moške.