Štembi tik pred življenjsko prelomnico

    Ljudje smo si različni. Eni rojstni dan prežurajo do jutra, drugi ga prespijo, eni ob tem, ko zapustijo dvajseta, doživijo prvo krizo odraščanja, drugim je to samo še ena številka. Andrej Štembergar Zupan starostnim prelomnicam ne daje preveč pomena, toliko večji pa je korak, ki ga bo storil čez nekaj ur. 

    »Vedno hitreje se odvijajo leta,« priznava tudi Andrej Štembergar Zupan, ki pa vseeno ni doživel nikakršnega pretresa, ko se je številka dve nenadoma spremenila v tri. »Načeloma je 30 zgolj številka, tako kot 31 ali 32. Prelomnice v življenju se zgodijo zaradi drugi stvari,« še doda in v isti sapi pove, da se bo ena takšnih zagotovo zgodila, ko bo zaključil s svojo športno potjo. Brez skrbi, o tem Andrej še ne razmišlja.

    Športu je predan že od malih nog. Začel je s košarko, ki jo je igral v šolskih selekcijah in kasneje pri kranjskem Triglavu, v mlajših letih je preigral tudi veliko odbojke na mivki, dvoranska odbojka pa je ljubezen, ki je ostala. »Košarka še vedno ostaja eden izmed mojih najljubših športov, takoj za odbojko,« pravi Andrej, ki je pravi športni multipraktik. Tudi v dvoranski odbojki je bil že marsikaj. »V odbojki sem dejansko začel na mestu organizatorja igre. Potem sem igralno pozicijo zamenjal za korektorja in na tem položaju preživel kar nekaj sezon v prvi članski ligi, nato pa sem zaigral na mestu sprejemalca,« se spominja svojih selitev po parketu. Čeprav okoliščine v zadnjem obdobju zahtevajo, da še vedno kdaj zaigra na korektorskem mestu, prizna, da se najbolj domače počuti kot sprejemalec. »Želim si igrati na sprejemalskem mestu, kjer sem dosegel največje uspehe v svoji karieri. Menjavanje pozicij po mojem mnenju ni dobrodošlo, saj tako ne moreš do potankosti osvojiti elementov ene pozicije. Čas, ki ga preživim na korektorskem mestu, mi vzame trening sprejema.«

    Čeprav je Andrejevo življenjsko pot zaneslo krepko v športne vode, vseeno ni zanemarjal študija in svoje prihodnosti po odbojki. Uspel je zaključiti dva dodiplomska študija. Kdo je torej Andrej Štembergar Zupan? Je najprej odbojkar? Je profesor biologije in gospodinjstva? Je naravovarstvenik? »Po duši športnik in ljubitelj narave, v nadaljevanju pa se zagotovo vidim v bioloških vodah.«

    Če tridesetica za Andreja ni bila prelomna, bo to zagotovo življenjski korak, ki ga bosta s srčno izbranko storila ta vikend. Andrej in Karin si bosta namreč obljubila večno zvestobo, njegova Calcitova družina pa jima ob vstopu v zakon želi z ljubeznijo, srečo in spoštovanjem tlakovano skupno pot.