Sloviti Eczacibasi tudi drugič premočan za slovenske prvakinje

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v povratni tekmi osmine finala v gosteh izgubile proti ekipi Eczacibasi Dynavit Istanbul z 0:3 (19, 17, 23). Tudi na prvi tekmi so bile s 3:0 boljše turške odbojkarice, ki so se uvrstile v četrtfinale. V soboto, 18. decembra, bodo Kamničanke v trinajstem krogu Sportklub prve odbojkarske lige ob uri gostovale v Grosuplju, to pa bo tudi njihova zadnja tekma pred polfinalom Pokala Slovenije, ko bodo v ponedeljek ob 19. uri v ljubljanski dvorani Tivoli igrale s Krimom.

  ECZACIBASI DYNAVIT ISTANBUL – CALCIT VOLLEY  3:0 (19, 17, 23)

  Carigrad – Dvorana Eczacibasi Spor Salonu, gledalcev 500, sodnika: Hesse (Nemčija), Boris (Italija).

  Eczacibasi Dynavit Istanbul: Sebnem Akoz (L), Bošković 15, Arici 6, Atlier 9, Sahin, Baladin 5, Ognjenović 1, Palabiyik (L), Sahin 1, Adams 11, Yilmaz 2, Heyrman 4, Yildirim 4. Trener: Ferhat Akbas.

  Calcit Volley: Pavlović Mori 2, Špoljarič (L), Mihevc 1, Javornik, Radišković 7, Šiftar 8, Brulec Kostić 13, Lenart 1, Janežič (L), Charuk 4, Sillah 1, Zorman, Čižman. Trener: Gregor Rozman.

  Ena od želja kamniških odbojkaric pred povratno tekmo proti eni najboljših ekip na svetu je bila, da bi osvojile vsaj častni niz. Žal je ostalo le pri željah, kajti navkljub borbeni in na trenutke tudi kakovostni igri, je bil domači Eczacibasi, na čelu s Tijano Bošković, preprosto premočan nasprotnik za slovenske državne prvakinje. Vsekakor pa je bila to za kamniško ekipo dobra priprava na zaključni turnir pokala Slovenije, ki bo na sporedu 20. in 21. decembra v Tivoliju.

  Kamničanke so v prvi niz vstopile hrabro in silovito na servisu. To jim je po bloku Olivere Brulec Kostić tudi prineslo vodstvo z 8:5, s tremi točkami pa so vodile po novem bloku svoje kapetanke (9:6). Vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo, kajti McKenzie Adams je z blokom izid že na deseti točki izenačila, do odločilne prednosti pa so domačinke prišle na servis odlične Bošković, ki je dosegla tudi tri ase. Z delnim izidom 6:0 je Eczacibasi povedel s 17:12, prednosti petih točk pa tako izkušenega ekipa, kot je carigrajska, ni več izpustila iz rok. Niz se je končal z lastno napako Kamničank.

  Drugi niz je bil bolj ali manj odločen že na samem začetku, ko je Nizozemka Laura Heyrman z asom svojo ekipo popeljala do vodstva z 8:3. Po novem asu, tokrat Hande Baladin, je bilo že 13:6 za domačo ekipo. V nadaljevanju niza so do svoje igre prišle tudi kamniške odbojkarice, ko so se z dobrim servisom Brulec Kostić domačinkam približale na štiri točke zaostanka (10:14). Še bližje so jim bile po asu Mance Lenart, ko so zaostajale le še za tri točke (16:19), toda v končnici niza so popustile na sprejemu, napad je bil spet premalo učinkovit in po asu Merve Atlier se je Eczacibasi tudi praktično uvrstil v četrtfinale.

  Čeprav je šlo v tretjem nizu le za prestiž, so Kamničanke tekmo nadaljevale v najmočnejši zasedbi, domači trener Ferhat Akbas pa je spočil nekatere svoje nosilke igre, v prvi vrsti Bošković in Majo Ognjenović. Začetek niza je tako pripadel gostjam, ki so z blokom Brulec Kostićeve domačinkam pobegnile za tri točke (7:4). Vodile so tudi še s 14:11, ko je bila z asom uspešna Eva Pavlović Mori, toda Adamsova je po štirih domačih zaporednih točkah Eczacibasi popeljala do vodstva s 15:14.  Pred vstopom v končnico niza so domače odbojkarice z blokom Beyze Arici prišle do treh točk prednosti (22:19), Kamničanke so jih z blokom Mije Šiftar ulovile na 23. točki, z asom pa je tekmo končala Američanka Adams.

  Izjava po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Tekma je potekala zelo podobno kot prva v Kamniku. Za osvojitev niza, še zlasti v prvih dveh, ko so domačinke igrale z najboljšo šesterko, bi morali igrati ves čas na podobni ravni kot v uvodu prvega niza. V tem delu igre smo res prikazali visoko raven igre, nato pa je na servis prišla Tijana Bošković, ki je naredila serijo petih servisov in tam so domačinke prišle do za nas neulovljive prednosti. Podobno je bilo tudi v drugem nizu, le da so Turkinje do prednosti prišle že v samem uvodu, spet pa je bila Boškovićeva tista, ki je bila za nas nezaustavljiva. Za kaj več bi morali preseči sami sebe, ampak tako je, ko igraš proti eni najboljših ekip v Evropi. Razlogov za slabo voljo ni, videli smo, kje smo in kaj nam še manjka, da bi lahko igrali vsaj na približno takšni ravni. Mislim, da si nihče od nas nima česa očitati. Lahko bi igrali bolje, lahko bi igrali fenomenalno, lahko pa bi igrali tudi slabše. Kakorkoli gledamo, sta bili obe tekmi z Eczacibasijem pozitivna izkušnja in samo pozitivna motivacija za nadaljevanje sezone.«