V Kanalu za tretje mesto na prvenstveni lestvici

  Pred zaključnim turnirjem Pokala Slovenije, ki bo 22. in 23. decembra v ljubljanski dvorani Tivoli, odbojkarje Calcit Volleyja v soboto čaka še tekma 12. kroga Sportklub prve odbojkarske lige za moške v Kanalu. Kamničani imajo trenutno na tretjem mestu tri točke prednosti pred Salonit Anhovem, zmaga pa bi jih še obdržala v boju za morebitno drugo mesto po rednem delu državnega prvenstva.

  Aktualni slovenski pokalni zmagovalci, ki bodo v začetku prihodnjega tedna branili lanskoletno lovoriko, so trenutno v seriji petih zaporednih zmag. Očitno je, da so iz poraza proti ACH Volleyju potegnili pozitivne konsekvence, zmagoviti niz pa bodo skušali nadaljevati vsaj še v naslednji teden.

  »Tudi sam imam občutek, da je naša igra v vzponu. Sicer pa, ne glede na to, proti komu igraš, je vsaka zmaga pomembna za dvig samozavesti. To velja tudi za sobotno tekmo. Z morebitno zmago ne samo, da bi se utrdili na tretjem mestu, z njo pa bi tudi ostali v pozitivnem ritmu, kar bi bila dobra popotnica za zaključni turnir Pokala Slovenije,« je z razpletom zadnjih tekem zadovoljen tudi Miha Plot, izkušeni libero Calcit Volleyja.

  V torkovi tekmi proti neugodnim Waldviertlom so Calcitovci v vseh treh nizih že prišli do občutnejše prednosti, kot po pravilu so jih Avstrijci pred vstopom v končnico niza ulovili, v končnici, ko je bilo to najbolj potrebno, pa niso več delali napak. V nekaterih prejšnjih tekmah letošnje sezone se to ni dogajalo.

  »Včasih se zgodi, da navkljub ne najboljši igri vseeno prideš do zmage in tudi to vpliva na samozavest. Na ta način vidiš, da tudi, ko ti ne gre vse po načrtih, lahko zmagaš. Vsaka takšna tekma ti lahko koristi. Dejansko smo vse tri nize dobro začeli, nato smo padli v igri, ko pa je bilo treba, smo bili spet pravi, zbrani in agresivni. Najbolj pomembno je, da smo s tremi osvojenimi točkami ostali v igri za uvrstitev na zaključni turnir, je pa res, da bo do konca rednega dela srednjeevropske lige praktično ne smemo več izgubiti tekme. Kar ne bo ravno lahko, saj v njej ni slabe ekipe,« opozarja dobitnik srebrne kolajne z evropskega prvenstva leta 2015.

  Lahkih tekem pa ni niti v domačem prvenstvu. Še zlasti to velja za tekme proti Salonitu, ki je še vedno v igri za tretje mesto po rednem delu državnega prvenstva, saj za Calcitovci zaostajajo le za tri točke. Na drugi strani imajo odbojkarji Calcit Volleyja v preostalih desetih tekmah rednega dela prvenstva še vedno možnost, da na drugem mestu prehitijo Merkur Maribor, medtem ko je ACH Volley na prvem že bolj ali manj nedosegljiv.

  »S tem, kakšne so naše možnosti za drugo ali katerokoli drugo mesto, se ne smemo obremenjevati. Moramo se osredotočiti na prvo naslednjo tekmo, ki je pred nami, hkrati pa na vsaki od njih dvigniti svojo formo. Čeprav v zadnjem času igramo dobro, imamo še vedno rezerve. Na vseh igralnih mestih imamo zdravo konkurenco, zato lahko dobro treniramo in to se mora odražati tudi na tekmah.«

  Calcitovci so v prvi letošnji medsebojni tekmi Kanalce premagali s 3:1 (19, -16, 14, 20), vendar so doma veliko bolj neugodni. »Da, to je res, mislim pa, da bomo potrdili svojo kakovost in da bomo prišli do zanesljive zmage,« je o novih treh kamniških točkah prepričan Plot.

  Tako Kamničane kot Kanalce pa prihodnji torek čakata polfinalna obračuna Pokala Slovenije. Salonit se bo v prvi tekmi pomeril z ACH Volleyjem, medtem ko Calcit Volley čaka tretja letošnja tekma z Merkur Mariborom. V prvenstvu so bili obakrat boljši Mariborčani, ki so jim v minuli sezoni Calcitovci prav v polfinalu pokalnega tekmovanja preprečili, da bi prišli do dvojne lovorike.

  »Pravzaprav je vseeno, proti komu bi igrali v polfinalu, saj so vse štiri ekipe zelo kakovostne. Kako se bo razpletla polfinalna tekma z Mariborčani, bo v največji meri odvisno od nas samih. Če bomo pravi, če bomo igrali, kot znamo, z dobrim servisom, igro v bloku in učinkovitim napadom, lahko zmagamo. Bo pa seveda treba potrditi na igrišču. Toda najprej moramo odigrati tekmo v Kanalu. Upam, da jo bomo dobro izkoristili in se čim bolje pripravili na zaključni turnir. Z morebitno sobotno zmago nam bi bilo zagotovo lažje.«

  Dvanajsti krog Sportklub prve odbojkarske lige prinaša tudi derbi trenutno vodilnih ekip, ACH Volleyja in Merkur Maribora, ki bo v dvorani Tivoli. Nič manj napeto ne bo v Novem mestu, kjer bo Krka gostila Črnuče, medtem ko bo Panvita Pomgrad v svoji dvorani proti Hiši na kolesih Triglavu skušala prekiniti serijo petih zaporednih porazov.