Prva tekma postregla z maratonsko igro, zmaji tesno slavili

  V prvi finalni tekmi končnici 1. DOL za moške v dvorani Tivoli so odbojkarji Calcit Volleyja  v dramatičnem obračunu, v katerem so četrtem nizu ubranili šest zaključnih žog, proti ACH Volleyju izgubili z 2:3 (-20, 20, -21, 28, -16). Druga tekma bo na sporedu v ponedeljek ob 18.30 v športni dvorani Kamnik. Ekipi igrata na tri zmage.

  ACH Volley – Calcit Volley  3:2 (20, -20, 21, -28, 16)

  Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 500, sodnika: Miklošič (Maribor), Novak (Dvor).

  ACH Volley: Kovačič (L) Purić 6, Pavlović 4, Satler, Brulec, Đirlić 21, Okroglič 6, Mantha 3, Vilimanović 4, Pokeršnik 12, Videčnik 11, Poluian 16.Trener: Matija Pleško.

  Calcit Volley: Hribar (L), Bregar 5, Golob (L), Jereb 1, Ratek, Vidmar 4, Babkov 24, Štalekar 6, Lakner 3, Kotnik 7, Štembergar Zupan 21, Ivković 2, Lazar. Trener: Aleš Hribar.

  V še petem zaporednem finalu končnice 1. DOL za moške je vloga favorita spet na strani ljubljanskih odbojkarjev, ki v letošnjih štirih medsebojnih tekmah Kamničanom niso oddali  niti niza. Na prvi finalni tekmi letošnje končnice so odbojkarji Calcit Volleyja resno zapretili Ljubljančanom, jim vzeli dva niza, kaj kmalu pa bi jim tudi zmago, a vendar je ta še petič letos pripadla ACH Volleyju. Kamničani bodo na svojo priložnost za prvo letošnjo zmago proti ljubljanski ekipi morali počakati do ponedeljka.

  Ljubljančani so že na začetku uvodnega niza pritisnili s servisi, kar je kamniške napadalce oddaljilo od mreže, z napadom Petra Đirlića pa so povedli s 6:3. Z blokom Dmitrija Babkova so se jim Kamničani približali na točko zaostanka, toda po asu Andrije Vilimanovića je bilo spet plus tri za ACH Volley (10:7), Videčnik pa je z blokom branilcem naslova prinesel že štiri točke prednosti (12:8). Nalet domače ekipe je Aleš Hribar zaustavil s polminutnim odmorom, kajti po bloku Saše Štalekarja je bilo le še 12:11 za ACH Volley, zato je po polminutnem odmoru posegel tudi Matija Pleško. Po njem so domačini gostom spet takoj pobegnili za tri točke, z asom Vilimanovića pa že na neulovljivih šest (22:16). Niz se je končal s točko Timofeja Poluiana.

  Drugi niz so bolje začeli kamniški odbojkarji, ki so z blokom Andreja Štembergarja Zupana pri izidu 8:5 prisilili domačega trenerja, da je posegel po polminutnem odmoru. Domačini so se sicer gostom še približali na točko zaostanka (7:8), toda s tremi zaporednimi so jim Kamničani pobegnili na 12:8, z blokom Mihe Bregarja pa že na 16:11. Gostje so vodili tudi še z 19:14, toda s tremi zaporednimi točkami, zadnjo je z blokom prispeval Matic Videčnik, je bilo le še 19:17 za Calcit Volley. Vendar do preobrata ni prišlo, odlični Babkov je z blokom zaustavil nalet domače ekipe, Domen Kotnik je z uspešnim napadom Kamničanom priboril pet zaključnih žog, izkoristili pa so drugo, ko je servis Uroša Pavloviča končal v mreži.

  Kamničani so odločno začeli tudi tretji niz in po napaki domače ekipe povedli s 5:2, a je Diko Purič na deveti točki izid izenačil. Veselje domače ekipe ni trajalo dolgo, po bloku Mihe Bregarja so calcitovci spet prišli do treh točk prednosti (13:10), do novega izenačenja pa je prišlo na 16. točki. Že v naslednjem napadu so Ljubljančani prvič v tretjem nizu povedli, Kamničani so vzeli polminutni odmor, po vrnitvi na igrišče pa je Matic Videčnik dobil rdeči karton. S tem so do točke prišli gostje, vseeno pa so končnico bolj zbrano odigrali Ljubljančani, ki so s tremi zaporednimi točkami prišli do vodstva s 23:20. Niz je z blokom končal Poluian.

  Jure Okroglič je na začetku četrtega niza s svojimi servisi poskrbel, da so Ljubljančani povedli s 6:1. V še težjih težavah je bila kamniška ekipa po novem bloku Poluiana, saj je zaostajala že za šest točk (3:9), ki je po dveh točkah Videčnika, drugo je dosegel z blokom, že bila v izgubljenem položaju. ACH Volley jim je pobegnil za osem točk (12:4). Toda nepopustljivi Kamničani se niso predali in po napaki domače ekipe je bil njihov zaostanek le še točko (19:20), že v naslednjem napadu pa je Bregar z blokom izid izenačil. V razburljivi končnici so imeli domačini, ki so vodili tudi s 24:22, kar šest zaključnih žog, vse so Kamničani ubranili, zato pa je prvo njihovo z blokom izkoristil Primož Vidmar, ki je zaustavil Poluiana.

  Do menjave strani so v tie-breaku Kamničani dvakrat vodili z dvema točkama prednosti, obakrat so jih Ljubljančani ulovili, drugič pri 6:6, na menjavo pa so s točko prednosti po zaslugi Mihe Bregarja odšli gostujoči odbojkarji. Domačini so do novega vodstva prišli po zaslugi Đirlića (10:9), toda razpoloženi Babkov je Kamničane spet popeljal do vodstva s 13:12. Sledila je napaka Đirlića, vendar so domačini ubranili obe zaključni žogi, po bloku Puriča pa so sami prišli do prve. Nato so imeli še dve, drugo pa je z blokom zaključil Poluian.

  Izjavi po tekmi

  Matija Pleško, trener ACH Volleyja: »Kakorkoli potegnemo črto, dobili smo prvo tekmo, danes pa smo videli, kaj vse lahko odbojka ponudi. Še enkrat več se je pokazalo, da tekme ni konec, dokler sodnik ne odpiska zadnjega žvižga. Kamničani so samo še enkrat več pokazali, da so, ko se odloča o lovorikah, še kako nevaren nasprotnik, zato si zaslužijo vse čestitke. Prikazali so všečno, hrabro igro, borbeno. Na koncu se je izšlo v našo korist, me je pa zaskrbel padec v četrtem nizu, ko smo imeli tekmo že skorajda dobljeno, pa se je vse obrnilo na glavo. Toda po številkah sodeč smo bili zelo izenačeni v vseh elementih igre, tako je bil to pravi derbi, prava tekma za gledalce, ki se jih ni zbralo toliko, kot bi si takšen finale zaslužil.«

  Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »Normalno je, da je potem, ko ima ekipa dve zaključni žogi za zmago, poraz pusti grenak priokus. Tako v drugem kot v petem nizu smo bili na pragu zmage, vendar se nam ni izšlo. Nasprotnik je odreagiral bolj zrelo od nas in prišel do zmage. Moram pa iz te tekme vzeti pluse, ki jih je bilo veliko, predvsem tu mislim na željo, borbenost, nepopustljivost. Mislim, da je kompleks ACH pozabljen, kar je za nadaljevanje finalne serije zelo pomembno. Za današnjo predstavo svojim varovancem lahko samo čestitam in mislim, da je bila to super promocija odbojke že kar na prvi tekmi.«