Pred prvim derbijem z Mariborčankami še Ankaran in Krim

  Čeprav so na povratni tekmi kvalifikacij lige prvakinj odbojkarice Calcit Volleyja prikazale veliko boljšo igro kot na prvi v Lodžu, to ni bilo dovolj, da bi izločile LKS Commercecon Lodž, tako da bodo svojo evropsko pot nadaljevale v pokalu CEV. Še pred tem pa se bodo spet posvetile domači Sportklub prvi odbojkarski ligi. V soboto, ob 20. uri, bodo v šestem krogu, v dvorani ŠD Kamnik gostile Ankaran, v torek, ob 17.30, pa v zaostali tekmi drugega kroga še Krim.

  V sredo so kamniške odbojkarice v prvih treh nizih dokazale, da znajo igrati veliko boljšo odbojko, kot so igrale v Lodžu. Žal to ni bilo dovolj za njihovo tretjo uvrstitev v najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje. Kakovost in mednarodne izkušnje, predvsem pa večje število težkih tekem so bile na strani poljske ekipe, ki pa se je morala v prvem in drugem nizu pošteno potruditi, da si je zagotovila napredovanje v ligo prvakinj.

  »V tekmo vstopile veliko bolj sproščeno kot na Poljskem. Škoda je, da v končnicah prvih dveh nizov nismo izvlekle kaj več, saj smo bile zelo blizu. Ampak ne glede na vse si nimamo česa očitati, mislim, da smo proti tako dobri ekipi prikazale dobro igro, in čeprav je bilo po prvih dveh nizih že vse odločeno, nismo obupale, borile smo se do konca in bila, če drugega ne, vsaj z enim osvojenim nizom,« je po tekmi s Poljakinjami dejala s 17 točkami najbolj učinkovita igralka Calcit Volleyja, Eva Zatković.

  Žal nikoli ne bomo vedeli, kako bi se v kvalifikacijah lige prvakinj vse skupaj končalo, če bi pred začetkom sezone Kamničanke lahko igrale na močnem turnirju v Olomoucu. Na Češkem bi v dveh dneh odigrale nekaj težkih tekem, zagotovo pa bi jim prav prišli tudi tekmi z zagrebško Mladostjo v prvem krogu kvalifikacij. »Dejstvo je, da nam manjka težkih preizkušenj, saj le na takšnih tekmah vidiš, kaj ti še manj, kaj je treba popraviti. Tako pa smo do tekme s Poljakinjami igrale le tri tekme domačega prvenstva, ki so vsekakor zelo pomembne, vendar se po kakovosti te ekipe ne morejo primerjati z močnejšimi ekipami,« bi si težjih preizkušenj želela 19-letna Ljubljančanka, ki že četrto nosi dres aktualnih slovenskih državnih prvakinj.

  Svojo evropsko pot bodo Kamničanke nadaljevale v pokalu CEV, njihov prvi nasprotnik pa bo Nova KBM Branik. Če v slovenskem pokalu ne bo prišlo do kakšnih presenečenj, bodo z Mariborčankami do konca leta odigrale kar pet tekem. Prva bo na sporedu že prihodnjo soboto v Mariboru, pa potem dve v novembru v pokalu CEV ter v decembru še eno prvenstveno, takrat v Kamniku in v finalu Pokala Slovenije. »Vsaka tekma z Mariborčankami je poglavje zase. Tokrat jih bo v dobrih dveh mesecih res veliko, vendar je proti njim vedno užitek igrati, teh tekem se veselimo, saj oboji potrebujemo težje tekme, ki edine prinašajo napredek,« se obračunov z aktualnimi pokalnimi zmagovalkami veseli Zatkovićeva.

  Pred prvo tekmo z Mariborčankami čakata varovanke Aljoše Jemca še dve, na papirju lažji tekmi. Vendar se je v preteklosti že velikokrat pokazalo, da so takšne tekme včasih najtežje. »Tega se še kako dobro zavedamo, zato bomo morale na obeh tekmah že od prve točke naprej z vso resnostjo vstopiti v tekmo in jo odigrati na visoki ravni. Seveda računamo, da bomo vknjižile vseh šest točk, toda še zlasti Ankarančanke so lahko zelo nevarne, čeprav tudi krimovk ne gre podcenjevati,« je v napovedi previdna mlada kamniška sprejemalka.

  Tako Ankaran kot Krim sta do zdaj v štirih odigranih tekmah po enkrat zmagala, Ankarančanke prav proti krimovkam, slednje pa so v sredo v zaostali tekmi tretjega kroga ATK Grosuplje. Sobotne nasprotnice Kamničank so temeljito prenovile svojo zasedbo, ki jo še naprej vodil Željo Rulofs. Prvi ekipi so priključile nekaj obetavnih igralk iz svoje odbojkarske šole, saj so se po koncu lanske sezone poslovile Katja Medved, Lia Apollonio, Marina Ćorić, Rena Krstić, Tajda Lovšin, Nina Lovšin in Urša Uršič. V pomlajeni zasedbi je prvo ime zagotovo nekdanja calcitovka Sara Valenčič, novinki pa sta Nina Petranovič, ki se je vrnila s študija v ZDA in Bolgarka Dorina Valentinova Hristoskova. Krim, ki se je po nekaj letih vrnil na prvoligaško sceno, pa vodi Jože Časar, svoje vrste pa je okrepil s še eno nekdanjo Kamničanko, Pio Blažič ter tremi Kranjčankami, sestrama Julijo in Katjušo Mohorič ter Najo Metelko.

  Tudi preostale tri tekme šestega kroga Sportklub prve odbojkarske lige – ženske bodo na sporedu v soboto. Šempetranke bodo gostile ATK Grosuplje, Krim čaka novo gostovanje, tokrat v Kopru, v Novi Gorici pa bo domači GEN-I Volley skušal presenetiti Novo KBM Branik.