Nisem si predstavljal, da mi bo odbojka toliko dala

  Timotej Ratek, korektor v dresu Calcit Volleyja, se je po koncu sezone odločil postaviti odbojkarsko žogo v kot in se posvetiti razvoju domače vinogradniške kmetije v rodni Prlekiji. Umirjeni Tim, ki je svoje prve odbojkarske korake naredil prav v Kamniku, je v času svoje športne kariere našel čas tudi za študij, kjer je bil prejemnik druge Rektorjeve nagrade za naj inovacijo. 

  Timotej, pri komaj štiriindvajsetih letih si se odločil, da, – vsaj začasno – potegneš črto pod svojo odbojkarsko kariero. Zakaj? Si to svojo odločitev dolgo premleval v svoji glavi? Za ta korak sem se odločil, ker se želim skupaj s svojo družino lotiti naše vizije in si ustvariti kariero v vinarstvu. Odločitev sem sprejel tekom pretekle sezone, seveda pa ni bila lahka. 

  Si eden tistih športnikov, ki so uspešno usklajevali šport in študij, dokončal si Fakulteto za strojništvo. Ob tem, da si igral odbojko na visokem nivoju, verjetno nisi imel povsem klasičnega študentskega življenja kot marsikateri od tvojih vrstnikov. Si to kdaj pogrešal? Res je, nisem imel klasičnega študentskega življenja, ne morem pa reči, da sem ga pogrešal. Vsak se sam odloča o svojih prioritetah v življenju, jaz sem ob študiju izbral odbojko, ki je zahtevala velike vložke energije in časa, hkrati pa ogromno dala.

  Si v času kariere dajal prednost študiju ali športu? Študij in šport se da lepo uravnotežiti. V obdobju igranja v nižjih ligah sem lahko več časa posvečal študiju, prva liga pa je seveda terjala več vloženega časa.

  No, verjetno se ti je življenje precej obrnilo na glavo novembra, ko si prvič postal očka. Kako se počutiš v novi vlogi? Happy to be alive. 😊

  Zdaj se podajaš v povsem druge vode, v vinogradništvo in vinarstvo. Kako se odbojkar znajde med vinogradi in v vinskih kleteh? Med vinogradi sem shodil. Vse do začetka študija v Ljubljani sem aktivno sodeloval pri vseh opravilih in odločitvah na poti pridelave vrhunskih vin. V zadnjem obdobju sem se začel tudi aktivno izobraževati na tem področju, zato mislim da sem na dobri poti.

  Bi lahko potegnil kakšne vzporednice med vrhunskim športom in poslom? Mislim, da vrhunski šport gradi karakter. Naučiš se sprejemati razočaranja, se spopasti s porazom in nadaljevati v smeri svojih ciljev, saj se velike stvari delajo prav v težkih trenutkih. V danem trenutku moraš s tistim, kar imaš, narediti to, kar lahko. Kakor lahko pri odbojki med zmago in porazom odloča ena poteza, lahko pri vinarstvu ena odločitev loči med kanalizacijskim jaškom in zvezdami.

  Kaj ti je šport dal, kar boš zdaj skušal prenesti na novo karierno področje? Vztrajnost, trdo delo in pa to, da ločiš med pomembnimi in nepomembnimi stvarmi. Naučiš se sodelovanja z različnimi karakterji v ekipi, kar je pomembno za dobro timsko delo. Na koncu je za uspeh, kot v športu tudi v poslu, potrebne vsaj kanček sreče.

  Si pripravljen na ta preskok iz profesionalnega športa v običajen slog življenja? Ti je ob tem kaj težko? Tako odločitev sem sprejel, zato mi ni težko. Seveda bom pogrešal ekipo, treninge in odbojko samo, a nasproti mi stojijo novi izzivi. Mislim, da bo v mojem življenjskem slogu vedno prostor za odbojko, a bolj na rekreativnem nivoju.

  Kaj bi opisal kot svoj največji dosežek v odbojkarski karieri? Poleg medalj, ki smo jih osvojili z ekipo, je zame moj največji dosežek razvoj prej naštetih karakteristik in lastnosti. Ko sem začel igrati, si nisem predstavljal, da mi bo to obdobje toliko dalo in posledično vplivalo na preostanek mojega življenja.

  V Kamniku si prebil šest sezon. Kako bi opisal svojo izkušnjo v dresu Calcit Volleyja? V Kamniku sem začel svojo odbojkarsko pot. Praktično brez odbojkarskega znanja in izkušenj sem začel z igranjem v tretji ligi, s tisto ekipo smo se pozneje prebili v drugo ligo. Po treh sezonah sem prestopil v prvo ekipo. Vsem trenerjem se zahvaljujem za predano znanje, klubu in navijačem pa za podporo.

  V duhu sodobnega načina komuniciranja bomo tvoje novo življenje lahko spremljali tudi prek družbenih omrežij, kajne? Kje te lahko zasledimo? In še, ali lahko računamo, da se boš znašel tudi med kamniškimi navijači? Želim pridelovati vrhunska ekološka vina, svojo pot do cilja pa bom dokumentiral na Instagramu in Facebooku na dveh profilih: Life Ratek edition in Vina Ratek. Tam lahko spremljate vse vzpone in padce, mojo zgoraj opisano vztrajnost, družinsko življenje ter, upajmo, da tudi malo sreče. Seveda, navijati pridem na tekmo za tretjo zmago Calcita v finalni seriji! 😊