Napredovanje bo možno le ob dobrem sprejemu

  Odbojkarji Calcit Volleyja bodo v sredo ob 20. uri pred novo težko preizkušnjo. V svoji dvorani bodo v povratni tekmi prvega kroga pokala CEV gostili lani najboljšo špansko ekipo Guaguas Las Palmas, ki je na prvi tekmi na Kanarskih otokih pred slabim tednom dni slavil s 3:0 (20, 22, 22). Kamničane v naslednji krog vodi le zmaga s 3:0 ali 3:1, nato pa bodo morali biti boljši še v t. i. zlatem nizu, ki se igra do 15. točke. Ob vrhunski igri, ki so jo kamniški zagotovo sposobni prikazati, to ni misija nemogoče.

  Že v Las Palmasu bi kamniški odbojkarji lahko prišli do bolj ugodnega izida, vendar se jim na koncu ni izšlo. Zato bo njihova naloga v domači dvorani zdaj še toliko težja, vendar če nič drugega, so v prvem medsebojnem obračunu videli in spoznali, da se s Španci da igrati in da so premagljivi. Toda le takrat, ko varovanci Matije Pleška igrajo, kot znajo in kot so sposobni.

  »Guaguas Las Palmas nas na prvi tekmi ni presenetil z ničimer. Priprava na tekmo je bila dobra, igralci so vedeli, od kje nam preti največja nevarnost. Njihovega kubanskega korektorja Yosvanya Hernandeza Cardonella smo relativno dobro zaustavili, več težav pa nam je povzročal Brazilec Magnani Hage, kar je bil eden od razlogov, da se je tekma odvila v korist španske ekipe. Mislim pa, da bo najbolj pomembno, kako bomo razpoloženi na sprejemu, kajti brez vsaj solidnega sprejema, bomo težko igrali proti njimi. Side-avte bomo morali delati dosti konstantno, vemo pa, da v letošnji sezoni ne blestimo ravno na sprejemu, čeprav mu na treningih posvečamo veliko pozornosti. Upam, da bo sprejem dobro deloval, kajti prav tu se lahko vse začne ali pa vse podre,« eno od poti do končnega uspeha vidi Matija Pleško, trener odbojkarjev Calcit Volleyja.

  Španski državni prvaki, ki so v ligi prvakov izpadli v prvem krogu kvalifikacij, so zelo dobri na servisu. V prvi tekmi so dosegli šest asov, ob tem so imeli enajst lastnih napak, na drugi strani so Calcitovci v tem elementu igre dosegli le dve točki, imeli pa so kar 16 lastnih napak.

  »Na servisu so ves čas zelo agresivni in tudi zato bo sprejem toliko bolj pomemben. Upam, da jih bo nekoliko zmedla tudi naša dvorana, ampak vse drugo bo v naših rokah. In še enkrat, ob dobrem sprejemu bo lažje tudi našemu organizatorju igre, ki bo imel na voljo več možnosti, da razigra soigralce. Če bo vse to delovalo, se lahko nadejamo lepega večera,« je prepričan Pleško.

  Za končni uspeh bo pomembna prav vsaka točka, prvi cilj Kamničanov bo priti do treh osvojenih nizov, ob tem ne izgubiti več kot enega, nato pa vse svoje moči usmeriti v zlati niz.

  »Vemo, kaj nas pelje v naslednji krog, vendar ne smemo ničesar prehitevati. Fantje si resnično želijo napredovanja, je pa res, da je, ko te nasprotnik ‘razbije’ s servisi, na tribuni videti, kot da ti ni do ničesar, ampak verjemite, da ni tako. Toda, če žoga ne pride do organizatorja igre kot bi morala, je potem to boj samim s sabo. Čeprav imamo veliko težav s poškodbami, si vsi zelo želimo ostati v pokalu CEV. Zelo pomembno bi bilo, da bi ostali v Evropi, da ohranimo stik z njo, bo pa težko. Ampak kakršnikoli smo, takšni smo, v vsakem primer pa bomo skušali prikazati svojo najboljšo igro v danem trenutku. Upam, da bo to dovolj za napredovanje,« se končnega uspeha nadeja trener slovenskih pokalnih zmagovalcev.

  Minulo soboto so Calcitovci prišli do zmage v Črnučah, z igro, ki ni navdušila, v še večjih težavah pa je bil v španskem prvenstvu Guaguas Las Palmas, ki je v derbiju sedmega kroga izgubil proti Manacorju z 2:3. Za ekipo s Kanarskih otokov je bil to drugi letošnji poraz v domačem prvenstvu, hkrati pa tudi dokaz, da je ranljiva. Tekmo v Kamniku bosta sodila Italijan Roberto Boris in Srb Jovan Jovanović.