Švicarke s pridihom ameriške šole odbojke

  Odbojkarice Calcit Volleyja bodo po porazu z ukrajinskim Prometejem iz Dnepra v drugem krogu kvalifikacij lige prvakinj svojo evropsko pot nadaljevale v pokalu CEV. Toda kaj lahko bi se zgodilo, da bi tudi v tem tekmovanju igrale z ukrajinskimi prvakinjami, ki pa so bile v tretjem krogu kvalifikacij lige prvakinj boljše tudi od ekipe Viteos Neuchatel, tako da se bodo Calcitovke pomerile z lani najboljšo švicarsko ekipo. Prva tekma bo na sporedu v sredo, ob 17. uri, v ŠD Kamnik, povratna pa 25. novembra, ob 20. uri v Švici.

  Aktualne švicarske državne prvakinje, ki so leta 2019 prekinile devetletno prevlado ekipe Volero Zürich, svoj uspeh pa so ponovile tudi v lanski sezoni – leta 2020 v Švici niso končali prvenstva -, so v prvem krogu kvalifikacij lige prvakinj izločile zagrebško Mladost. V gosteh so zmagale s 3:0, v domači dvorani pa so po vodstvu z 2:0, s čimer so se že uvrstile v naslednji krog, popustile, na koncu pa vseeno zmagale s 3:2. Tudi njihov naslednji in zadnji nasprotnik za uvrstitev v najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje, je bil znanec kamniške ekipe, Prometej Dneper. Ukrajinke so v Neuchatelu slavile s 3:0, v Dnepru pa s 3:1. Skratka, priložnosti, da so se v kamniškem taboru dodobra spoznali z igro Viteos Neuchatela, je bilo več kot dovolj.

  »Viteos je zrela ekipa, ki igra zelo dobro odbojko. Praktično so vse igralke prve postave študirale v univerzah v ZDA, zato se njihova igra zelo nagiba na ameriško šolo odbojke, z veliko energijo v sami igri. Prikazati bomo morali resnično dobro igro, če bomo želeli v dveh tekmah iztržiti pozitiven rezultat,« je pred sredino prvo tekmo poudaril Gregor Rozman, trener kamniških odbojkaric.

  Švicarska ženska odbojka je v zadnjih letih zelo napredovala. Ne samo klubska, ko so prav po zaslugi Volero Züricha redno igrale v ligi prvakinj, tudi reprezentančna. Nenazadnje so Švicarke igrale na zadnjem evropskem prvenstvu, kjer Slovenije ni bilo.

  »Kar nekaj švicarskih reprezentantk igra v tujih evropskih ligah, poznam tudi nekaj njihovih igralk in daleč od tega, da bi bila švicarska odbojka slaba. Je pa dejstvo, da še vedno razlika med klubsko in reprezentančno in da ima Viteos v svojih vrstah tri Američanke, predvsem obe sprejemalki, Tia Scambray in Kyra Holt sta zelo nevarni v napadu, tretja pa je blokerka Jasmine Gross. V ZDA je študirala tudi hrvaška korektorica Barbara Dapić, ki je njihova četrta tujka, v prvi postavi pa so še podajalka Olivia Wassner, blokerka Samira Sulser in libero Fabiana Mottis. Skratka, ekipa je zelo, zelo dobra,« je o švicarski ekipi s spoštovanjem govoril Rozman, ki pa je vendarle veliko bolj vesel, da se bodo Kamničanke pomerile z njimi, kot še enkrat z Ukrajinkami.

  »Zagotovo je za nas bolje, da igramo s Švicarkami kot z Ukrajinkami. Prvič že zaradi same poti, saj bo v Švico veliko lažje potovati kot v Dneper, pa tudi kljub vsemu je Prometej vendarle močnejši. Švicarke so bile v obeh tekmah za odtenek slabše od Ukrajink, vendar pa ne smemo pozabiti, da je Viteos v drugem krogu kvalifikacij lige prvakinj gladko premagal Mladost v Zagrebu. Še enkrat ponavljam, morali bomo obe tekmi odigrati na maksimalni ravni, zbrano od prve do zadnje točke, če se bomo želeli nadejati ugodnega rezultata,« je še opozoril Rozman.

  Spodbudno pa je, da je igra Kamničank vse od nepričakovanega poraza s Šempetrankami v domačem prvenstvu, do katerega je prišlo le tri dni po porazu s Prometejem, na dokaj visoki ravni. Še vedno ne na najvišji, ni pa nekih velikih nihanj. »Na vsaki tekmi skušamo ohranjati čim višjo raven svoje igre, čeprav v teh razmerah, ko smo imeli nekaj težav s poškodbami in jih še vedno imamo, in ko smo imeli serijo tekem ena za drugo, nismo imeli možnosti normalnega treninga. Ampak vse to sodi zraven, vse to je normalni športni proces v tem novembrskem in decembrskem obdobju, ki je še pred nami, tako da to ni nič čudnega. S tem se moramo sprijazniti in iz vsega tega potegniti maksimum.«

  Trenerka švicarske ekipe je nekdanja avstralska reprezentantka Lauren Bertollaci, ki je na njeni klopi že tretjo sezono. Prvo tekmo v Kamniku bosta sodila Caner Cildir iz Turčije in Italijan Roberto Boris.