Kosmina prvič proti Krki

  Odbojkarje Calcit Volleyja do konca koledarskega leta čakajo še štiri tekme, dve v Sportklub prvi odbojkarski ligi in dve v srednjeevropski ligi. Prva bo na sporedu v soboto, 12. decembra, ko se bodo v 14. krogu v dvorani Marof ob 19. uri prvič v letošnji sezoni pomerili s Krko. Za Martina Kosmino, letošnjega novinca v kamniškem dresu, bo to prva tekma v življenju, ki jo bo igral proti Novomeščanom.

  Ravno, ko bi v prvi tretjini državnega prvenstva Novomeščani morali gostovati v Kamniku, je prišlo do štiritedenske prekinitve, tako da bosta ekipi preloženo tekmo odigrali šele po novem letu. Njuna prva v letošnji sezoni bo zdaj v soboto, s prav posebnimi občutki pa jo pričakuje Martin Kosmina. »Zame to to tekma kot tekma, kajti nikoli nisem gledal na to, kdo je na drugi strani mreže. Seveda bo vse skupaj nekoliko drugače, še zlasti zato, ker bomo igrali v dvorani Marof, kjer sem treniral in igral praktično vso svojo kariero do odhoda v Kamnik. Prav tako bo lepo srečati svoje nekdanje soigralce. Upam le, da ne bom pred tekmo zgrešil garderobe,« je v smehu o svojih pričakovanjih pred sobotno tekmo dejal izkušeni kamniški sprejemalec, ki ga preseneča, da ima njegov nekdanji klub v do zdaj desetih odigranih tekmah le eno zmago.

  »Pred prvenstvom sem pričakoval, da bo Krka višje na lestvici, kajti v svoji ekipi ima še vedno nekaj igralcev, ki že dolgo igrajo v prvi ligi. Čeprav so le pri eni zmagi, še vedno menim, da niso ravno na mestu, ki bi ga po svoji kakovosti zaslužili. Oče, ki je v klubu član upravnega odbora, pravi, da že nekaj časa igrajo v nekakšnem krču, tako pa pravijo tudi fantje, s katerimi sem se pogovarjal. Ob tem so imeli še nekaj smole, saj je do prekinitve prišlo ravno v trenutku, ko so premagali Salonit, nato so imeli težave s koronavirusom in vse to se jim zdaj pozna. Ampak ne smemo se ozirati na njihove težave. V prvi vrsti se moramo osredotočiti na svojo igro, tudi mi smo v zaostanku s točkami. Drugo mesto je trenutno na pogled že kar oddaljeno, toda vse to se lahko hitro spremeni.«

  Kamniška ekipa je s tekmo manj na tretjem mestu prvenstvene lestvice. Za zdaj je sedem točk za drugouvrščenim Merkur Mariborom in devet za aktualnimi slovenskimi državnimi prvaki, ki so jih v soboto še drugič letos premagali. Spet pa so odločale končnice nizov, in če bi se žoga ali dve obrnili drugače, bi bil končni izkupiček za četo Gregorja Jerončiča morda tudi drugačen.

  »V končnicah nizov so bili Ljubljančani bolj zbrani od nas, izkoristili so naše napake, to pa je na takšnih tekmah odločilno. V prihodnje bomo morali končnice odigrati boljše, kajti v letošnji sezoni so nam jo v posameznih nizih že nekajkrat zagodle. Tudi proti Mariborčanom v gosteh, ko smo bili v vseh nizih večinoma v prednosti, na koncu pa smo bili ob točko. To je tisto, kar bomo morali popraviti. Predvsem pa do koledarskega leta ne smemo več izgubiti. Ne v državnem prvenstvu ne v srednjeevropski ligi, kjer nas čakata prav tako še dve tekmi. Mislim, da naša trenutna forma ni slaba. Ko igramo svojo igro, nas doma težko kdo premaga, sicer pa bo prvenstvo še dolgo,« je napredovanju na prvenstveni lestvici prepričan Kosmina, ki je v torek v Milanu odigral tudi svojo prvo tekmo proti kateri od italijanskih ekip.

  »Zame je bila to pozitivna izkušnja. Na žalost Milana nismo presenetili, vendarle gre za zelo kakovostno ekipo, dejstvo pa je, da smo sposobni prikazati boljšo igro. Vseeno je razlika igrati tekme domačega prvenstva ali tekme proti ekipam, kot je Milano. Zdaj smo osredotočeni na sobotno tekmo v Novem mestu, potem igramo v sredo doma z Unionom Raiffeisnom v srednjeevropski ligi, dva dni pozneje pa prihajajo Mariborčani. Za konec gremo še v Waldviertel na povratno tekmo, toda kot rečeno, prav nič ne smemo prehitevati. Najprej moramo v soboto premagati Krko,« je odločen 29-letni odbojkar, ki prvo sezono igra za Calcit Volley.

  V soboto bo ob novomeški tekmi na sporedu le še ena tekma 14. kroga državnega prvenstva. Mariborčani bodo gostovali v Murski Soboti, dan pozneje pa bo ACH Volley gostil Hišo na kolesih Triglav. Hoče in Salonit Anhovo bosta svojo tekmo odigrala 9. januarja, prihodnje leto.