Košenina prvič v življenju proti Mariboru

  Odbojkarji Calcit Volleyja so hitro preboleli poraz z ACH Volleyjem v tekmi tretjega kroga Sportklub prve odbojkarske lige. V sredo so v Pliberku v prvi tekmi prvega kroga pokala CEV premagali domačo SK Zadrugo Aich/Dob, pred povratno tekmo, ki bo prihodnjo sredo v Kamniku, pa bodo v četrtem krogu domačega prvenstva, v soboto, ob 17.30, gostili Merkur Maribor, za katerega je še lani igral Alan Košenina.

  Predvsem za Košenino bo sobotna tekma nekaj posebnega, saj je do njegovega letošnjega prihoda v Kamnik vso svojo kariero igral za Merkur Maribor. Še lani sta za Mariborčane igrala tudi Uroš Planinšič, ki je svojo odbojkarsko pot sicer začel v Hočah, in Uroš Pavlovič, ki je pred tem igral za Panvito Pomgrad, SK Zadrugo Aich/Dob in ACH Volley. Omenjena trojka pa ni bila edina, ki je po koncu lanske sezone zapustila vrste predlanskega državnega prvaka. Odšli so še Ahmed Ikhbayri, Filip Kovačević, Roland Gergye, Miha Cafuta, Adi Adžović, Tit Kovačič in Aljaž Herman, prišli pa so Miha Fink, Filip Leva, Gregor Pernuš, Žiga Kumer, Connor McConnel, Nemanja Peruničić, Jaka Jevšnik, Jaka Iršič, Timotej Vodušek in Nejc Najdič. Čeprav so Mariborčani spet pomladili ekipo, so trije zaporedni porazi na začetku sezone vendarle manjše presenečenje.

  »Predvsem poraz s Črnučami je tisti, ki ga nisem pričakoval, je pa res, da je imel Žiga Donik nekaj težav s poškodbo, njegova odsotnost pa se mariborski ekipi zelo pozna. Vendarle gre za dokazanega igralca slovenske lige, in če njega ni ali lahko igra le na 50-odstotkih, je to drugačna ekipa. Ampak Maribor ima še vedno kakovostno ekipo, ima kakovostne mlade igralce, nenazadnje tri mladinske reprezentante, tu je še občasni reprezentant Gregor Pernuš, pa McConnel, tako da … Vseeno pa mislim, da smo favoriti in bi morali to tekmo dobiti,« je optimistično razpoložen Košenina, ki je v poletnem obdobju s slovensko reprezentanco igral tudi v ligi narodov.

  Mariborčani so se v Kamniku vedno predstavili v dobri luči, še zlasti v zadnjih letih, ko je v njihovem dresu navduševal tudi Košenina.

  »Iz svojih izkušenj, ko sem še kot mlad igralec igral proti Calcit Volleyju, je bila vedno moja želja, da se izkažem proti njim, kajti zmage proti ekipam, ki so v vlogi favorita, so najslajše. Prepričan sem, da bodo s podobno mislijo v Kamnik prišli tudi Mariborčani in se skušali čim bolj dokazati.«

  Prejšnjo soboto so bili Kamničani v Tivoliju v prvih dveh nizih na derbiju z Ljubljančani neprepoznavni, zato pa so v tretjem in četrtem nizu potrdili, da bodo tudi v letošnji sezoni resen kandidat ACH Volleyju v boju za naslov državnega prvaka. Še boljšo igro so prikazali nekaj dni pozneje, ko so v Pliberku Dobljane premagali s 3:1.

  »Žal smo v prvih dveh nizih res bili čisto druga ekipa kot običajno, smo pa zato v tretjem in četrtem dokazali, da znamo igrati odbojko in da smo konkurenčni Ljubljančanom. Ko naredimo pritisk nanje, smo zelo izenačeni in tudi sam sem prepričan, da smo jim enakovredni. V Pliberk pa smo šli z miselnostjo, da moramo zmagati. Vedeli smo, da smo favoriti, kar smo z dobro igro tudi upravičili. Le v tretjem nizu si ne bi smeli dovoliti, da smo v končnici zapravili prednost 23:19,« je zadnji kamniški tekmi komentiral 26-letni libero Calcit Volleyja, ki se je dotaknil tudi začetka državnega prvenstva.

  »Ravenčani in Kranjčani so bili po kakovosti resda slabši od nas, ampak še vedno gre za dobri ekipi, ki sta sposobni presenetiti, če pristop v tekmo ni pravi. Ker smo se tega zavedali, nismo imeli težav, je pa tako, da bo tudi v letošnji sezoni vsako tekmo potrebno odigrati stoodstotno,« je prepričan Košenina, ki se je dobro vklopil v novo sredino.

  »Ni bilo veliko težav s prilagoditvijo. Na koncu je pomembno le, da igramo odbojko, sicer pa sem se na življenje v Kamniku dobro privadil, mi je prijetno, tudi s soigralci smo se dobro ujeli in komaj čakam na nadaljevanje sezone. Ker smo nova ekipa, bomo resda potrebovali še nekaj časa, da se začutimo na igrišču. Več kot je novih igralcev, dlje traja, kajti to je vendarle določen proces. Mislim pa, da počasi prihajamo do tega, sam sem to najbolj začutil v tretjem nizu tekme proti ACH Volleyju. Resnično sem prepričan, da je ta ekipa marsičesa sposobna.«

  Na preostalih tekmah četrtega kroga bo najbolj vroče na Ravnah in v Kanalu. Že nocoj bodo Ravenčani proti Črnučanom lovili prvo letošnjo zmago, Sobočani pa bodo v nedeljo v Kanalu skušali ostati še neporaženi v letošnjem prvenstvu. Tako kot v soboto tudi ACH Volley, ki ga čaka tekma proti Hiši na kolesih Triglavu.