Katarina Vraber: Okužena sem z italijansko odbojko

  Minulo soboto so odbojkarice druge ženske ekipe Calcit Volleyja v Hočah odigrale svojo zadnjo tekmo v letošnji sezoni 1B. DOL za ženske. S 3:1 je bil od njih uspešnejši prvouvrščeni Formis, varovanke Katarine Vraber pa so si že pred to tekmo zagotovile končno tretje mesto, ki so ga osvojile tudi v lanski sezoni. Vendar za večino igralk sezone še ni konec, kajti čakata jih še pokalna tekma s Krimom, najverjetneje 6. marca, in mladinsko državno prvenstvo, na katerem bodo branile lanskoletni naslov državnih prvakinj.

  Prvi dve mesti v 1B. ligi za ženske sta pripadli Formisu in Ljutomeru, ki se bosta v osmini finala končnice skušali prebiti med najboljših osem slovenskih ekip, ki bodo v prihodnji sezoni igrale v Sportklub prvi odbojkarski ligi. Pred začetkom še enega nenavadnega prvenstva, ki ga je zaznamovala tudi prekinitev zaradi epidemije covida-19, je bila to tudi želja mlade kamniške ekipe. Vendar ob tem ne smemo pozabiti, da sta jo pred začetkom sezone zapustili Zala Špoljarič in Naja Boisa, obe sta se pridružili prvi ekipi Calcit Volleyja.

  »Ta sezona bo zagotovo posebna in nepozabna, a hkrati zelo zanimiva. Vsaj zame. Bila je resnično težka tako za nas kot vse druge ekipe v ligi. Trenerji smo bili velikokrat pred težkimi odločitvami. Covid-19 je pač mešal štrene tudi v naši ligi. Veliko je bilo prestavitev tekem in dodobra nas je zmedla tudi prekinitev lige. A ekipe, ki so se znale dobro in predvsem hitro prilagoditi, so na koncu postale zmagovalke. Nam je bilo na začetku težko. Še pred začetkom lige smo se morale soočiti, da smo ostale brez Zale in Naje. Nato smo se morale navaditi ena na drugo. Moj način dela se zelo razlikuje od dela Aljoše Jemca, ki je ekipo vodil v lanski sezoni. Sama sem bolj okužena z italijansko odbojko, saj sem dobesedno živela zraven meje,« je o končani sezoni v 1B. ligi spregovorila trenerka kamniških princesk, Katarina Vraber.

  »Ligo smo začele dobro, nato smo imele znotraj ekipe težave s covidom-19, prišlo je tudi do prekinitve prvenstva, tako da je bilo po vrnitvi težko nadaljevati. Na srečo nobena od igralk, ki je zbolela, ni imela nobenih posledic in za zdaj so vse zdrave, kar je najbolj pomembno. Skratka, ob nadaljevanju sezone je bilo spet potrebno uigravanje, na žalost pa smo zaradi poškodbe izgubili Saro Sitar, tako da smo se morali uigravati z mlajšo blokerko Veroniko Povh, ki je pokazala veliko željo in napredovala s tekme v tekmo. Prva tekma po prekinitvi in poraz v Kranju proti Triglavu me še zdaj boli. Že prej smo imele težave predvsem z lastnimi napakami, a tisto tekmo smo jih naredile rekordno. A včasih je treba nizko pasti, da lahko začneš znova. Z igralkami smo si nalili čistega vina in nadaljevale sezono brez izgovorov.«

  V začetku januarja se je k prvi ekipi preselila še Anja Zorman, kar je že za tako mlado ekipo pomenilo novo preizkušnjo. »Na igrišče je stopila mlada in še neizkušena blokerka Alexandra Stupar. Tudi ona je lepo napredovala in dala vse od sebe. Na koncu smo osvojile 3. mesto, kar je zame lep rezultat. Bi pa lahko bili tudi drugi, a z veliko boljšo igro in predvsem manj napakami in boljšim servisom. Če bi bila ekipa popolna, pa mislim, da bi se res lahko borili tudi za sam vrh. A nič hudega. Že naslednjo sezono bomo imeli priložnost napadati vrh lige,« je nastope svojih varovank ocenila Vraberjeva.

  Vendar pa sezone, kot smo omenili uvodoma, za Kamničanke, še ni konec. Večino igralk čaka mladinsko državno prvenstvo, kdaj se bo začelo, za zdaj še ni znano, pred tem pa se bodo 6. marca v osmini finala pokala Slovenije pomerile še s Krimom. »Zdaj je pred vrati mladinsko državno prvenstvo in osredotočili se bomo nanj. Spet imamo dobro ekipo, a jo bo treba še uigrati, saj je del igralk pri prvi članski ekipi, del pa pri drugi. Verjamem, da če bodo igralke uživale na igrišču, lahko posežemo po najvišjih mestih. A bo treba trenirati in dati vse od sebe,« boj za ubranitev naslova napoveduje Vraberjeva, ki se s kadetsko reprezentanco, v kateri je tudi zadnja kamniška okrepitev, nadarjena Mija Šiftar, pripravlja na kvalifikacije za evropsko prvenstvo do 16 let.

  Med igralkami je v letošnji sezoni spet zelo napredovala Živa Javornik, ki vse bolj postaja nosilka igre, velik napredek sta naredili tudi Noemi Žvegla in Alexandra Stupar, ki sta prvo sezono igrali za drugo ekipo. V prihodnosti pa v klubu veliko pričakujejo tudi od že omenjene Šiftarjeve, seveda pa svoje zadnje besede niso rekle niti druge igralke, tako da je pred njimi zagotovo še svetla prihodnost.

  »Veseli me, da so končno odprli telovadnice tudi za mlajše selekcije. Trenutno samo za treninge, a tudi to je nekaj. Namreč zoom treningov smo se dodobra že vsi naveličali. Moram pa deklice pohvaliti, saj jih je večino redno trenirala, tako da verjamem, da ne bo večjih težav v dvorani. Seveda pa vse čakamo, da se bo nadaljevalo prvenstvo tako v kategoriji kadetinj kot starejših deklic. Sicer bo potrebno veliko pazljivosti, da ne bo prihajalo do poškodb, saj je bila doba brez treningov v dvorani resnično dolga,« pa je ob koncu še dodala Katarina Vraber.