Kamničanke do zgodovinske točke, na pragu tudi zgodovinske zmage

  Odbojkarice Calcit Volleyju so v tretjem krogu skupine C lige prvakinj v ljubljanski dvorani Tivoli izgubile z nemškim Potsdamom z 2:3 (18, -23, -18, 23, -14). V prihodnjem krogu bodo Kamničanke, v sredo, 6. decembra, ob 20.30 v gosteh igrale z ekipo Grot Budowlani Lodž, v nedeljo, 3. decembra, pa Kamničanke čaka še derbi 11. kroga Sportklub prve odbojkarske lige v Mariboru, ko se bodo ob 19.30 pomerile z Novo KBM Branikom.

  Calcit Volley – Potsdam  2:3 (18, -23, -18, 23, -14)

  Ljubljana – Dvorani Tivoli, gledalcev 400, sodnika: Mezöffy (Madžarska), Simić (Srbija).

  Calcit Volley: Špoljarič (L), Rituper 10, Gorjup, Radišković 17, Šen 11, Najdič 5, Hutinski 12, Boisa, Maček, Pucelj 26, Čižman, Banko (L). Trener: Bruno Najdič.

  Potsdam: Taubner 2, Breland 1, Harbin 21, Wong-Orantes (L), Kokkonen 2, Stautz 4, Stiriz (L), Buterez 20, Čekulajev 9, Lazaro 6, Dokić 7, Kiss 7. Trener: Riccardo Boieri.

  Nemške podprvakinje so v prvem krogu v gosteh presenetile Grot Budowlani Lodž, v drugem pa so bile doma, tako kot tudi Kamničanke v prvem krogu, nemočne proti carigrajskemu Fenerbahčeju. Svojo moč so Turkinje potrdile tudi v torek, ko v Lodžu domači ekipi, tako kot svojih prvih dveh tekmah, niso prepustile niti niza. Do svojega do zdaj edinega, so pred dobrimi štirinajstimi dnevi v Tivoliju prišle Kamničanke, ki bi z malce več zbranosti Poljakinjam morda lahko odščipnile še kakšnega. A kakorkoli že, če nič drugega, so videle, da se z njimi da igrati, nekaj podobnega pa naj bi veljalo tudi za nemško, pisano mednarodno zasedbo, v kateri so igralke iz kar desetih različnih držav, od tega le tri nemške odbojkarice.

  Domače odbojkarice so nadvse spodbudno začele uvodni niz, ko so po točki Maše Pucelj povedle s 5:3, napaki gostij s 7:4 in asu Lare Rituper z 9:5. Še bolj razveseljivo pa je bilo, da so dobro igro prikazale tudi v nadaljevanju niza. Po novi napaki nemške ekipe je bilo že 12:7, zato je njen trener, Italijan Riccardo Boieri, posegel po polminutnem odmoru, ki še ni spremenil poteka igre. Kamničanke so še vodile s 16:11, z blokom Veronike Dokić pa so se jim Nemke približale na tri točke zaostanka (13:16), vendar so jim slovenske prvakinje hitro odgovorile z asom Sare Najdič in novim vodstvom s petimi točkami prednosti (18:13). Ob zbrani igri, dobrem servisu in bloku so prednost ohranile do konca niza, s tremi zaporednimi točkami, zadnjo je dosegla z asom, je vodstvo z 1:0 v nizih Calcit Volleyju zagotovila Pucljeva.

  Tudi začetek druge niza se je odvijal po kamniških željah, saj so domače odbojkarice z dvema zaporednima točkama gostjam pobegnile na 5:1. Tokrat njihovo nadaljevanje ni bilo več tako uspešno, kajti po polminutnem odmoru so Nemke izid že na sedmi točki izenačile, po napadu Anastastije Cekulajeve pa sploh prvič na tekmi povedle (9:8). V še večjih težavah so bile na servis Rodice in točki Danielle Harbin, saj so za Potsdamom zaostajale že za štiri točke (11:15). Sprejem domače ekipe ni bil več tako uspešen kot v prvem nizu, manj so naredile tudi na svoj servis, toda s točko Pucljeve so prepolovile svoj zaostanek (14:16) in se vrnile v igro. Še bližje so jim bile z blokom Sare Hutinski (17:18), dokončno pa so se vanjo vrnile z novim blokom, tokrat Andjelke Radišković (19:19). Kapetanka Kamničank je poskrbela tudi za novo vodstvo domače ekipe (20:19), vendar njeno ni dolgo trajalo, kajti po bloku so spet vodile gostujoče odbojkarice (21:20). V končnica niza je bila za domačo ekipo usodna Američanka Harbinova, ki je Potsdamu priborila še dve točki prednosti (23:21), kar je bilo dovolj za izenačenje v nizih. Zadnjo točko v drugem nizu je dosegla Rodica Buterez.

  Tudi tretji niz se je začel z vodstvom kamniške ekipe, ki je še vodila s 5:3, s tretjimi zaporednimi točkami pa so do vodstva prišle nemške odbojkarice, ki so po bloku domačinkam pobegnile že za štiri točke (12:8). Borbene Kamničanke se niso predale in z blokom ene nižjih igralk na igrišču, Asje Šen, izid na dvanajsti točki izenačile, z asom Radiškovićeve povedle s 13:12, z blokom Pucljeve pa s 15:13. Vendar njihovo veselje ni dolgo trajalo, kajti s štirimi zaporednimi točkami so vodstva s 17:15 prišle Nemke, a je Pucljeva izenačila na 17:17. Žal je v domači ekipi spet prišlo do padca zbranosti in na servis Buterezove so odbojkarice Potsdama dosegle kar sedem zaporednih točk.

  Odbojkarice Potsdama so po izenačenju Kamničank na 4:4 s tremi zaporednimi točkami prišle do vodstva s 7:4. Kamničanke niso bile več tako uspešne na sprejemu, tudi njihov servis ni bil več tako učinkovit, kot prva dva niza, kar so gostje izkoristile in povedle že z 10:6. Potsdam je vodil tudi z 12:8, toda na servis Radiškovićeve in točki Šenove so se mu Kamničanke približale na točko zaostanka (11:12). S točko Pucljeve pa so izid na 17. točki, tako kot v tretjem nizu, izenačile. Šele 17-letna kamniška sprejemalka je dosegla točko tudi za kamniško vodstvo z 18:17. Domače odbojkarice so po dveh točkah Pucljeve prišle celo do treh zaključnih žog za zgodovinsko prvo točko slovenske ženske odbojke v ligi prvakinj. Dve so gostje ubranile, ne pa tudi tretje, vendar so Kamničanke do izenačenja prišle šele po ogledu video posnetka.

  V petem nizu so prve do dveh točk prednosti po bloku Rituperjeve prišle Kamničanke, ki so že po naslednjem servisu Pucljeve prišle že do treh točk prednosti (7:4). Še pred menjavo strani je Boieri vzel polminutni odmor, vseeno pa so Kamničanke nanj po točki Radiškovićeve odšle s prednostjo treh točk. Vodile tudi z 9:6, vendar so po bloku Harbinove Nemke izid izenačile na 9:9 in vse se je začelo znova. Odgovor s strani kamniške ekipe je hitro sledil, saj so z blokom Sare Hutinski povedle z 11:9, vodile s 13:13, a so Nemke še enkrat izenačile na 13:13, z blokom Cekulajeve pa prišle do prve zaključne žoge za končno zmago. Prvo so Kamničanke še ubranile, ne pa tudi druge, saj je bila z asom zanje usodna Cekulajeva.

  Izjava po tekmi

  Bruno Najdič, trener Calcit Volleyja: “Ob takšni tekmi in ob takšni priložnosti za zmago, ne morem biti zadovoljen. Tekmo bi morali dobiti, izgubili smo jo na lastnih napakah. Puncam moram čestitati za borbo, a ko prideš v takšno končnico, moraš tekmo zmagati brez pardona. Mi pa smo v zadnjih štirih, petih točkah naredili katastrofalne napake, ki se na takšnem nivoju ne smejo dogajati. Generalno sem s celo tekmo zadovoljen, s takšnimi napakami pa nikakor ne. Punce morajo dojeti, da morajo takšne tekme pripeljati do konca. Bojim se, da bomo bili s tem zadovoljni, ampak ne smemo biti. Z vsem spoštovanjem do nasprotnika, ki ima svoje kvalitete in precej več širine, z moje strani je danes razočaranje. Puncam pa čestitam za izjemno borbo, za izjemno željo in škoda, da se na koncu nismo nagradili.”

  Harbin Danielle, MVP tekme: “Vesela sem, da nam je to uspelo. Calcit Kamnik nas je danes postavil pred težko preizkušnjo, mi pa smo na drugi strani prišli do zmage.”