Kamničanke do ubranitve naslova loči le še zmaga

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v drugi finalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige v mariborski dvorani Lukna premagale Novo KBM Branik s 3:2 (17, 11, -15, -21, 15). Kamničanke so tudi prvo tekmo v svoji dvorani dobile s 3:2 (12, -28, -23, 20, 14), tako da za ubranitev naslova državnih prvakinj potrebujejo le še zmago. Kdaj bo na sporedu tretja tekma finalne serije zaradi najnovejših ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 še ni znano. Po prvotnem sporedu bi morala biti tretja tekma na sporedu v četrtek, 1. aprila, ob 18.uri, v Kamniku.

  Nova KBM Branik – Calcit Volley   2:3 (-17, -11, 15, 21, -15)

  Maribor – Dvorana Lukna, brez gledalcev, sodnika: Melavc (Šempeter v Savinjski dolini), Miklošič (Maribor).

  Nova KBM Branik: Šalamun, Winkler, Bračko 10, Gradišnik Klanjšček 5, Velikonja Grbac 21, Cikač, Galić 4, Lorber Fijok 10, Veselinović 3, Avgustinčič, Džaković 19. Trener: Samo Miklavc.

  Calcit Volley: Špoljarič (L), Mihevc 4, Pogačar 2, P. Marušič, Š. Marušič 1, Brulec Kostić 16, Boisa, Zatković 23, Janežič (L), Charuk 12, Jerala, Radišković 22. Trener: Gregor Rozman.

  V prvi finalni tekmi končnice so kamniške odbojkarice prepričljivo dobile uvodni niz, v nadaljevanju pa so bile v drugem in tretjem nizu v končnici bolj zbrane Mariborčanke, za katere sta bila to prva osvojena niza proti Calcit Volleyju v letošnji sezoni. Toda v četrtem so bile spet boljše aktualne državne prvakinje, ki so v razburljivem tie-breaku s tretjo zaključno žogo le prišle do prednosti v finalni seriji. Tudi v Mariboru so Kamničanke tekmo odlično začele, v prvih dveh nizih nadigrale domačo ekipo, v nadaljevanju pa popolnoma popustile in dovolile Novi KBM Branik, da je izid v nizih izenačila. V razburljivem tie-breaku pa so branilke naslova, podobno kot minuli četrtek v Kamniku, izkoristile svojo tretjo zaključno žogo.

  Tudi v Mariboru so varovanke Gregorja Rozmana odlično začele uvodni niz, saj so po dveh zaporednih uspešnih napadih Eve Zatković domačinkam pobegnile za pet točk (8:3). Domači trener Samo Miklavc je vzel polminutni odmor, toda po bloku Andjelke Radišković so bankirke zaostajale za šest točk (7:13). S tem niz še ni bil odločen, kajti z blokom Mirte Velikonja Grbac so mariborske odbojkarice svoj zaostanek prepolovile (13:16), toda na servis Eve Pogačar in dobro odigranem prvem tempu je Katja Mihevc svoji ekipi spet zagotovila šest točk prednosti (19:13). Do konca niza, ki se je končal z asom Radiškovićeve, so gostje svojo prednost povečale še za dve točki.

  V drugem nizu so domače odbojkarice po dveh točkah Velikonje Grbac povedle z 2:0, a so jim Kamničanke z blokom Lucille Charuk pobegnile na 11:6. Po polminutnem odmoru Sama Miklavca so odbojkarice Calcit Volleyja na servis Olivere Brulec Kostić dosegle še dve točki za vodstvo s 13:6. Visoko vodstvo Kamničank ni uspavalo in po dobro izvedenih začetnih udarcih Radiškovićeve so vodile že s 17:7, kar je bila za domačo ekipo, ki se je tudi že sprijaznila s porazom v drugem nizu, neulovljiva prednost. Niz je končala Radiškovićeva.

  Tudi v tretjem nizu so Mariborčanke prve povedle z dvema točkama prednosti, ko je bilo po bloku Lorene Lorber Fijok 3:1 za Novo KBM Branik, z asom Anamarije Galić pa 6:3, tako da se je Gregor Rozman zelo zgodaj odločil za prvi polminutni odmor. Toda tudi po njem njegove varovanke še niso ulovile priključka z domačinkami, ki so po točki Andjelke Veselinović pobegnile za štiri točke (9:5), po treh zaporednih točkah Danijele Džaković pa že za pet (13:8). Ko je bila v bloku spet uspešna Velikonja Grbac, je zaostanek kamniške ekipe znašal osem točk (10:18). Razpoložena Džakovićeva je bila v tem nizu z desetimi točkami nerešljiva uganka za kamniški blok, do svojega prvega niza v drugi finalni tekmi končnice pa so Mariborčanke prišle po lastni napaki gostij.

  V četrtem nizu so bile Kamničanke po napadu Radiškovićeve tiste, ki so pri vodstvu z 9:6 prisilile domačega trenerja Sama Miklavca k prvemu polminutnemu odmoru. Mariborčanke so po njem odgovorile z dvema zaporednima točkama, po napaki gostij so izid na enajsti točki izid izenačile, z napadom Lorber Fijokove pa so tudi povedle (12:11). V še večjih težavah je bila kamniška ekipa pri zaostanku treh točk (14:17), ko je bila za domačinke uspešna Velikonja Grbac. Pred vstopom v končnico niza je napad Kamničank z blokom zaustavila Velikonja Grbac, pri zaostanku štirih točk (18:22) pa je Rozman vzel še svoj drugi polminutni odmor v tem nizu. Čeprav so njegove varovanke rešile dve zaključni žogi, je Lorber Fijkova izkoristila tretjo.

  V še drugem tie-breaku v finalu končnice so Kamničanke sicer povedle s 3:1, toda po dveh zaporednih točkah Brine Bračko in lastni napaki gostij so do dveh točk prednosti prišle domače odbojkarice (5:3). Tudi ob menjavi strani so imele Mariborčanke še točko prednosti, toda po bloku Katje Mihevc so po dolgem času spet vodile Kamničanke (11:10). V razburljivi končnici so odbojkarice Calcit Volleyja prve prišle do zaključne žoge, v napadu je bila uspešna Radiškovićeva, vendar so jo Mariborčanke ubranile. S tremi zaporednimi točkami Zatkovićeve pa so se po tretji zaključni žogi zmage le veselile kamniške odbojkarice.

  Izjava po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Preprosto si ne znam razložiti, zakaj se nam je že drugič zgodilo, da smo po dobrem začetku popolnoma popustili in potem morali vse skupaj reševati v tie-breaku! Imeli smo vse niti v svojih rokah, odigrali smo res dva zelo dobra niza, ko nasprotnicam nismo dovolili, da bi se razigrale. Skratka, do začetka tretjega niza smo imeli vse pod nadzorom, nato pa, kot da je na igrišče stopila druga ekipa. O tem bom zagotovo še nekaj časa razmišljal in upam, da bom prišel do zaključka. Dvakrat nas je boginja Fortuna res malce pobožala, vseeno pa ni bila samo sreča, kajti obe končnici tie-breaka, tako v Kamniku kot nocoj v Mariboru, odigrali zelo zrelo, zelo mirno, preudarne in tudi odločitve so bile prave, česar so sposobne samo dobre ekipe. Vendar bomo morali v tretji tekmi narediti vse, da tekmo že prej pripeljemo v bolj mirne vode, preprosto si ne smemo dovoliti, da bi o vsem odločala ena žoga. Žal pa v tem trenutku še ne vemo, kdaj se bo sploh igrala tretja tekma. Trenirali bomo, kot da bo v četrtek.«