Izkušene Madžarke premočne za kamniške odbojkarice

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi tekmi drugega kroga pokala Challenge pred svojimi navijači morale priznati premoč madžarski ekipi Swietelsky Bekescsaba z 0:3 (-14, -19, -23). Povratna tekma bo na sporedu 6. februarja v Bekescsabi, že v soboto pa Kamničanke v trinajstem krogu srednjeevropske lige gostile Kaštelo.

  Calcit Volley – Swietelsky Bekescsaba  0:3 (-14, -19, -23)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 100, sodnika: Botezatu (Romunija), Andersen (Danska).

  Calcit Volley: Kotnik 1, Mihevc 3, P. Marušič, Š. Marušič, Mihalinec (L), Vovk 3, Brulec Kostić 13, Zatković 4, Janežič (L), Charuk 7, Jerala 1, Kaker 1. Trener: Gregor Rozman.

  Swietelsky Bekescsaba: Jerkov 9, Collar 9, Fabian, Glemboczki, Pekarik 6, Grbić 4, Bodnar 8, Szedmak, Molscanyi, Sebsestyen, Bodovics, Klarić 15. Trener: Vasja Samec.

  Boleč poraz v finalu pokala Slovenije proti Novi KBM Braniku je pustil posledice v kamniški ekipi, kar predvsem velja za prvi niz, ko je do izraza prišla tudi veliko večja izkušenost in kakovost madžarske ekipe, ki jo vodi slovenski trener Vasja Samec. Ker Eva Pogačar še nima pravice nastopa v pokalu Challenge, lahko pa bo igrala v soboto proti Kašteli, je trener Kamničank Gregor Rozman lahko računal le na Špelo Marušič.

  Dvakratne zmagovalke srednjeevropske lige (2017, 2018), letos v tem tekmovanju ne igrajo, so silovito krenile v dvoboj s Kamničankami, ki so imele veliko težav na sprejemu. Na servis hrvaške reprezentantke Karle Klarić so Madžarke povedle s 6:0. S tem pa še ni bilo konec težav domače ekipe, ki je za nameček naredila še veliko lastnih napak tako na servisu kot v napadu. Po asu Dorottye Bodnar je bil zaostanek domače ekipe devet točk (4:13), po bloku druge madžarske blokerke, Estzer Anne Pekarik že deset (6:16). Niz se je končal s še deseto lastno napako domače ekipe.

  V drugi niz so Kamničanke na servis Olivere Brulec Kostić vstopile z vodstvom 4:1, ki pa ni bilo dolgotrajno. Na četrti točki sta bili ekipi že skupaj, s točko Bodnajeve so Madžarke prvič v drugem nizu povedle (6:5). Pri zaostanku dveh točk (9:11) je Rozman posegel po prvem polminutnem odmoru v drugem nizu, vendar je Milagros Collar s še enim uspešnim napadom prednost svoje ekipe povečala še za točko. Španska korektorica je poskrbela tudi za vodstvo s 14:10, ki ga je Brulec Kostićeva na 17. točki izničila. V končnici so bile spet boljše Madžarke, ki so do odločilne prednosti prišle na servis 27-letne Mie Jerkov, ki je tudi končala drugi niz.

  Tudi v tretjem nizu so gostje do odločilne prednosti prišle na servis izkušene Jerkov, za katero je Swietelsky Bekescsaba že štirinajsti klub v njeni karieri. Madžarke so domačinkam pobegnile za šest točk (4:10), vendar niz s tem še ni bil končan. Z borbeno igro v polju so se Kamničanke vrnile v igro in po točki Manje Jerale je bilo le še minus dve za gostje (16:18), Brulec Kostićeva pa je po uspešnem napadu domačo ekipo približala na točko zaostanka (19:20). Po dveh lastnih napakah gostij so Kamničanke prišle tudi do vodstva s 23:21, toda v končnici so Madžarke dosegle štiri zaporedne točke in prišle do zaslužene zmage.

  Izjavi po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »V prvem nizu smo morda res preveč spoštovali nasprotnice, za nameček smo naredili že na začetku uvodnega niza preveč napak na servis in kar naenkrat so Madžarke visoko vodile. Nadaljevanje je bilo boljše, če bi želeli priti do bolj ugodnega izida, bi morali predvsem bolje igrati na servisu, pa tudi v napadu nismo imeli najboljše učinkovitosti. Škoda za tretji niz, ki bi se lahko drugače iztekel, če bi dve, tri žoge odigrali boljše.«

  Vasja Samec, trener Swietelsky Bekescsabe: »V prvem nizu so Kamničanke naredile preveč napak na servisu in zagotovo ni bil realni odraz moči obeh ekip, mislim pa, da so nas tudi preveč spoštovali. Mi smo trenutno v fazi, ko končujemo s telesno pripravo, zato sem si želel samo, da bi zmagali. Mislil sem, da bomo morali igrati tie-break, zato sem toliko bolj zadovoljen, da smo tekmo dobili brez izgubljenega niza. Kar se tiče naše kolektivne igre, bomo morali določene stvari še popraviti. Čeprav smo zmagali s 3:0, povratna tekma ne bo formalnost, ker bodo Kamničanke močnejše za Evo Pogačar, pa tudi Nina Kotnik bo takrat verjetno po poškodbi že v boljši formi.«