Hladen tuš za kamniške odbojkarje

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi polfinalni tekmi pokala Slovenije doma izgubili z Merkur Mariborom z 2:3 (-20, -22, 22, 23, -10). Povratna tekma bo čez teden dni v mariborski dvorani Tabor, še pred tem pa se bosta ekipi pomerili v soboto, ob 19. uri, v 18. krogu Sportklub prve odbojkarske lige.

  Calcit Volley – Merkur Maribor  2:3 (-20, -22, 22, 23, -10)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 210, sodnika: Vrenko, Atanasov

  Calcit Volley: Planinšič 1, Mujanović 12, Lazar, Klobučar 20, Košenina (L), Arsenoski 3, Okroglič 3, Sosa Sierra 22, Mitrašinović, Aponza 5, Pavlović 5. Trener: Matija Pleško.

  Merkur Maribor: Jevšnik (L), Vodušek, Pernuš 2, Adžović, McConnel 18, Bračko 15, Kumer (L), Kržič 8, Donik 20, Leva, Fink 9, Najdič, Iršič, Peruničić. Trener: Sebastijan Škorc.

  Vse tri letošnje medsebojne tekme z Mariborčani so dobili odbojkarji Calcit Volleyja, ki so zadnji dve dobili šele v petem nizu. V petem nizu se je končala tudi četrta tekma, od vseh dozdajšnjih morda tudi najbolj pomembna, le da so se zmage veselili mariborski odbojkarji, ki so že vodili z 2:0 v nizih. O drugem finalistu pokala Slovenije, prvi je po dveh zmagah nad kanalskim Salonitom že ACH Volley, bo odločala druga polfinalna tekma v Mariboru, v kateri morajo Mariborčani v vsakem primeru zmagati. Če bo na njej 3:2 za Kamničane, bo o končnem zmagovalcu odločal zlati niz do 15. točke, v primeru kamniške zmage s 3:1 ali 3:0 pa bo v finalu Calcit Volley.

  Že začetek uvodnega niza je napovedoval, da se Kamničanom obeta še ena težka tekma z Mariborčani, ki so po napadu Roka Bračka povedli s 5:1. Na servis Uroša Planinšiča so jih domači odbojkarji z napadom Jana Klobučarja ulovili, toda po bloku Janeza Janža Kržiča so domačini zaostajali za tri točke (11:14). Do odločilne prednosti so gostje prišli s serijo dobrih servisov Roka Bračka, ko so povedli z 20:14 in po dveh lastnih napakah domače ekipe zanesljivo dobili uvodni niz.

  V drugem nizu so bili vse do 18. točke, ko so Mariborčani izid izenačili, v prednosti kamniški odbojkarji, ki so s točko Klobučarja vodili z 11:6, po še enem uspešnem napadu svojega kapetana tudi še z 18:15. Toda McConnell je z blokom in napadom izid na 18. točki izenačil, nato pa je Kržič poskrbel za mariborsko vodstvo z 19:18. Po novem gostujočem bloku, tokrat Žige Donika, je bilo že 23:20 za goste, ki so izkoristili svojo prvo zaključno žogo.

  V tretjem nizu je nekaj več živahnosti v kamniško igro prinesel mladi Nik Mujanović, domači odbojkarji so bili tudi nekaj boljši na sprejemu, kar jim je tik pred končnico prineslo tri točke prednosti (22:19). Z drugo zaključno žogo, na mreži je bil uspešen Miloš Arsenoski, so Kamničani le prišli do svojega prvega osvojenega niza na tekmi. Tudi v četrtem nizu sta bili ekipi v glavnem izenačeni, z asom Mujanovića pa so Kamničani povedli z 20:17. Toda po polminutnem odmoru Sebastijana Škorca so gostje izid že na 20. točki izenačili, vendar je končnica vseeno pripadla domači ekipi, ki je do izenačenja v nizih prišla po napaki Mariborčanov.

  Že tretjič zaporedoma na tekmah med Kamničani in Mariborčani je o končnem zmagovalcu odločal tie-break, ki so ga veliko bolje začeli gostje, saj so po bloku Donika povedli s 7:3. Ob menjavi strani so Mariborčani vodili s tremi točkami prednosti, na servis Mihe Finka pa s petimi (13:8), čeprav so se jim pred tem Kamničani že približali le na točko zaostanka (8:9). Visoke prednosti lanskoletni finalisti pokala Slovenije, v polfinalu so izločili prav Calcit Volley, niso zapravili in po še eno od številnih napak Kamničanov, že 38 na tekmi, prišli do zaslužene zmage. Mariborčani so bili izrazito boljši na sprejemu, saj so bili 65-odstotni, Kamničani pa le 37-odstotni.

  Izjava po tekmi

  Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »Po dveh nizih je celo kazalo, da bomo brez osvojenega niza, zato smo po eni strani lahko zadovoljni vsaj s tem, da smo osvojili dva niza. Tekmo smo izgubili na sprejemu in servisu. Mariborčani so pritisnili s servisi in bili v tem uspešni, čeprav smo imeli oboji podobno število napak in asov, pa so z njim veliko naredili. Ob tem so imeli še nadpovprečen sprejem, kar samo govori o tem, da smo bili premalo udarni na servisu. S strani Mariborčanov smo pričakovali takšno tekmo, namreč, da bodo pritisnili s servisom, vendar naš sprejem preprosto ni bil na dovolj visoki ravni.«