Eva Pogačar: V soboto želimo končati prvenstvo

  Pred slabimi tremi tedni so odbojkarice Calcit Volleyja v drugi finalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige v Mariboru še drugič premagale Novo KBM Branik s 3:2, tako da so le zmago oddaljene od ubranitve naslova državnih prvakinj. Do nje lahko pridejo že v soboto, ko bo ob 20.30 uri v Kamniku na sporedu tretja tekma, ki si jo bo moč ogledati na Sportklubu, pa tudi na spletnem portalu Odbojkarske zveze Slovenije: http://ozs-web.dataproject.com in klubski spletni strani www.calcitvolley.si/.

  Kako bo enajstdnevna prekinitev tekmovanj, že druga v sezoni 2020/1, prva je bila konec oktobra, vplivala na kamniške in mariborske odbojkarice bomo videli šele v soboto. Že zdaj pa je jasno, da bo zadnja prekinitev zagotovo pustila določene posledice. Kakšne?

  »Takšne prekinitve niso dobre za nobenega športnika ali športnico. Celo sezono smo se pripravljale na končnico, v njej igrale že dve tekmi, po enajstih dnevih premora pa je v enem tednu težko priti v želeno formo. Vajene smo trenirati vsak dan, včasih tudi dvakrat dnevno in biti ves čas v stiku z žogo. Zato je težko reči, v kakšni formi smo trenutno, res pa je, da so bile v podobnem položaju tudi Mariborčanke. Sicer pa se zavedamo svoje kakovosti, vendar, kot pravim, težko jih je v enem tednu prenesti nazaj na igrišče. Do sobote bomo na treningih skušale narediti vse, da pridemo v želeno formo, da se na tekmo čim bolje pripravimo na tekmo, zelo pomembna pa bo tokrat tudi psihična priprava. Mariborčanke zdaj nimajo več česa izgubiti, zato bodo še toliko bolj nevarne,« odgovarja Eva Pogačar, organizatorka igre kamniške ekipe.

  Tudi od njene pripravljenosti bo veliko odvisno, kako uspešne bodo Kamničanke v boju za drugo zaporedno, sicer pa peto lovoriko Calcit Volleyja. V rednem delu prvenstva branilke naslova bankirkam niso oddale niti niza, v finalu končnice so obakrat do zmage prišle šele v petem nizu. Toda po drugi strani je zanje najbolj pomembno, da v zmagah vodijo z 2:0.

  »Vesela sem, da kljub težavam na preteklih tekmah vodimo z 2:0, saj v finalu končnice konec koncev veljajo le zmage. V rednem delu smo resda gladko prihajale do zmag, vendar takrat Nova KBM Branik še ni imela take ekipe, kot jo ima zdaj, z obema tujkama Anđelo Veselinović in Danijelo Džaković, po poškodbi pa spet igra Lorena Lorber Fijok. Pa tudi končnico je drugače igrati, saj se odloča o naslovu državnih prvakinj, zato je tudi odgovornost večja, večji je tudi pritisk. Za izgubljene nize smo si krive popolnoma same. Že vso sezono se nam dogajajo padci v igri, zato bo v soboto še toliko bolj pomembno, da bomo svoj ritem držale skozi vso tekmo. Verjamem, da smo tega sposobne,« je prepričana Pogačarjeva, ki seveda dobro pozna mariborske igralke.

  V čem so Mariborčanke najbolj nevarne? »Pravzaprav v vseh elementih igre, vseeno pa mislim, da je njihova glavna odlika, da se nikoli ne predajo. Tudi če jih v enem nizu popolnoma nadigramo, bodo že naslednjega odigrale, kot da se ni nič zgodilo. Zato bo, kot sem že dejala, zelo pomembno, da v naši igri ne bo padcev, konec bo šele, ko bo na tla padla zadnja žoga. Kljub prekinitvi, ki je verjetno pustila določene posledice, se v klubu zavedamo, kakšno ekipo imamo in kaj lahko z njo dosežemo. V soboto si želim dobre igre in seveda zmage, ki smo jo, o tem sem prepričana, sposobne doseči,« je odločna igralka, ki se je lani sredi sezone v Kamnik vrnila iz italijanske A-1 lige in s Calcitom osvojila svoj prvi naslov državne prvakinje. Žal pa v letošnji sezoni ne bo imela možnosti, da bi se s soigralkami morebiti veselila tudi v pokalnem tekmovanju.

  »Tekme v pokalnem tekmovanju so vedno nekaj posebnega. V letošnji sezoni smo želele pokalno lovoriko vrniti v svoje vitrine, na žalost zdaj to ne bo možno. Škoda, ampak situacija je pač takšna, da se ga v pomanjkanju terminov ne bo dalo igrati,« obžaluje Pogačarjeva, za katero pa po koncu finala končnice sezone še ne bo konec, saj je na seznamu selektorja slovenske izbrane vrste Alessandra Chiappinija, ki jo že 6. maja čakajo kvalifikacije za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu.

  »Prva želja je, da ekipa uvrsti na evropsko prvenstvo in da na njem branim barve Slovenije. Toda o reprezentanci bom razmišljala po koncu finala končnice. Trenutno so vse moje misli usmerjene v sobotno tekmo, upam, da bom že po njej lahko razmišljala tudi o reprezentanci.«

  Morebitna četrta finalna tekma končnice bo na sporedu v ponedeljek, 19. aprila, v Mariboru, peta pa dva dni pozneje v Kamniku. Že danes, v četrtek, pa bosta v Šempetru domači SIP Šempeter in GEN-I Volley igrala drugo tekmo za tretje mesto. V prvi tekmi so s 3:0 slavile Šempetranke.

  Spored finalnih tekem končnice

  Prva tekma, četrtek, 25. marec: Calcit Volley – Nova KBM Branik 3:2 (12, 28, -23, 20, 14)

  Druga tekma, ponedeljek, 29. marec: Nova KBM Branik – Calcit Volley 2:3 (-17, -11, 15, 21, -15)

  Tretja tekma, sobota, 17. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik (20.30)

  Morebitna četrta tekma, ponedeljek, 19. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley

  Morebitna peta tekma, sreda, 21. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik