Dolga je še pot do ubranitve naslova

  V prvi finalni tekmi končnice Sportklub prve odbojkarske lige so odbojkarice Nove KBM Branika v Kamniku pošteno namučile domači Calcit Volley, ki je do zmage prišel šele v petem nizu. Toda v finalni seriji nekaj veljajo le zmage, branilke naslova jih potrebujejo še dve. Do prve od njiju bodo skušale priti v ponedeljek, 29. marca, ko bo ob 18. uri v mariborski dvorani Lukna na sporedu druga finalna tekma. Eva Zatković, ki je prispevala nekaj pomembnih točk h kamniški zmagi, pričakuje še eno napeto tekmo.

  V rednem delu prvenstva mariborske odbojkarice Kamničankam niso odščipnile niti niza, popolnoma drugačna zgodba pa je bila na prvi finalni tekmi končnice. Mariborska ekipa je celo vodila z 2:1 v nizih, v petem pa je po zaostanku treh točk (10:13) ubranila dve zaključni žogi domačink, tekma pa se je končala z lastno napako Nove KBM Branika.

  »Vedele smo, da bo finalna tekma končnice nekaj popolnoma drugega, kot so bile tiste v rednem delu prvenstva. Mariborčanke so vedno do zdaj v finalnih obračunih vedno igrale boljše kot v rednem delu in tudi po tem, ko smo dokaj gladko dobile uvodni niz, smo vedele, da to ni bila njihova prava igra. O tem smo se lahko prepričale že v drugem in tretjem nizu, ki sta zasluženo pripadla njim, toda na srečo smo bile v nadaljevanju dovolj zbrane, da smo ob svoji boljši igri le prišle do te težko priborjene zmage,« je po koncu prve finalne tekme končnice dejala Eva Zatković, mlada sprejemalka Calcit Volleyja.

  Predvsem v drugem in tretjem nizu so Kamničanke naredile veliko število lastnih napak, kar so Mariborčanke seveda izkoristile. Tudi zato, ker je veliko kamniških napadov končalo izven igrišča. »Da, res je. Mariborčanke so nas s svojim servisom spravile v težave na sprejemu in takrat so se začele pojavljati napake tudi v drugih elementih igre. Nekoliko nam je padla zbranost, bilo je tudi nekaj več nervoze, vendar sem vesela, da se je na koncu vse dobro izteklo,« je slabše obdobje svoje ekipe opisala devetnajstletna kamniška odbojkarica, ki podobno težko tekmo pričakuje tudi v ponedeljek v Mariboru.

  »Zdaj dobro vemo, kaj nas čaka. Mislim, da bomo v drugo tekmo vstopile še bolj odločno. Narediti moramo vse, da bo v naši igri manj nihanj, bolj pazljive in zbrane bomo morale biti na sprejemu, tako da nam bo potem lažje tudi v napadu. Predvsem moramo težiti k temu, da ponovimo igro iz prvega niza. Če nam bo to uspelo, nam bo vsekakor lažje,« pot do druge finalne zmage vidi Zatkovićeva.

  V prvi tekmi so bili statistični kazalci na strani Kamničank, ki so z blokom dosegle 13 točk, Mariborčanke pet manj, ob 15 napakah na servisu so dosegle deset asov, Mariborčanke ob 14 napakah le šest asov, prav tako so bile kamniške odbojkarice bolj učinkovite v napadu, medtem ko sta bili ekipi na sprejemu poravnani.

  »V prvi tekmi finala končnice nam je na koncu zmanjkala točka, je pa res, da smo bili na prvi polfinalni tekmi v Šempetru mi srečnejši in smo na koncu zmagali. Ampak v finalu se igra na tri zmage, v miru smo analizirali tekmo, videli, kje smo grešili in prepričan sem, da bomo v svoji dvorani prikazali še boljšo igro. Dejstvo je, da časa za temeljitejšo pripravo ne bo, vendar se ekipi dobro poznata, tako da s te strani ne bi smelo biti težav. Veseli me, da je bila prva tekma izenačena in verjamem, da so na svoj račun prišli tudi gledalci pred malimi zasloni. Vemo pa, da se je v finalnih serijah do zdaj že marsikaj dogajalo, zato se pustimo presenetiti,« je pred drugo finalno tekmo končnice dejal Samo Miklavc, ki je sredi sezone na klopi Mariborčank zamenjal Radovana Gačiča.

  Spored finalnih tekem končnice

  Prva tekma, četrtek, 25. marec: Calcit Volley – Nova KBM Branik 3:2 (12, 28, -23, 20, 14)

  Druga tekma, ponedeljek, 29. marec: Nova KBM Branik – Calcit Volley (18.00)

  Tretja tekma, četrtek, 1. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik (18.00)

  Morebitna četrta tekma, ponedeljek, 5. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley (18.00)

  Morebitna peta tekma, četrtek, 8. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik (18.00)