Čas je za prvo kamniško zmago

  Čeprav se Sportklub prva odbojkarska liga za moške ni začela po notah Calcit Volleyja, ni nobenega razloga za slabo voljo. Prvenstvo bo še dolgo, prej ali slej pa bodo prišle tudi prve zmage. Za prvo bo priložnost že v soboto, ko bo ob 20. uri v športni dvorani Kamnik gostovala novomeška Krka. Med kamniški odbojkarji jo zagotovo najbolje pozna Martin Kosmina.

  Res je, da so varovanci Matije Pleška po dveh odigranih krogih državnega prvenstva, ki sta veljala tudi za srednjeevropsko ligo, še brez točk, vendar pa njihova igra še zdaleč ni kritična. Tako proti Merkur Mariboru doma in ACH Volleyju v gosteh je bil scenarij podoben. Po zmagi v uvodnem nizu so v nadaljevanju popustili, obakrat pa bi se tekmi lahko končali tudi bolj ugodno za kamniško ekipo. Za nameček pa so imeli še težave s poškodbo, že proti državnim prvakom ni mogel igrati Mitja Gasparini, ki bo še nekaj časa odsoten z odbojkarskih igrišč, proti Ljubljančanom pa sta poškodovana igrala Jan Klobučar in Danilo Pavlović, popolnoma zdrava nista bila niti ne Diko Purić ne Klemen Hribar.

  »Tudi poškodbe so sestavni del športa. Žal je do njih prišlo ob nepravem času, vendar jih bomo morali prebroditi in igrati, kot da ni nič. Morda oba rezultata kažeta, da so Mariborčani in Ljubljančani na lažji način prišli do zmag, vendar pa bi bil, če bi dve, tri žoge končale drugače, lahko tudi drugačen rezultat. Na obeh tekmah se nam je dogajalo, da smo po svojih lastnih napakah zaostajali za nasprotnikoma, ki jima je bilo potem težko slediti. Dejstvo je, da pogled na lestvico ni najboljši, zato bomo morali naslednje tekme odigrati kot znamo in bo tudi pogled nanjo boljši,« je prepričan Martin Kosmina, sprejemalec Calcit Volleyja, ki je proti ACH Volleyju s 17 točkami tudi drugi najbolj učinkovit igralec svoje ekipe.

  V kamniškem taboru so z mislimi že v nadaljevanju sezone. Navkljub vsem težavam so odločeni, da že proti Krki krivuljo rezultatov obrnejo navzgor. Tudi Novomeščani so po dveh odigranih krogih še brez zmage. Obe tekmi so izgubili doma, v prvem krogu proti Salonitu, drugo proti Panviti Pomgradu. Vendar tudi zanje velja, da bi bil tudi njihov izkupiček lahko boljši. Novomeška ekipa je v primerjavi z lansko sezono močnejša, predvsem to velja za Frana Peterlina in Žigo Čopija.

  »Z njima so dobili dva izkušena igralca, vendar verjetno še potrebujejo nekaj časa, da se uigrajo. Prepričan sem, da bodo prej ali slej prišli na pravo pot in bodo za vsako ekipo trd oreh. Upam, da se to še ne bo zgodilo v soboto, seveda pa bo to najbolj odvisno od nas. Preprosto ne smemo razmišljati o ničemer drugem kot o treh točkah. Znanja imamo dovolj, od prve točke naprej bomo morali igrati resno, predvsem pa si smemo dovoliti padcev v igri. Verjamem, da se bo po tej tekmi začela naša serija zmag,« je odločen Kosmina, ki je lani v Calcit Volleyj prišel prav iz Krke.

  Že prva dva kroga sta potrdila napovedi, da bo letošnje državno prvenstvo vsaj tako, če ne še bolj zanimivo in izenačeno, kot je bilo lansko. Ob Krki sta močnejša tudi Salonit in  Panvita, odpisati ne gre Črnuč ne Hiše na kolesih Triglav. Tudi zato bi si odbojkarji zaslužili, da bi bilo na tribunah še več gledalcev.

  »Po prvi tretjini prvenstva bo razmerje moči že bolj jasno. Mislim pa, da se bomo tudi v letošnji sezoni Merkur Maribor, ACH Volley in mi borili za naslov državnega prvaka, preostalih pet ekip pa lahko vsaka premaga vsako. Kar pa ne pomeni, da nam bo drugim kaj lažje proti njim. Si pa tudi sam želim, da bi bilo na tekmah več gledalcev, saj menim, da se v slovenski ligi igra dobra odbojka. Da bi jih bilo še več, bomo preprosto morali igrati še bolje in jih na ta način prepričati, da se v Sloveniji igra tudi dobra klubska odbojka, ne samo reprezentančna. In da je odbojka lepa za gledati,« Kosmina vabi gledalce že na sobotni obračun z Novomeščani.

  Tudi preostale tri tekme tretjega kroga Sportklub prve odbojkarske lige bodo na sporedu v soboto. Derbi bo v Murski Soboti, kjer bodo gostovali Kanalci, ki je, tako kot Mariborčani in Ljubljančani, še brez poraza. V tem krogu bodo oboji gostovali, Merkur Maribor v Ljubljani pri Črnučah, ACH Volley pa v Kranju pri Hiši na kolesih Triglavu.