Calcitovkam čestitke za igro, Ukrajinkam napredovanje v tretji krog

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v povratni tekmi drugega kroga kvalifikacij lige prvakinj v svoji dvorani z 1:3 (-21, 25, -29, -12) izgubile proti ukrajinski ekipi Prometej Dnipro. V prvi tekmi pred šestimi dnevi je bilo 3:1 (-23, 21, 21, 23) za Ukrajinke, ki so se tako uvrstile v tretji krog kvalifikacij, medtem ko bodo Kamničanke svojo evropsko pot nadaljevale v pokalu CEV. V soboto, 16. oktobra, bodo aktualne slovenske državne prvakinje v četrtem krogu Sportklub prve odbojkarske lige za ženske ob 17.30 gostile SIP Šempeter.

  Calcit Volley – Prometej Dnipro  1:3 (-21, 25, -29, -12)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 150, sodnika: Sikanjić (Srbija), Kellenberger (Nemčija).

  Calcit Volley: Pavlović Mori 2, Špoljarič (L), Mihevc 3, Javornik, Radišković 13, Šiftar 4, Brulec Kostić 5, Lenart, Boisa 12, Janežič (L), Charuk 10, Sillah 15, Zorman 2, Čižman 1. Trener: Gregor Rozman.

  Prometej Dnipro: Dudnik 21, Meljuškina, Anisova 10, Dimitrova 18, Silčenkova, Casanova Alvarez 12, Kitipova 4, Karčinska, Geyko 2, Kutniakova 1, Todorova (L), Mazenko 7. Trener: Ivan Petkov.

  Pred šestimi dnevi so bile kamniške odbojkarice v Dnepru po zmagi v uvodnem nizu tudi v preostalih treh, predvsem to velja za četrtega, na dobri poti, da se domov vrnejo z vsaj dvema osvojenima nizoma, kar bi jim nekoliko povečalo možnosti, da se uvrstijo v tretji, zadnji krog kvalifikacij lige prvakinj. Tako pa je bilo že pred tekmo jasno, da jim napredovanje prinaša le zmaga v zlatem nizu, do katerega pa so šele morale priti.

  Tudi zato je bila odgovornost slovenskih državnih prvakinj ob začetku uvodnega niza toliko večja. Do osme točke sta bili ekipi skupaj, po uspešnem napadu Katerine Dudnik pa so Ukrajinke prve prišle do treh točk prednosti (11:8). Toda po polminutnem odmoru so Kamničanke po kar treh lastnih napakah gostij in uspešnem napadu Naje Boise, na servisu je bila Eva Mori, povedle s 13:11. Še lažje so zadihale po bloku Andjelke Radišković in vodstvu s 15:12. Vendar tudi kamniško veselje ni dolgo trajalo, kajti po bloku Bohdane Anisove so spet do vodstva prišle gostje (17:16). Pred vstopom v končnico niza so gostje z asom Anisove domačinkam pobegnile na 21:18. Tokrat polminutni odmor Kamničanke ni več vrnil v igro, niz pa se je končal z napako domače ekipe, ki je v končnici nekoliko popustila na sprejemu.

  Drugi niz se je za kamniško ekipo začel obetavno, saj je na servis Katje Mihevc povedla s 3:0, po napaki gostij že s 7:3. Domačinke so imele tudi napad za pet točk prednosti, namesto tega so se jim Ukrajinke približale na točko zaostanka, z asom Kitipove pa so izid na deveti točki izenačile. Z dvema zaporednima točkama Fotoumatte Sillah, ki je sredi niza zamenjala kapetanko Olivero Brulec Kostić, drugo je dosegla z blokom, so domače odbojkarice v končnico drugega niza vstopile z vodstvom 20:18. Z uspešnim napadom Anisove so Ukrajinke izid, po polminutnem odmoru bolgarskega trenerja Ivana Petkova, izid izenačile že na 20. točki, z blokom Marine Mazenko pa povedle z 21:20. V še eni napeti končnici so Kamničanke po dveh dobrih servisih Radiškovićeve prišle do dveh zaključnih žog za izenačenje v nizih. Prvi dveh domače odbojkarice niso izkoristile, zato pa so po zaslugi Boise četrto.

  V začetku tretjega niza so gostje povedle s 6:3, po točki Anisove že z 9:5. Domači trener, ki je v torek praznoval Abrahama, Gregor Rozman, je s polminutnim odmorom skušal zaustaviti nalet ukrajinskih odbojkaric, v igro je spet poslal tudi Sillah, toda po asu Mazenkove in vodstvu Prometeja s 14:8 so bile Kamničanke že v velikih težavah. Tudi z nekaj sreče je Anja Zorman z zaporednima asoma svojo ekipo pripeljala na točko zaostanka (16:17), vendar do popolnega preobrata ni prišlo. Bolgarska naveza med podajalko Kitipovo in blokerko Nasjo Dimitrovo je bila za domačo ekipo nerešljiva uganka, prav Dimitrova pa je z blokom ukrajinski ekipi zagotovila plus tri (23:20) za mirnejšo končnico tretjega niza. Vendar se s tem niso sprijaznile Kamničanke, ki so z blokom Lucille Charuk izid na 23. točki izenačile. Domače odbojkarice so imele tudi dve zaključni žogi za vodstvo z 2:1 v nizih, vsekakor tu velja omeniti odlično Sillah, toda na koncu so bile z blokom Dimitrove srečnejše Ukrajinke, ki so si s tem zagotovile napredovanje v odločilni tretji krog kvalifikacij lige prvakinj.

  Začetek četrtega niza, ki ni več odločal o ničemer, je pripadel gostjam, ki so povedle s 4:0, tudi po polminutnem odmoru pa Kamničanke niso več vzpostavile ravnotežja na igrišču. Preprosto ni bilo več tiste energije, ki so jo imele v prvih treh nizih, padla je tudi zbranost, Gregor Rozman pa je priložnost za igro ponudil vsem svojim varovankam, ki si za prikazano igro zaslužijo vse pohvale.

  Izjava po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Priznati moramo, da so bile Ukrajinke v obeh tekmah za kanček boljše in so se zasluženo uvrstile v tretji krog kvalifikacij lige prvakinj. Tudi nocoj smo se lahko prepričali, da sta ekipi zelo izenačeni, odločale so malenkosti, lahko bi se obrnilo tudi drugače. Dali smo svoj maksimum, vedeli smo, da je na drugi strani resnično izkušena ekipa na vseh šestih mestih in je proti njim resnično težko igrati. Ukrajinke so igrale zrelo v tistih ključnih trenutkih, prav tako pa nismo imeli odgovorov na navezo Kitipova in Dimitrova. Žal na to nismo imeli odgovora, je pa to najvišji možni nivo evropske odbojke. Ni nam bilo lahko, dekletom nimam česa očitati. Vem, da so dale svoj maksimum.«