Brumen bo od igralcev zahteval, da uživajo v igri

  Odbojkarji Calcit Volleyja bodo v sredo ob 20. uri v športni dvorani Kamnik začeli svoj letošnjih pohod v pokalu Challenge. Lani so v tem tekmovanju prišli do četrtfinala. Letos bo njihov prvi nasprotnik Sporting iz Lizbone, šestkratni državni prvak Portugalske. Povratna tekma bo na sporedu 17. decembra.

  Če je soditi po zadnji tekmi v srednjeevropski ligi, ko so pred svojimi navijači premagali Mladost Brčko, so varovanci Marka Brumna dobro pripravljeni na dvoboj z eno boljših portugalskih odbojkarskih ekip.

  »Tudi v sobotni tekmi proti Brčkem smo spet padli v tretjem nizu, kar se nam v zadnjem času vse prepogosto dogaja. Potem ko brez večjih težav dobimo dva niza, se v igralce verjetno podzavestno zavleče zadovoljstvo in pride do padca zbranosti in ko se nam kar naenkrat zatresejo roke, nismo več dovolj uspešni. Vsekakor je to ena od zadev, ki jih bomo morali že proti Sportingu popraviti,« se je Marko Brumen, trener kamniških odbojkarjev, na kratko dotaknil sobotne zmage v srednjeevropski ligi.

  V svoji dolgoletni zgodovini je bil Sporting šestkrat državni prvak, zadnjič predlani, pohvali pa se lahko tudi s portugalskim pokalom, kjer je bil najboljši trikrat, vendar zadnjič pred 24 leti, še dlje pa sega njihovo slavje v portugalskem super pokalu, ki so ga prav tako osvojili trikrat, zadnjič leta 1993. V letošnji sezoni so do zdaj v 12 tekmah izgubili le proti aktualnemu državnemu prvaku Benfici, ki igra v ligi prvakov, kar dovolj zgovorno govori, da gre za kakovostno zasedbo, v kateri je najbolj znano ime zagotovo Kubanec z italijanskim potnim listom, Angel Dennis. Vendar ne smemo pozabiti, da je star že 42 let in tudi sicer gre za zelo izkušeno ekipo, v kateri so od tujcev še štirje Brazilci, Kanadčan in Kapverdčan.

  »Na voljo imamo štiri njihove tekme, tako da smo se nanje lahko dobro pripravili. Vedeli bomo, zakaj smo na parketu in kako priti do zmage. Po podatkih, ki jih imam, gre za neverjetno izkušeno ekipo. Čeprav so že nekoliko v letih, so še vedno sposobni igrati zelo dobro, vprašanje je le, ali so sposobni v roku nekaj dni odigrati dve kakovostni tekmi. Mislim pa, da portugalsko prvenstvo ni ravno močno, ob Sportingu je tu še Benfica, ki igra v ligi prvakov in ki je do zdaj tudi edina premagala našega nasprotnika v domačem prvenstvu. Prepričan sem, da imamo možnosti za zmago, še zlasti v Kamniku, kaj pa bo potem v Lizboni, bomo šele videli,« pa kamniški trener ne želi ničesar napovedovati o končnem razpletu prvega kroga pokala Challenge.

  »Kolikor sem opazil, ima Sporting zelo nizkega podajalca, tu bo zagotovo ‘luknja’ v bloku, ki jo bo treba izkoristiti. Prav tako leta niso njihov zaveznik, navkljub izkušnjam, toda po drugi strani je tudi že pomanjkanje moči, predvsem pa bomo morali v tekmo vstopiti sproščeno, kajti ne nazadnje so tekme v evropskem pokalu za lastni užitek. Ničesar ne bom zahteval od fantov, razen tega, da uživajo v igri in obe tekmi odigrajo na svoji maksimalni ravni.«

  Ena od prednosti kamniške ekipe bo zagotovo tudi domača dvorana. V soboto se je trener Mladosti Brčko, Branko Mišić dejal, da se ne spomni, kdaj so njegovi varovanci igrali v nižji dvorani. »Dejstvo je, da je naša dvorana specifična. Zelo mi je žal, da v športnem mestu, kot je Kamnik, tako dobri odbojkarski ekipi še vedno igrata v tej dvorani. Ne samo, da imajo z njo težave nasprotne ekipe, še večje imamo mi sami, kajti v njej se ne da igrati kakovostne obrambe. Medtem ko nasprotniki tega ne morejo na sami tekmi, je mi sploh ne moremo trenirati. Nasprotniki jo vsaj lahko trenirajo, mi je ne moremo, kajti vsak močan udarec je težko kontrolirati,« je o eni največjih težav kamniškega kluba dejal Brumen.