Calcit z eno nogo že v finalu

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v prvi polfinalni tekmi končnice 1. DOL za moške doma premagali Maribor s 3:0 (20, 21, 23). Za uvrstitev v finale potrebujejo le še dva niza. Povratna tekma bo na sporedu v petek, 5. aprila, ob 18. uri v mariborski dvorani Tabor.

  Calcit Volley – Maribor  3:0 (20, 21, 23)

  Kamnnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 700, sodnika: Markelj (Bled), Pevc (Škofja Loka).

  Calcit Volley: Hribr (L), Bregar, Golob (L), Jereb, Ratek, Vidmar 3, Babkov 14, Štalekar 7, Lakner  5, Kotnik 3, Štembergar Zupan 18, Ivković 3. Trener: Aleš Hribar.

  Maribor: Mori, Jovanovič, Planinšič 3, Mulec 2, Detela 1, Koblar, Možič 19, Košenina (L), Donik 7, Križman (L), Uremovič 6, Kovačič, Virtič, Herman 1, Urban 1. Trener: Sebastijan Škorc.

  V letošnji sezoni so se odbojkarji Calcit Volleyja in Maribora pomerili štirikrat. Kamničani so v pokalnem tekmovanju Mariborčane izločili v četrtfinalu, v prvenstvu pa sta obe ekipi slavili pred svojimi navijači. Mariborska ekipa je z zmago v zadnjem krogu rednega dela državnega prvenstva prehitela kamniško na drugem mestu. Varovanci Aleša Hribarja so si morali tako pot do polfinala priboriti z zmagama proti Hiši na kolesih v četrtfinalu končnice, medtem ko so Mariborčani svojo zadnjo uradno tekmo igrali natančno pred mesecem dni.

  V uvodnem nizu so prvi do dveh točk (4:2) prednosti z blokom Primoža Vidmarja prišli domači odbojkarji. Njihovo veselje je bilo kratkotrajno, kajti Mariborčani so na servis Jerneje Detele nanizali šest zaporednih točk, zadnji dve so dosegli z blokom (Uroš Planinšič in Filip Uremovič) in Kamničanom pobegnili za pet točk (10:5). Toda po polminutnem odmoru so Kamničani vzpostavili ravnotežje na igrišču, s točko Dmitrija Babkova izid na 13. točki izenačili, z blokom Vidmarja pa povedli s 15:14. Na servis izkušenega Babkova so domačini dosegli še dve zaporedni točki, razpoloženi Andrej Štembergar Zupan pa je na svoj servis domačo vrsto popeljal do vodstva z 21:16. Niz se je končal z napako gostov na servisu.

  Na začetku drugega niza so imeli gostje nemalo težav s servisi, še naprej pa so imeli težave na sprejemu, kar so domači odbojkarji izkoristili in z uspešnim napadom Babkova povedli z 10:6. Toda po polminutnem odmoru Sebastijana Škorca in lastni napaki domače ekipe so Mariborčani zaostajali le še za točko (11:12), z blokom Planinšiča pa izid na 13. točki izenačili. Z uspešno odigranim prvim tempom, ki domačinom nikakor ni stekel, so gostje prvič v drugem nizu prišli do vodstva (18:17). Tokrat se je za polminutni odmor odločil Aleš Hribar, s katerim je zaustavil nalet gostov, tudi po zaslugi Babkova, visoki Štalekar pa je z dvema zaporednima blokoma Kamničanom v sami končnici niza zagotovil tri točke prednosti (23:20). Po polminutnem odmoru gostov je Štembergar Zupan, ki je bil na servisu, z uspešnim napadom domači ekipi priboril štiri zaključne žoge za vodstvo z 2:0 v nizih. Z drugo zaključno žogo je to uspelo Domnu Kotniku.

  Čeprav so zaostajali za dva niza, se Mariborčani niso predali. Svoj talent je še enkrat več potrdil sedemnajstletni Rok Možič, vendar domači odbojkarji niso popuščali. Še naprej so vršili pritisk s servisi in z asom Aleksandra Ivkovića gostom pobegnili na 12:9, končno pa jim je stekel tudi prvi tempo. Toda na servis Aljaža Hermana so Mariborčani izid že na 12. točki izenačili. Kamničani so na servis Andreja Štembergarja Zupana dosegli štiri zaporedne točke in bili na pragu prve zmage v polfinalu končnice, vendar so gostje spet prišli do izenačenja (19:19). Na 20. točki sta bili ekipi še skupaj, z asom Štalekarja in blokom Jureta Laknerja pa so kamniški odbojkarji tako kot v drugem nizu prišli do štirih zaključnih žog. Izkoristili so šele četrto, zanjo je bil zaslužen Andrej Štembergar Zupan.

  Izjavi po tekmi

  Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »Prišli smo do želene zmage, vendar smo še daleč do finala. Za nami je šele prvi polčas, je pa res, da imamo zdaj psihološko prednost in s tega stališča nam bo lažje, je pa še daleč od tega, da smo že v finalu. Na današnji tekmi smo zatajili na prvem tempu, ki je bil na prejšnjih tekmah boljši, zato pa smo držali sprejem in bili tudi v napadu boljši. Želel bi si še kakšen blok več, vendar zmaga s 3:0 je dobra popotnica za povratno tekmo.«

  Sebastijan Škorc, trener Maribora: »Poznalo se nam je, da mesec dni nismo igrali uradne tekme. Res je, da smo odigrali nekaj prijateljskih tekem, vendar je bilo težko dobiti primernega nasprotnika, saj povsod okoli nas igrajo končnice. Vendar to ni bil razlog našega poraza. Prvič po dolgem času smo prišli v položaj, da se borimo za finale, medtem ko so Kamničani tega že navajeni. Naša mladost v končnicah ni mogla proti izkušnjam, nismo znali odreagirati na pravi način. Zdaj imamo dva, tri dni časa, da popravimo tisto, kar je bilo na nocojšnji tekmi slabo. Čeprav smo izgubili ni še prav nič odločeno, tako ali tako se bo odločalo v Mariboru. Igrali bom doma in verjamem, da se bomo prikazali v boljši luči.«

  Prispevki v medijih

  RTV Slovenija

  Siol Sportal

  Ekipa24