V tekmi živcev srečnejše Mariborčanke

  Odbojkarice Calcit Volleyja so v prvi polfinalni tekmi končnice 1A. DOL za ženske doma izgubile z Novo KBM Branik z 2:3 (22, -19, -17, 23, -19). Povratna, odločilna tekma bo na sporedu v ponedeljek, 8. aprila, v mariborski dvorani Lukna  Začela se bo ob 18. uri.

  Calcit Volley – Nova KBM Branik  2:3 (22, -19, -17, 23, -19)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 400, sodnika: Novak (Dvor), Markelj (Bled).

  Calcit Volley: Kotnik 5, P. Marušič 1, Š. Marušič, Mihalinec 8, Pogačar 4, Kostić 27, Janežič (L), Charuk 10, Kaker 14, Zorman . Trener: Gregor Rozman.

  Nova KBM Branik: Mlakar 31, Kaučič 14, Dobaj (L), Bračko, Bezsonova 22, Najdič , Kočar, Kramberger, Sobočan 11, Pintar 11, Blagne (L), Fijok-Lorber.  Trener: Bruno Najdič.

  Najboljši ženski odbojkarski slovenski ekipi zadnjega desetletja sta se do zdaj v končnicah državnega prvenstva srečevali šele v finalu, letos pa si na nasprotnih straneh mreže stojita že v polfinalu. V rednem delu prvenstva so Kamničanke doma slavile s 3:0, v Mariboru, ko je tekma veljala tudi za srednjeevropsko ligo pa so vodile že z 2:0, vendar so se zmage veselile aktualne državne prvakinje. Toda v do zdaj najpomembnejši tekmi sezone so v finalu pokala Slovenije v Kanalu do zmage prišle varovanke Gregorja Rozmana.

  V uvodnem nizu so Mariborčanke – spet jih vodil Bruno Najdič, ki je po finalu srednjeevropske lige zamenjal Sama Miklavca – na servis Sare Najdič povedle s 3:0, vendar so domače odbojkarice hitro vzpostavile ravnotežje. S točko Olivere Kostić so izenačile na 4:4, z asom Nine Kotnik pa so prvič povedle (10:9), po nekaj lepo odigranih napadih pa so že vodile s 14:11. Bankirke so se jim hitro približale na točko zaostanka, toda ob dobri reakciji Kostićeve na mreži so calcitovke spet vodile s plus tri (21:18), z asom Polone Marušič pa plus štiri (23:19). Katja Mihalinec je poskrbela za štiri zaključne, drugo so po napaki gostij na servisu domačinke tudi izkoristile.

  V začetku drugega niza sta obe ekipi naredili veliko število napak na servisu, z blokom Kostićeve, nato pa še Tine Kaker in Katje Mihalinec pa so Kamničanke Mariborčankam pobegnile na 11:7. Po polminutnem odmoru gostij so na servis Nine Kotnik domačinke dosegle še dve točki, drugo spet z blokom Mihalinčeve, zato je Najdič vzel še svoj drugi polminutni odmor. Ob pravem trenutku, kajti z asom Ele Pintar so Mariborčanke izid že na 13. točki izenačile, z blokom Marine Kaučič pa povedle (14:13). Tudi po drugem polminutnem odmoru domače ekipe so gostje dosegle še štiri točke in z delnim izidom 11:0 zrežirale popolni preobrat. Niz je končala Anita Sobočan.

  V tretjem nizu sta bili ekipi do sedme točke še skupaj, nato pa so gostje na servis Sare Najdič in s točko Ize Mlakar povedle z 10:7. Nove težave je domačim sprejemalkam povzročila Ela Pintar, ki je z asom Mariborčankam zagotovila vodstvo s 15:9. Visokega vodstva aktualne državne prvakinje niso več izpustile iz rok, kajti v domači ekipi ni stekel niti servis, tako da je bilo malo možnosti za preobrat, kakršnega so v drugem nizu uprizorile gostje.

  Težave domače ekipe na sprejemu so se nadaljevale tudi na začetku četrtega niza, v katerem so Mariborčanke povedle s 6:2, vodile so tudi z 8:4, toda na deseti točki sta bili ekipi spet skupaj. Največ zaslug za izenačenje je imela Leja Janežič, libero domače ekipe, ki je rešila nekaj težkih žog in soigralkam omogočila, da so iz drugega, tretjega napada prišle do točk. Olivera Kostić je po dolgem času Kamničanke spet popeljala do vodstva (12:11), z asom Katje Mihalinec pa so vodile s 17:14. Toda po polminutnem odmoru je Anita Sobočan izid na 18. točki izenačila. V napeti končnici so bile bolj zbrane domače odbojkarice, ki so s točko Lucy Charuk izenačile izid v nizih.

  Tako je še drugič zapored na tekmah med kamniško in mariborsko ekipo zmagovalke odločal peti niz. Na menjavo strani so z dvema točkama prednosti odšle Kamničanke, po napaki gostij pa so vodile z 9:6. Vendar sta bili ekipi po zaslugi Mlakarjeve na deseti točki že skupaj, z asom Anite Sobočan pa so povedle Mariborčanke (11:10). Z asom Mihalinčeve so Kamničanke prišle do dveh zaključnih žog za končno zmago. Domače odbojkarice, ki so imele še eno zaključno žogo, svoje priložnosti niso izkoristile, zato pa so jo Mariborčanke po zaslugi Anastazije Bezsonove.

  Izjava po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: »Vedeli smo, da nas čaka tekma vzponov in padcev. Prvi niz smo odigrali zelo dobro, škoda za padec v drugem nizu, ko smo že vodili s 13:7 in to nas je morda stalo boljšega izida. Po drugi strani sem vesel, da smo se v četrtem nizu izvlekli in prišli do petega, v katerem smo imeli dve, tri slabe odločitve. Spet pa se je pokazalo, da sta ekipi zelo izenačeni, polfinale pa še zdaleč ni odločen. Psihološka prednost je na strani Mariborčank, vendar moramo na povratni tekmi od prve do zadnje točke verjeti, da lahko zmagamo.«

  Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Daleč od tega, da bi bil polfinale odločen. Ta tekma je spet pokazala, da sta ekipi zelo izenačeni. V eni fazi igre prevladuje ena ekipa, v drugi druga, sem pa vesel, ker mi ni bilo vseeno ali bomo zmagali s 3:2 ali izgubili. Tudi zato, ker so dekleta po zaostanku še našle tisto energijo, ki jih je popeljala do zmage. Zavedam pa s kakovosti Calcita, zavedam se, da je pred nami še ena težka tekma, na kateri bodo odločale malenkosti. Tekma v Mariboru bo nova, na njej bo Calcit zagotovo skušal izkoristiti svojo priložnost.«

  Prispevki v medijih

  RTV Slovenija – MMC

  Siol Sportal

  Ekipa24