Calcitovci prvenstvo končali na drugem mestu

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v tretji finalni tekmi končnice v ljubljanski dvorani Tivoli izgubili proti ACH Volleyju z 0:3 (-18, -20, -21). Tudi prvi dve tekmi so dobili Ljubljančani, ki so po letu dni premora spet postali državni prvaki Slovenije, Calcitovci so se morali zadovoljiti z drugim mestom.

  ACH Volley – Calcit Volley   3:0 (18, 20, 21)

  Ljubljana – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 650, sodnika: Miklošič, Novak.

  ACH Volley: Pernuš, Šket 4, Rutar, Mašulović 4, Todorović 5, Peruničić, Okroglič, Kovačič (L), Gjorgiev 18, Pokeršnik 11, Videčnik 8, Kök. Trener: Mladen Kašić.

  Calcit Volley: Kos 4, Hribar (L), Bregar 3, Purić, Kosmina, Gasparini 9, Klobučar 5, Siirilä 1, Brulec, Beravs 1, Plot (L), Mujanović 4, Pavlović 11. Trener: Matija Pleško.

  V prvi tekmi finalne serije so bili Calcitovce v tretjem nizu vodili s 24:21, vendar so na koncu ostali praznih rok, še večja je bila njihova prednost na drugi tekmi, ko so v svoji dvorani v nizih vodili že z 2:0. Obakrat je Ljubljančanom uspel preobrat, v tretji tekmi pa so bili ves čas boljši, tako da so zasluženo prišli do novega, že osemnajstega naslova državnih prvakov. Calcitovci so ostali pri treh. V tretji tekmi je bil ACH Volley prepričljivo boljši v vseh elementih igre, v napadu je bil 51-odstoten, Calcit le 36-odstoten, Ljubljančani so dosegli deset blokov, Calcitovci le štiri, ob ekipi sta imeli po dva asa, medtem ko je bil ljubljanski sprejem 56-odstoten, kamniški pa 43-odstoten.

  Že sredi uvodnega niza je bilo bolj ali manj jasno, da bo pripadel domači ekipi, ki je po dveh zaporednih napadih Nikole Gjorgieva povedla z 8:7. Jan Klobučar je še znižal izid na točko zaostanka (7:8), toda po seriji dobrih servisov Vuka Todorovića, dveh blokih Matica Videčnika in lastni napaki gostov je bilo že 14:7 za ACH Volley. Calcitovci so imeli preveč težav na sprejemu, naredili so tudi preveč lastnih napak, kar ob ne ravno učinkovitem napadu ni bila prav dobro popotnica zanje. Matija Pleško je vzel oba polminutna odmora, naredil tudi nekaj menjav, vendar zmaga Ljubljančanov v prvem nizu ni bila ogrožena. S svojo sedmo točko je niz končal Gjorgiev.

  V drugi niz so gostje vstopili bolj odločno in na servis Jana Brulca povedli s 3:0. Vodili so tudi še z 9:6, po novi točki Gjorgieva in lastni napaki svoje ekipe pa je Matija Pleško posegel po polminutnem odmoru. Po vrnitvi s polminutnega odmora je Danilo Pavlović s tremi zaporednimi točkami Calcitovcem priboril štiri točke prednosti (13:9), za svoj sploh prvi polminutni odmor na tekmi se je zato odločil Mladen Kašić. S točko Alena Šketa so Ljubljančani zaostajali le še za točko (14:15), nezaustavljivi Gjorgiev pa je izid na sedemnajsti točki izenačil. Po gostujočem polminutnem odmoru je Jan Pokeršnik prvič v drugem nizu ACH popeljal do vodstva, veliko zaslug za preobrat je imel s svojimi servisi tudi Todorović. V končnico niza so Calcitovci vstopili s točko zaostanka (20:21), toda na servis Gjorgieva so domačini dosegli štiri zaporedne točke, zadnjo z blokom Todorović, in bili le še niz oddaljeni od naslova državnih prvakov.

  Nezbrano so gostje vstopili tudi v tretji niz, v katerem so po njihovi lastni napaki domačini povedli s 3:0, po še eni pa s 5:1. Z novim blokom Todorovića je bilo že 7:2 za ljubljansko ekipo, vendar se Calcitovci še niso predali. Na servis Tommija Siirilä so se Ljubljančanom približali na točko zaostanka (9:10), toda po polminutnem odmoru domače ekipe je bilo 13:9 za ACH Volley, ki je z blokom Pokeršnika pobegnil tudi na 18:13. Prednosti petih točk Ljubljančani niso zapravili, čeprav so se jim gostje po točki Nika Mujanovića in Timoteja Gala Kosa približali na točko zaostanka (21:22). Kašić je vzel polminutni odmor, s tremi zaporednimi točkami, zadnjo je prispeval Matic Videčnik, pa je bilo konec upov za Calcit Volley.

  Izjavi po tekmi

  Matija Pleško, trener Calcit Volleyja: »V napadu smo bili precej slabo razpoloženi, je pa imel prste pri tem tudi nasprotnik in preprosto je bilo to premalo, da bi lahko premagali Ljubljančane. Ob tako povprečnem napadu smo naredili še 14 neposrednih napak v napadu, kar je absolutno preveč, na drugi strani so jih domačini le šest, hkrati pa smo dobili še deset blokov. Potem ko smo bili večinoma v točkovnem zaostanku, je bilo težko loviti Ljubljančane, pri katerih tudi ni bilo kakšnega presežka, je bil pa spet Nikola Gjorgiev v svojem elementu. Ni kaj, na kratko povedano, proti nasprotniku smo streljali s premalo smodnika.«

  Matic Videčnik, igralec ACH Volleyja: »Kljub zmagam in dobrem vzdušju v ekipi, je za nami dolga in naporna sezona, zato smo komaj čakali, da se konča. Veseli smo, da smo končali sezono z le enim porazom in še to v evropskem pokalu. Verjamem, da bomo prihodnje leto še boljši. Morda niti ni bila najbolj pomembna naša igralska kakovost kot to, da smo imeli odlično vzdušje, ki smo ga vrnili v slačilnico. Vse to je pripomoglo k temu, da smo tako zanesljivo prišli do končnega naslova. V zadnji tekmi je bilo odločilno to, da smo imeli pravi pristop do tekme in da smo bili do zadnje točke osredotočeni na to, da moramo osvojiti naslov.«