Calcit v finale po drami v tretjem nizu

  Odbojkarji Calcit Volleyja so na povratni polfinalni tekmi končnice v gosteh izgubili z Mariborom z 2:3 (22, -21, 29, -16, -13), vendar so na prvi slavili s 3:0 (20, 21, 23) in se uvrstili v finale. Prva tekma finala končnice bo na sporedu 10. aprila. Ali bodo Kamničani še petič zapored igrali z branilci naslova, odbojkarji ACH Volleyja, ali prvič z ekipo Salonit Anhovo pa bo znano po jutrišnji tekmi v dvorani Tivoli. V Kanalu so s 3:2 slavili Ljubljančani.

  Maribor – Calcit Volley 3:2 (-22, 21, -29, 16, 13)

  Maribor – Dvorana Tabor, gledalcev 1800, sodnika: Melavc (Šempeter v Savinjski dolini), Valentar (Prevalje).

  Maribor: Mori, Jovanovič, Planinšič 3, Mulec 9, Detela 20, Koblar 1, Možič 20, Košenina (L), Donik 14, Križman (L), Uremovič 10, Kovačič, Virtič, Herman, Urban. Trener: Sebastijan Škorc.

  Calcit Volley: Pereira, Hribar (L), Bregar 5, Golob (L), Jereb 3, Ratek 5, Vidmar 5, Babkov 15, Štalekar 8, Lakner 2, Kotnik 7, Štembergar Zupan 16, Ivković 3, Lazar 2. Trener: Aleš Hribar.

  Kamničani so v Maribor prišli z zmago na prvi polfinalni tekmi pred svojimi navijači s 3:0, tako da so jim za uvrstitev v finale končnice zadostovala že dva osvojena niza. Vendar so varovanci Aleša Hribarja pred začetkom tekme napovedovali, da se na to ne bodo zanašali in da bodo še tretjič v letošnji sezoni skušali premagati mariborsko ekipo. To jim sicer ni uspelo, vendar jim to niti ni bilo potrebno, kajti s tem, ko so povedli z 2:1 v nizih, so se tudi že uvrstili v finale.

  V uvodnem nizu so prvi do dveh točk prednosti prišli domači odbojkarji, ki so vodili s 4:2 in 5:3, a so Kamničani z asom Andreja Štembergarja Zupana izid na peti točki izenačili, po novem asu, tokrat Aleksandra Ivkovića, pa prvič na tekmi povedli (9:8). Razpoloženi Andrej Štembergar Zupan je na servis Dmitrija Babkova poskrbel za tri točke prednosti Kamničanov (12:9), toda po polminutnem odmoru Sebastijana Škorca so bili po napaki gostov spet v prednosti Mariborčani (16:15). Vendar je končnica niza vendarle pripadla kamniški ekipi, ki je imela več razpoloženih igralcev. Po dobro odigranem prvem tempu je Sašo Štalekar poskrbel za plus tri (20:23), Babkov pa je izkoristil drugo zaključno žogo za kamniško vodstvo z 1:0 v nizih.

  Začetek drugega niza je pripadel domači ekipi, ki je po napadih Roka Možiča in Žige Donika povedla s 6:2, zato je Aleš Hribar njihov nalet skušal zaustaviti s polminutnim odmorom. Pri tem ni bil najbolj uspešen, saj so domačini z novo točko Donika povedli z 8:3. S petimi točkami prednosti so vodili še pri izidu 14:9, ko je s točko navdušil Možič, toda z blokom Jureta Laknerja so se jim Kamničani približali le še na točko zaostanka (17:18). Na servis Matije Jereba in napaki domačinov sta bili ekipi na 18. točki prvič v drugem nizu izenačeni. Pred vstopom v končnico so Mariborčani prišli do dveh točk prednosti (21:19), vendar je Štalekar z blokom izid hitro izenačil (21:21), tako da je Škorc posegel po svojem drugem polminutnem odmoru v drugem nizu. Veselje gostov je bilo kratkotrajno, kajti domačini so na servis Možiča dosegli štiri zaporedne točke, zadnjo Filip Uremovič, tako da se je tekma začela znova.

  Tretji niz so nekoliko bolje začeli kamniški odbojkarji, ki so prek Babkova povedli s 4:2, toda z asom Jana Mulca so do vodstva prišli Mariborčani (5:4). Po dveh zaporednih točkah Mihe Bregarja, zadnjo je dosegel z blokom, in uspešnim napadom Domna Kotnika so Kamničani spet prišli do dveh točk prednosti (13:11), z asom Štembergarja Zupana pa do treh (16:13). Kamniško veselje ni dolgo trajalo, kajti po njihovi lastni napaki so Mariborčani izid na 17. točki izenačili. Čeprav so Kamničani s točko Babkova še enkrat domačinom pobegnili na plus tri (20:17), je Herman z blokom izid na 20. točki še enkrat izenačil, z napadom Jerneja Detele pa so do vodstva prišli mariborski odbojkarji (23:21). Vseeno so bili Kamničani tisti, ki so prvi prišli do zaključne žoge, v napeti končnici so imeli še dve, tri tudi domačini, toda odlični Babkov je z dvema zaporednima točkama Calcit Volley popeljal do petega zaporednega finala končnice 1. DOL za moške.

  V četrti niz, ki praktično ni več odločal o ničemer, so Kamničani vstopili v spremenjeni zasedbi, tudi brez Aleksandra Ivkovića, ki je bil izključen v končnici tretjega niza. Do 12. točke so še držali korak z domačini, ki so nadaljevali v najmočnejši zasedbi, z delnim izidom 7:1 pa so Mariborčani prišli do šestih točk prednosti (19:13). Visoke prednosti mariborski odbojkarji niso več zapravili, niz pa je končal Detela.

  Mariborčani so v petem nizu že vodili s 6:2, toda s tremi zaporednimi točkami, razigral se je Timotej Ratek, so se jim Kamničani približali le na točko zaostanka (5:6), na menjavo strani pa so odšli z dvema točkama zaostanka. Na deseti točki sta bili ekipi spet skupaj, v še eni izenačeni končnici pa so do zmage prišli Mariborčani, ko je prvi tempo uspešno končal Uremovič.

  Izjava po tekmi

  Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »Na srečo smo dobro začeli uvodni niz in ga dobili, tako da nismo prišli v ‘mlin’ igre domače ekipe in njihovih navijačev, ker je potem resnično težko igrati. V drugem nizu smo popustili in domačinom podarili nekaj žog, dramatični tretji niz pa bi kaj lahko dobili tudi Mariborčani. Na koncu smo bili mi nekoliko bolj zbrani, kar nam je tudi prineslo uvrstitev v finale. Zdaj se bomo skušali odpočiti, v finalu pa bomo šli tekmo za tekmo.«

  Sebastijan Škorc, trener Maribora: »Žal se nam ni izšlo. Ena točka je o vsem odločala. Dali smo vse od sebe, borili smo se za vsako točko, prikazali vrhunsko odbojko, vendar to ni bilo dovolj. Odločale so izkušnje Kamničanov, ki so prevladale nad našo mladostjo. Čeprav bi bil pred začetkom sezone podpisal že uvrstitev v polfinale, mi je seveda po takšnem porazu vendarle žal, da se nismo uvrstili še v finale.«