Zmaga za Rozmanov rojstni dan

  Calcit Volley – Ljubljana  (17, 13, -24, 16)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 120, sodnika: Markelj (Bled), Sever (Brezovica).

  Calcit Volley: Grudina 9, Peterson, Mihevc 9, Blažič 19, Igličar 15, Mihalinec 16, Zaplotnik 3, Pogačar 2, Zatkovič, Janežič – libero, Jerala, Mijoč 1, Pahor – libero. Trener: Gregor Rozman.

  Ljubljana: Deželak, Letnik 2, Vlepič 10, Čotar 7, Dolenc – libero, Malešič – libero, Torkar 1, Vilfan 10, Pečan, Bobič 2, Maček 11, Končina, Flego 5. Trener: Oleg Gorbačov.

  Varovanke Gregorja Rozmana, ki je še v lanski sezoni vodil Ljubljano, so prvenstvo začele z zmago v Kopru proti novincu v prvoligaški druščini, Ankaran Hrvatinom, medtem ko sta za Ljubljančankami, čeprav so uvodno tekmo s Kamničankami preložile na danes, že dve tekmi. Na obeh so sicer ostale praznih rok, vendar so tako proti Novi KBM Braniku v vnaprej odigrani tekmi 3. kroga in minulo soboto proti okrepljeni Formuli Formis pustile dober vtis. Vsekakor dovolj dober, da so Kamničanke v tekmo krenile brez podcenjevanja, začele pa so jo Eva Pogačar, Pia Blažič, Katja Mihalinec, Tina Grudina, Katja Mihevc, Urška Igličar in prota igralka Maja Pahor.

  Prvi niz se je sicer začel po željah gostujoče ekipe, ki je na servis Ane Vilfan povedla s 6:2, toda po bloku Tine Grudine sta bili ekipi na sedmi točki že skupaj, vseeno pa so po uspešnem napadu Nike Čotar s prednostjo na tehnični odmor odšle Ljubljančanke. Pri novem zaostanku štirih točk (8:12) je domači trener Gregor Rozman vzel polminutni odmor, na drugi tehnični odmor so gostje še odšle z dvema točkama prednosti, toda po dveh zaporednih točkah Pie Blažič je že bilo 20:17 za domačo ekipo. Čeprav je Gorbačov vzel oba polminutna odmora, to ni zaustavilo domače ekipe, saj je Katja Mihalinec izvajala še pet začetnih udarcev, niz pa je končala Urška Igličar.

  Drugi niz so Kamničanke, ki so se ob koncu prvega niza le razigrale, začele z vodstvom 3:0, na prvi tehnični odmor pa odšle s prednostjo petih točk. Ljubljančanke so le stežka prebijale visok blok domače ekipe, ki je odlično igrala tudi v polju, dobro pa je svoje delo opravljala tudi organizatorka igre Eva Pogačar. Po dveh zaporednih asih Mihalinčeve je bilo že 12:4, niz pa je bil s tem praktično odločen. Calcitovke so še naprej vršile pritisk s servisi, bile učinkovite v napadu in bloku, prav z blokom pa je niz končala Katja Mihevc.

  V tretjem nizu je v domači ekipi nekoliko popustila zbranost, pa tudi Ljubljančanke so spet zaigrale bolj hrabro in po napadu Lize Letnik odšle na prvi tehnični odmor z vodstvom 8:6. Še višje je bilo njihovo vodstvo po napaki domače ekipe na mreži (15:12), tudi ob drugem tehničnem odmoru pa so imele dve točki prednosti. V še večjih težavah so bile Kamničanke po asu Tjaše Vlepič, saj so zaostajale že za štiri točke (14:18). Ljubljančanke so še vodile z 21:18, z asom Pie Blažič pa so Kamničanke izid izenačile, z blokom Igličarjeve pa prvič v tem nizu povedle (22:21). V napeti končnici so bile bolj zbrane gostje, ki so po napaki Mihalinčeve izkoristile drugo zaključno žogo. 

  Po izgubljenem nizu so domače odbojkarice le prikazale boljšo igro, podobno tisti iz drugega niza in zadnji polovici prvega, kar jim je ob prvem tehničnem odmoru prineslo štiri točke prednosti. Na servis Mihalinčeve so Kamničanke dosegle pet zaporednih točk za vodstvo s 13:5, kar jim je ob mirnem nadaljevanju prineslo še drugo letošnjo zmago v državnem prvenstvu, hkrati pa so zmago podarile svojemu trenerju Gregorju Rozmanu, ki je pred dnevi praznoval svoj 46-ti rojstni dan.

  Izjavi po tekmi:

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: Igra še ni na tisti ravni, ki bi si jo želel, vendar vzroke poznam. Vendarle moramo vedeti, da smo se relativno pozno zbrali, po drugi strani je ekipa nova, mlada, predvsem na ključnem mestu organizatorke igre imamo dve novi igralki, zato bomo potrebovali malo več časa, da zadeve postavimo na svoje mesto. Gremo stopničko po stopničko, igra je bila malenkost boljša kot proti Ankaranu in verjamem, da bomo prišli na želeno raven, ko bo to najbolj potrebno. Ljubljana ni igrala slabo, njihov trener je veliko menjaval, iskal najboljšo šestorko, kar se mu je tudi posrečilo. Izgubljeni niz ne predstavlja kakšne tragedije, pomembno je, da smo odreagirali, kot je treba in tekmo mirno pripeljali do konca.

  Oleg Gorbačov, trener Ljubljane: Z izjemo dveh, treh, nobena od naših igralk do zdaj ni igrala prve lige. Se pravi, da nimajo še nobenih izkušenj, zanje je to nekaj novega. Danes smo na trenutke igrali zelo dobro, v prvem nizu smo vodili do 17:14, potem pa so nas izkušnje stale zmage v tem nizu. To ne pomeni, da dekleta ne znajo igrati, to pomeni, da jim še manjkajo izkušnje. Tretji niz je pokazal, da če igramo zbrano, lahko premagamo tudi Calcit, v četrtem nizu pa tega nismo več zdržali. Čeprav smo do zdaj izgubili vse tri tekme, ni razlogov za slabo voljo, saj smo igrali proti ekipam, ki sodijo v sam vrh slovenske odbojke.

  Napisal: Miha Štamcar

  Komentarji