Zadovoljne z minulo sezono

  Sprememba kluba vsakemu trenerju, da novo energijo in motivacijo, da preveri svoje znanje, sposobnosti in da skuša prinesti nekaj novega, in če se le da, izboljšati ali nadgraditi trenutni položaj. V Kamniku je bilo že pred mano narejeno veliko dobrih stvari, vendar položaj ob mojem prihodu v klub ni bila bleščeča, kajti, praktično celotna prva postava ekipe, ki je lani igrala v 2. DOL, je prenehala z igranjem, dve igralki pa sta se pridružili prvi ekipi. Tako smo morali na novo postaviti ekipo, jo pripraviti in pripeljati do tega, da bi lahko igrala v drugi ligi. Z veliko nihanji v igri in igralskem kadru, nam je na koncu le uspelo zadržati drugoligaški status, s čimer smo lahko zadovoljni, je uvodoma minulo sezono ocenila Božinovićeva, ki je z mladinsko ekipo ponovila 5. do 6. mesto iz lanske sezone, medtem ko je bila kadetska ekipa slabše uvrščena.

  Z izjemo treh igralk so bile vse druge še starejše deklice. Lani so kadetinje zasedle končno 14. mesto, letos pa 17, kar načeloma ni uspeh, ampak je maksimum, ki ga je ta ekipa letos lahko naredila. Zato pa so starejše deklice znatno izboljšale uvrstitev in se z desetega mesta povzpele za pet mest, z malo sreče pa bi se lahko uvrstili tudi na finalni turnir. V mali odbojki smo bili mesto slabši kot lani, a še vedno tretji, medtem ko smo v mini odbojki s šestim mestom popravil lansko deseto mesto. Na splošno gledano so izidi v povprečju boljši, vendar je to le dobra osnova za nadaljevanje našega dela, je trenerka mlajših selekcij Calcita ocenila izide v minuli sezoni.

  V sodelovanju z drugimi trenerkami v klubu nam je uspelo poenotiti kompletno tehniko in taktiko, kar je zelo pomembno za prepoznavnost šole enega kluba in prav tako selekcijo in napredovanje, tako vsake posamezne igralke kot tudi trenerjev.

  Nekoliko manj zadovoljna sem s sodelovanjem s krožki na šolah in to je ena od stvari, ki jih želim izboljšati v novi sezoni. Imamo sicer večje število igralk kot prej, vendar bo treba še več narediti glede tehnično-taktičnega izobraževanja tudi na krožkih. V naslednji sezoni bomo imeli eno tekmovalno ekipo več kot do zdaj, ampak mislim, da se stvari pri nabiranju in selekciji deklet še dajo izboljšati.

  V novi sezoni bosta Tanji Božinović ob Barbari Novak in Željani Blagojevič pri delu pomagali tudi Tina Vesna Novak in Lara Koritnik. Obe bosta še naprej aktivni tudi kot igralki, vendar se bosta hkrati izobraževali in delali kot trenerki mlajših selekcij, pa tudi nadarjena Blagojevičeva bo še bolj sodelovala pri delu z ekipami.

  V kamniškem klubu bodo seveda aktivni tudi čez poletje. Že takoj po šoli bodo priredili odbojkarski tabor na mivki, v avgustu jih čaka še tabor na otoku Krku.

  Novost je, da bo tabor za odbojko na mivki v dveh izmenah. Prej je bilo število otrok omejeno le na eno izmeno, vendar menim, da moramo čim večjemu številu otrok omogočiti, da poletje preživi aktivno in v druženju z odbojko in prijatelji. Zato smo se tudi odločili za dve izmeni in odziv je bil odličen, je Božinovićeva povedala o načrtih za poletne mesece, na koncu pa se je še enkrat dotaknila svoje prve sezone v Calcit Volleyballu in nekaj besed namenila tudi razvoju ženske odbojke v Sloveniji.

  V glavnem sem zadovoljna z narejenim v tej svoji prvi sezoni. Mislim, da nam bo v novi sezoni precej lažje, saj med nami ne bo več neznank, le spočiti se bo treba, pametno načrtovati delo in se ga lotiti, ko bo prišel čas zanj.

  Glede kakovosti slovenske ženske odbojke pa, vsaj kar se mlajših selekcij tiče, lahko rečem, da je v vzponu. V zadnjem desetletju, kolikor delujem v Sloveniji, se je marsikaj izboljšalo. Vedno več je mladih trenerjev, ki spremljajo nove smeri v odbojki v svetu. Pripravljeni so se učiti in svoje znanje na mlajše igralke prenašajo na pravi način. Mislim, da se nam obeta lepa prihodnost na mednarodni sceni, če bomo vztrajali in znali prepoznati prave vrednote ter jih prenesti na igralce.

   Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

  Komentarji