Za finale in prvo mesto v DP

  V letošnji sezoni sta se najboljši slovenski ženski odbojkarski ekipi zadnjih sedmih let pomerili že petkrat, s 3:2 v zmagah vodijo bankirke, ki so slavile tudi v finalu pokala Slovenije, zanimivo pa je, da so kalcitovke obe tekmi dobile v mariborski dvorani Lukna.

  Ker smo z Mariborčankami v letošnji sezoni odigrale že pet tekem, se med sabo zelo dobro poznamo, skrivnosti med nami ni, tako da bodo odločale malenkosti. Veseli nas dejstvo, da smo do zdaj pokazale že kar nekaj dobrih iger in prav to bo treba ponoviti tudi v petek v polfinalu. Želele smo si sicer, da bi v njem igrale z madžarsko ekipo Bekescsabai, ampak zato tekma z Mariborčankami ne bo nič lažja. Motivacija je na visoki ravni, želimo si igrati v finalu, prav tako pa tekma šteje tudi za državno prvenstvo, zmaga pa bi nam praktično že zagotovila prvo mesto v modri skupini, zato bo za obe ekipi še toliko bolj pomembna, je v pričakovanju petkovega obračuna z bankirkami Petra Vrhovnik, kapetanka Calcita Volleyballa, ki v drugem polfinalnem obračunu, kjer se bosta pomerili najboljši madžarski ekipi, daje prednost Bekescsabaiju, edini ekipi, ki je redni del srednjeevropske lige končala brez poraza.

  Na turnirju v Budimpešti smo obe tekmi z madžarskima ekipama izgubile, vendar sta bili to tekmi, ko smo prvič igrale z Ilko van de Vyver, ki do takrat z nami ni opravila niti enega treninga. Zato bi lahko rekli, da morda tekmi nista bili pravi pokazatelj, kako lahko igramo z njima. Vendar pa obe ekipi igrata dobro, menim pa, da je vseeno v prednosti Bekescsabai, saj je prav tako prvi tudi v madžarski ligi. Vsekakor so vsem štirim ekipam poti odprte in šele po polfinalih bomo vedeli, kakšni dve tekmi se bosta odvijali v soboto.

  V nekoliko večjih težavah od varovank Gašperja Ribiča so mariborske odbojkarice, ki branijo lovoriko, saj ima njihov trener Sebastijan Škorc zdravstvene težave in v tem trenutku še ni popolnoma jasno, ali bo v petek in soboto lahko vodil svojo ekipo. Če z njegovim zdravstvenim stanjem ne bo vse v redu, ga bo zamenjal njegov pomočnik Sebastijan Zorenč.

  Ko smo se prijavili za organizacijo zaključnega turnirja, nismo vedeli za zdravstvene težave našega trenerja, ampak ne glede na to, za nas je srednjeevropska liga pomembna, v njej igramo zato, ker želimo imeti čim bolj kakovostne tekme in normalno je, da si v njej želimo uspeha. Zagotovo bo to eden od vrhuncev sezone, na turnirju se želimo prikazati v čim boljši luči, videli pa bomo, kako uspešni bomo v tem, je povedal Zorenč, ki si želi, da bodo bankirke prekinile niz dveh zaporednih porazov v svoji dvorani proti Calcitu Volleyballu.

  Upam, da se ta črna serija v naši dvorani ne bo nadaljevala, zmagala pa bo tista ekipa, ki bo v tistem trenutku boljša. Tekma bo imela dvojni pomen, za uvrstitev v finale srednjeevropske lige in vodilni položaj v končnici državnega prvenstva. To bi nam prineslo v morebitnem finalu tekmo več doma, vendar se je že lani pokazalo, da to na koncu ni bila prednost. V ekipi imamo sicer nekaj manjših poškodb, vendar nobena ni takšne narave, da katera od igralk ne bi mogla igrati, je še dejal Zorenč.

  V drugi polfinalni tekmi je prednost na strani vodilne madžarske ekipe, ki je redni del srednjeevropske lige končala brez poraza, brez poraza je bila tudi v rednem delu domačega prvenstva. Aktualne madžarske prvakinje imajo v svojih vrstah dve tujki, ameriško blokerko Sarah Clement in srbsko sprejemalko Tatjano Matić, na evropskem prvenstvu v Belgiji in na Nizozemskem, na katerem so bile Madžarke dvanajste, pa sta igrali organizatorka igre Zsuzsanna Talas in sprejemalka Greta Szakmary. Vodi jih srbski trener Saša Nedeljković. Za ekipo Vasasa iz Budimpešte, ki jo vodi Zoltan Jokay, igrajo štiri tuje odbojkarice, Američanki Meredith Hardy in Tess Nicole Rountree ter Brazilki Ilisandro Paulo Klein in Jacqueline Rodrigues da Silvo.

   

  Spored zaključnega turnirja ženske srednjeevropske lige

  Petek, 11. marec: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (17:00), Linimar Bekescsabai – Vasas Budimpešta (20:00).

  Sobota, 12. marec: tekma za tretje mesto (16:00), tekma za prvo mesto (19:00).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji