Spet so sami na prvem mestu

  Calcit Volleyball – Salonit Anhovo 3:1 (-19, 15, 20, 19)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 120, sodnika: Tovornik in Seifried (oba Maribor).

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 11, T. Štern 3, Štalekar, Vidmar, Štembergar Zupan 13, Brulec 5, Lakner 5, Kotnik 16, Ž. Štern 16, Videčnik 1, Konjedic. Trener: Marko Brumen

  Salonit Anhovo: Mijatović 1, Česnik 6, Šarić – libero, Karnel 1, An. Kovačič – libero, Dos Santos 10, Jerončič 1, Al. Kovačič, Čabarkapa 12, Okroglič 12, Tomič, Savičić 11. Trener: Leon Schilling

  Kamniški odbojkarji, ki so pred tednom dni v vnaprej odigrani tekmi šestega kroga morali priznati premoč Panviti Pomgradu, so imeli po minimalni zmagi ACH Volleyja proti Sobočanom spet priložnost, da sami prevzamejo vodstvo v modri skupini. Čeprav so prvi niz dobil Kanalci, ki so v tretjem vodili tudi že z 18:12, Kamničani te priložnosti niso izpustili iz rok in bodo petkovo polfinalno tekmo zaključnega turnirja srednjeevropske lige v dvorani Tivoli proti avstrijski ekipi Hypo Tirol Innsbruck začeli kot vodilna ekipa slovenskega državnega prvenstva.

  Prvi niz so bolje začeli gostje iz Kanala, ki so v Kamniku v letošnji sezoni enkrat že zmagali, in sicer na prvi četrtfinalni tekmi pokala Slovenije, na prvi tekmi v modri skupini pa so kalcitovcem odvzeli točko. Brez obolelega Luke Krivca so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk, po napaki Tončka Šterna je bilo že 11:7 za Salonit, po polminutnem odmoru Marka Brumna, ki je tokrat tekmo začel z Janom Brulcem, Andrejem Štembergar Zupanom, Domnom Kotnikom, Žanom Novljanom, Maticem Videčnikom, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem, se razmerje moči na igrišču ni bistveno spremenilo, saj so imeli Kanalci ob drugem tehničnem odmoru pet točk prednosti. Na servis Tončka Šterna so se Kamničanom gostom približali le še na točko zaostanka (17:18), toda po polminutnem odmoru Leona Schillinga so Kanalci spet zaigrali bolje, na servis Darija Savičića domačinom pobegnili na 22:17, Israel dos Santos pa je z blokom svojo ekipo popeljal do vodstva z 1:0 v nizih.

  Drugi niz so bolje začeli Kamničani, pri katerih sta v igro vstopila Jure Lakner in Žiga Štern, s strani pa sta tekmo spremljala Matic Videčnik in Tonček Štern. Z asom Laknerja so Brumnovi varovanci povedli 8:2, z blokom Novljana in novim asom, tokrat Kotnika pa je bilo že 12:4. Z osmimi točkami prednosti so domači odbojkarji, ki so nadaljevali z dobrimi servisi, odšli tudi na drugi tehnični odmor. Do konca niza so domači odbojkarji povečali še za dve točki, z asom ga je končal Andrej Štembergar Zupan.

  Kanalci so tretji niz začeli z vodstvom 7:2, Kamničani so padli na sprejemu, naredili so tudi nekaj lastnih napak in po dveh zaporednih je bilo že 10:4 za goste iz Kanala. Po polminutnem odmoru so se domači odbojkarji le zbrali, na servis Kotnika dosegli štiri točke zapored in se vrnili v igro. A le na kratko, kajti z delnim izidom 3:0 so jim vrnili gostje, ki so s petimi točkami prednosti odšli na drugi tehnični odmor. S točko Darija Savičiča so Kanalci povedli 18:12, vendar se Kamničani niso predali. Z asom kapetana Štembergar Zupana so se gostom približali na točko zaostanka, nato pa je Kotnik izid izenačil na 18. točki. S tem pa se nalet domače ekipe ni zaustavil, Kotnik jo je z asom popeljal do dveh točk prednosti, z dvema zaporednima blokoma pa je zmago v tretjem nizu potrdil Jure Lakner.

  Še pod vtisom končice tretjega niza, v katerem so dosegli le dve točki, so gostje iz Kanala začeli četrtega. Pri zaostanku štirih točk (1:5) se je Schilling odločil za polminutni odmor, ki se je njegovi ekipi obrestoval, kajti z dvema zaporednima asoma Dos Santosa so za domačini zaostajali le še za točko (5:6), ob prvem tehničnem odmoru za dve. Z uspešnim napadom Žige Šterna so domačini spet pobegnili za štiri točke (12:8), Schilling pa je reagiral z novim polminutnim odmorom. Ko so z novo točko Žige Šterna povedli 20:15, so bili Kamničani še korak bližje novim trem točkam, ki jih je potrdil Kotnik.

  Izjavi po tekmi

  Andrej Štembergar Zupan, kapetan Calcita Volleyballa: Vedeli smo, da bomo brez dobrega servisa težko igrali proti Kanalcem. V prvem nizu v tem elementu igre nismo bili uspešni, ko nam je v nadaljevanju to steklo, smo bolje začeli igrati tudi v drugih elementih igre in to nam je prineslo zmago.

  Leon Schilling, trener Salonita: Pri izidu 18:12 v tretjem nizu nismo več uspeli kontrolirati vodstva, morda tudi zato, ker smo bili brez Luke Krivca na mestu organizatorja igre. Delni izid 13:2 se v moški odbojki redkokdaj zgodi, nam se na žalost je. To nas je zaustavilo, je pa res, da so Kamničani po prvem nizu zelo dobro začeli servirati, potem tudi Irenej Karnel ni imel več možnosti dobro organizirati napade.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji