Innsbruck v vlogi favorita

  Kamničani bodo v polfinalni obračun z Innsbruckom krenili kot trenutno vodilna ekipa slovenskega državnega prvenstva. V sredo so v sedmem krogu modre skupine v svoji dvorani premagali kanalski Salonit, medtem ko je ACH Volley na domačem igrišču Panvito Pomgrad premagal šele v tie-breaku.

  Res je, da smo trenutno prvi, vendar to še prav nič ne pomeni, kajti Panvita v zadnjem času igra zelo dobro in tudi ona se še lahko vmeša v boj za prvi dve mesti. Ampak nič, šli bomo s tekme na tekmo, v vsaki skušali dati vse od sebe in upam, da bo to na koncu dovolj vsaj za drugo mesto, je po zmagi nad Kanalci dejal Andrej Štembergar Zupan, kapetan kamniške ekipe, ki je v rednem delu srednjeevropske lige na začetku oktobra nudila dostojen odpor Innsbrucku, ki je do zmage prišel šele v petem nizu. Vendar so bili avstrijski prvaki takrat brez slovenskega reprezentančnega organizatorja igre Gregorja Ropreta, manjkala sta tudi slovaški reprezentant Stefan Chrtiansky yr. in estonski korektor Renee Teppan. Vsi trije so bili na evropskem prvenstvu v Bolgariji in Italiji. Toda tudi brez njih je imel Innsbruck izredno močno ekipo s kar štirimi brazilskimi odbojkarji in češkim blokerjem Marekom Beerom.

  Dejstvo je, da je bil Innsbruck na prvem turnirju oslabljen, tako da nas v petek čaka še težja tekma. Čeprav je Innsbruck v vlogi favorita, mislim, da nismo brez možnosti, če bomo res vso tekmo igrali zbrano, in če nam bo igra stekla v vseh elementih. V tem primeru avstrijskim prvakom lahko nudimo dostojen odpor, vsak niz bo sicer za nas uspeh, toda želimo si uvrstitve v finale, pred jutrišnjo tekmo razmišlja Štembergar Zupan, ki na uvodni polfinalni tekmi nekaj več možnosti pripisuje domači ekipi ACH Volleyju.

  V Pliberku je Dob resda zmagal s 3:0, vendar je ACH dan pred tem igral z nami, mislim pa, da se Ljubljančani počasi sestavljajo in da se oboleli in poškodovani igralci vračajo v ekipo. Prejšnji teden so proti Triglavu igrali zelo dobro, v sredo so se resda mučili s Panvito, me pa ne bi presenetilo, če bi bil zmagovalec znan po tie-breaku, je še dejal kapetan kalcitovcev.

  V ekipi Innsbrucka vse niti igre v svojih rokah vodi Gregor Ropret, nekdanji igralec ACH Volleyja in tudi Calcita Volleyballa, ki na začetku oktobra proti Kamničanom ni igral.

  Ekipo Calcita zelo dobro poznam in se zavedam, da imajo letos zelo konkurenčno ekipo, kar so dokazali tudi z zmago v pokalu Slovenije. Njegova največja odlika je zelo dobra igra v obrambi in napad po pozitivnem sprejemu. Zato pričakujem borbeno, napeto tekmo z veliko tveganja, še posebej s strani Calcita, ki bo igral praktično pred domačimi gledalci. Vendar pa mi prihajamo v Ljubljano samo z enim namenom in to je zmaga. Imamo dovolj kakovostno in izkušeno ekipo, ampak to bo treba potrditi na igrišču, je odločen Ropret, ki zelo dobro seveda pozna tudi ekipi ACH Volleyja in Doba.

  Tudi druga tekma bo izredno izenačena. Razlike med obema ekipama so zelo majhne, zato bo veliko štela dnevna forma obeh ekip. Kljub temu, da je Dob zmagal v rednem delu s 3:0, pričakujem, da bo imel v Tivoliju veliko težje delo. Zmagovalca je zelo težko napovedati. Morda bi celo dal rahlo prednost ACHj-u, ker igra doma poleg tega pa je Pokeršnik zdaj že bolj uigran z ekipo in bodo še močnejši.

  Tudi drugi oziroma prvi polfinalni par zaključnega turnirja v Tivoliju bo na obeh straneh slovensko obarvan, kajti Dobljane vodi Matjaž Hafner, ki je vrsto let igral za avstrijskega podprvaka, zanje pa igrata slovenska reprezentančna blokerja Danijel Koncilja in Uroš Pavlovič, v ekipi pa sta še sprejemalca Andrej Grut in Nejc Pušnik.

  Zaključni turnir in boj za novo lovoriko pred domačimi navijači je nekaj, kar si vsak želi. Motivacije ne bo manjkalo, a pomembna bo predvsem zbranost in mirnost v igri. V tem trenutku so vsi, razen Matije Jereba, pripravljeni za igro. Zdaj imamo širino v ekipi in tukaj smo v prednosti, a se pri igralcih, ki so bili dlje časa odsotni, še poznajo nihanja v igri in upam, da jih bo proti Dobu čim manj. Dob je odlična ekipa, z ogromno izkušnjami, ki bo znala vsako našo napako kaznovati. O prednostih in slabostih ne bi razpredal, te bom zaupal fantom v garderobi. Želim si predvsem, da bi se v dvorani Tivoli zbralo, čim več naših navijačev, verjamem, da bo odbojka na visoki ravni in da bodo odločale malenkosti. Sicer pa je favorit turnirja Innsbruck, vendar se zadeve lahko obrnejo, popravnega izpita namreč ni, odločala bo dnevna forma. Možnosti za končno zmago so za vse ekipe enake, kakovost bo treba potrditi na igrišču, meni Zoran Kedačič, trener odbojkarjev ACH Volleyja.

  Petkova tekma bo popolnoma drugačna kot je bila tista v Pliberku pred slabim mesecem, kajti zdaj se bo odločalo o prvem mestu, tista pa ni o ničemer. Ker bo tekma v Tivoliju, bo v prednosti ACH, ki je bil v formi že na našem turnirju, saj so dan prej s 3:0 premagali Kamničane. Pozorni bomo morali biti predvsem na svojo igro ter paziti na njihovo hitro igro. V veliki meri bosta odločala dnevna forma ter igra servisa in sprejema. Na drugi polfinalni tekmi je favorit Innsbruck, ki je prvi kandidat za končno zmago. Toda favoriti vedno ne zmagujejo in Kamničani jih lahko presenetijo, če bodo prikazali svojo najboljšo odbojko. Predvsem bo pomembno, kako bodo izvajali začetne udarce in kako uspešni bodo na sprejemu. Če bodo servirali, kot so proti nam na turnirju v Pliberku, lahko presenetijo, pa je povedal Matjaž Hafner, ki je s svojimi varovanci že uvrščen v polfinale končnice avstrijskega državnega prvenstva.

  Spored zaključnega turnirja moške srednjeevropske lige

  Petek, 11. marec: ACH Volley – Posojilnica Aich/Dob (17:00), Calcit Volleyball – Hypo Tirol Innsbruck (20:00).

  Sobota, 12. marec: tekma za tretje mesto (17:00), finale (20:00).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji