Z obema ekipama v boj za finale končnice DP

  Prihodnji teden bo s svojo uradno sezono začela še ženska ekipa Calcit Volleyballa, konec tega tedna pa tudi obe drugi ekipi kamniškega kluba, kar je bil razlog več za pogovor s predsednikom kluba Gregorjem Hribarjem. Tudi v novi sezoni se bo Calcit Volleyball, kot pravi Hribar, v obeh konkurencah potegoval za najvišja mesta v domačih tekmovanjih.

  Čeprav je v 1. DOL moški že šest krogov, je prav, da prednost dobijo odbojkarice, ki bodo s svojim uradnim začetkom sezone začele šele prihodnjo soboto, ko jih v Mariboru čaka prva tekma srednjeevropske lige. Eden od razlogov, zakaj prednost damam leži tudi v tem, da sta na začetku tega tedna zvestobo kamniškemu klubu obljubili dve odbojkarici, ameriška blokerka Mekana Barnes in mlada slovenska reprezentantka Urška Igličar. V vodstvu kluba so bili v resnih pogovorih tudi z Moniko Potokar, ki je dolgo trenirala s kamniško ekipo, a se je na koncu odločila za Novo KBM Branik.

  „Urška Igličar, ki je z nami trenirala praktično vse pripravljalno obdobje, je zdaj podpisala triletno pogodbo. Novi KBM Braniku moramo zanjo plačati še odškodnino, tako da je za nas ta zadeva končana, tako kot tudi z Američanko Mekano Barnes. Želja našega trenerja Gašperja Ribiča je bila še, da bi pridobili še eno sprejemalko ali korektorico, tipa Monika Potokar, ki se je žal odločila za Branik ali Erike Fabjan, vendar do izvedbe ni prišlo. Sicer prvo postavo zdaj nekako imamo, skušali pa bomo priti še do ene igralke, saj bi bilo na ta način lažje speljati treninge in v tej smeri tudi delamo. Glede na moč drugih ekip v slovenski ligi in Branika, bi morali s to ekipo, ki jo imamo, konkurirati najmanj za drugo mesto. Zagotovljenega seveda ni nič, to bomo morali še potrditi na igrišču. V lanski sezoni smo presenetili v pokalu in srednjeevropski ligi, prav tako bi izpostavil uvrstitev v četrtfinale pokala challenge in upamo, da bo tudi v letošnji sezoni sledilo kakšno podobno presenečenje,“ je o načrtih ženske ekipe Calcit Volleyballa povedal predsednik kluba Gregor Hribar.

  Žal bo ženska ekipa imela v letošnji sezoni veliko manj tekem, kot v lanski, ko jih je imela celo preveč, saj se bo državnemu prvenstvu pridružila šele v končnici, vemo pa tudi, da so v srednjeevropski ligi prijavljene samo štiri ekipe.

  „Na žalost je sistem prijavljanja v posamezna tekmovanja s preprosto besedo rečeno trapast, ker je časovnica takšna, da se moraš najprej prijaviti za tekmovanje v Evropi, če se ne prijaviš za tekmovanje v Evropi, ne moreš igrati v srednjeevropski ligi. Vemo pa, da je bila v preteklih letih kakovost ekip v srednjeevropski ligi boljša kot v slovenski ligi, tudi širina je bila zagotovljena in tudi letos, ko smo se odločali, kje bomo igrali, je bilo rečeno, da jih bo osem. Ko smo se na koncu odločili, kje bomo igrali, je začelo prihajati do odpovedi in tik pred zdajci smo šele izvedeli, da bodo v srednjeevropski ligi igrale le štiri ekipe, tako da bomo v prvem delu tekmovanja igrali šest tekem ter nato v polfinalu in finalu na dve zmagi, kar pomeni, da bo največ dvanajst, najmanj pa deset tekem v srednjeevropski ligi, kar je res manj kot prejšnja leta. Glede državnega prvenstva pa smo takrat, ko smo se odločali, ali igrati modro skupino, še vse kazalo na to, da bo srednjeevropska liga takšna kot prejšnja leta, ko pa je bil sistem v 1. DOL postavljen, se ga seveda ni dalo več popravljati. Dejstvo je, da ta sistem, ki je letos v srednjeevropski ligi, ni dober, zato se bo treba prihodnje leto odločiti, ali se bo spet postavila tako, kot je treba, ali pa v njej ne bomo več igrali. Tudi slovenska liga se v zadnjih letih kakovostno dviga in če bo srednjeevropska liga potekala tako kot letos, bo bolje, da igramo samo slovensko ligo.“

  Manj nejasnosti glede tekmovalnega sistema je bilo v moški ekipi, za katero je do zdaj šest odigranih tekem. Med njimi tudi derbi z ACH Volleyjem, v katerem so bili boljši državni prvaki, toda za zdaj vse poteka po načrtih?

  „ACH Volley je to tekmo prvič v sezoni igral z Mochalskim, ki z njimi pred to tekmo resda praktično še ni treniral, prav tako ni igral Klobučar, ne kamerunski bloker, toda mislim, da smo bili mi celo bolj oslabljeni od njih, saj je Tonček Štern igral poškodovan, ni bilo Stavbarja, pa tudi Kotnik še ni bil popolnoma zdrav. Čeprav smo tekmo izgubili, se je pokazalo, da smo blizu Ljubljančanom, ki so tudi v tej sezoni prvi favoriti, toda zagotovo so premagljivi, kar se je pokazalo že v prejšnjih sezonah. Bo pa veliko odvisno tudi od njih samih, če bodo igrali kot v Kamniku in še bolje, jih bo težko presenetiti, če ne, bo vse možno. Sicer pa tudi za našo moško ekipo velja podobno kot za žensko, po kakovosti bi morali biti najmanj drugi, toda to bo treba pokazati tudi na igrišču.“

  Na žalost žreb v pokalu Slovenije kamniški ekipi ni bil naklonjen, kajti že v četrtfinalu se bodo še enkrat letos pomerili z ACH Volleyjem. Pravzaprav dvakrat, saj se od osmine finala naprej igrata dve tekmi.

  „Ali je to plus ali minus, bo pokazal šele čas, mislim pa, da je žreb za obe ekipi neugoden. Menim pa, da bi bilo kot reklama za odbojko bolje, če bi se naši dve ekipi srečali šele v polfinalu ali finalu pokala, toda sistem je takšnen, kot je in pri žrebu so ga pač morali upoštevati. Če pa se ozrem še na druge dozdajšnje tekme v prvenstvu, ni bilo za nas nič presenetljivega. Morda le gladka zmaga v Novem mestu in nekaj težje delo proti Triglavu doma, drugo pa je bilo po pričakovanjih, vendar se bo šele v prihodnjih krogih videlo, kakšna je naša dejanska moč v tem trenutku, saj nas že v soboto čaka tekma s Salonitom, nato pa v zadnjem krogu prvega dela tekmovanja še s Salonitom. Toda po drugi strani je sistem tekmovanja takšen, da se bo vse odločalo šele v končnici in bo takrat treba biti v najboljši formi.“

  Ena od želja vodstva kluba je, da bi bili tako moška kot ženska ekipa čim dlje v isti zasedbi. V moški vam to v glavnem uspeva, v ženski nekoliko manj?

  „Naša želja je, da bi bilo čim manj menjav v igralski zasedbi. V moški ekipi je jedro ekipe že nekaj let v glavnem podobno, kakšne odide, kakšen pride, medtem ko se dekleta očitno raje odločajo za spremembe, mi pa se, razen v izjemnih primerih, ne želimo z njimi vezati na daljše časovno obdobje. Zagotovo pa je tako meni, kot trenerjem lažje karkoli načrtovati, če je teh sprememb v igralskem kadru čim manj.“

  S tekmovanjem v novi sezoni bosta konec tedna začeli tudi obe drugi kamniški ekipi, medtem ko, z izjemo najmlajših, ki igrajo v mini in mali odbojki, kamniške ekipe uspešno igrajo tudi v drugih mlajših kategorijah.

  „Vsako leto opozarjam, da v mlajših kategorijah rezultat ne sme biti v ospredju, še zlasti to velja za tiste najmlajše, kajti tu bi bolj morali gledati na to, da vsi ti igralci in igralke dobijo pravo podlago za naprej. Sicer pa vse ekipe delajo v skladu s pričakovanji, ki smo jih začrtali pred sezono. Pri delu z dekleti je Tanja Božinović trenutno najbolj obremenjena, saj je prevzela celotno delo od Žive Cof in Francija Obolnarja, vendar za zdaj zadeva deluje zelo dobro. V nekaterih kategorijah je čutiti pomanjkanje igralk, zato je naš namen, da jih pridobimo še več, želimo pa si tudi več reprezentantov in reprezentantk v mlajših kategorijah. Za zdaj sta na seznamu kadetske reprezentance Metod Golob in Gašper Hribar, pri kadetinjah je trenutno še nimamo, zato bo tu treba narediti še kakšen korak naprej. Rezultati pa, kot rečeno, v teh kategorijah niso v ospredju. Bolj pomembno za klub je, da bi jih, čim več prišlo v člansko konkurenco, kar se počasi tudi dogaja. V tej sezoni s prvo člansko ekipo že trenira Grega Ratek, če ne bi imel poškodovanega kolena, bi verjetno z njo treniral tudi Timotej Ratek, Gašper Hribar je bil na pripravah, tudi Luka Lazar je že treniral s člani, medtem ko Klara Kregar in Maja Forštnarič že igrata za prvo člansko ekipo … Eden naših ciljev je, da bi vsi trenirali na podoben način, da bi bil prehod iz mlajših v člansko ekipo lažji in da bi se lahko igralec oziroma igralka hitreje prilagodila treningu.“

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji