Waldviertlu vrnili za poraz v Kamniku

  Odbojkarji Calcit Volleyja so v zaostali tekmi tretjega kroga srednjeevropske lige v Zwettlu premagali domači Union Raiffeisen Waldviertel s 3:2 (-18, 13, -23, 20, 6). V zadnji tekmi v letu 2020 bodo Kamničani v sredo, 23. decembra, v zaostali tekmi osmega kroga Sportklub prve odbojkarske lige za moške, ob 18. uri, gostovali v Kranju pri ekipi Hiša na kolesih Triglav.

  Union Raiffeisen Waldviertel – Calcit Volley  2:3 (18, -13, 23, -20, -6)

  Zwettl – Športna dvorana Zwettl, brez gledalcev, sodnika: Milić, Petsche (oba Avstrija).

  Union Raiffeisen Waldviertel: Vaiopoulos 5, Blaginov 1, Vincelovič 10, Weber (L), Bartoš 2, Tille, Boff 2, Streutker 21, Heptinstall, Šulc 15, Borris 5. Trener: Zdenek Šmejkal.

  Calcit Volley: Kos 1, Hribar (L), Purić 6, Kosmina 20, Gasparini 26, Hebda 14, Klobučar, Jerončič, Brulec, Beravs 1, Štalekar 7, Plot (L), Mujanovič. Trener: Gregor Jerončič.

  Pred štirimi dnevi so odbojkarji Waldviertla v tekmi polni preobratov  v tie-breaku premagali Kamničane, ki so dva dni pozneje v derbiju Sportklub prve odbojkarske prve moške lige v petem nizu premagali Merkur Maribor. Tudi tokrat so avstrijski in slovenski odbojkarji vprašanje zmagovalca reševali v petem nizu, boljši pa je bil Calcit Volley, ki je z zmago korak bližje zaključnemu turnirju srednjeevropske lige.

  V prvem nizu so domači odbojkarji do prve večje prednosti prišli na servis nizozemskega korektorja Koenderta Daana Streutkerja, ki jim je z asom priboril tri točke prednosti (8:5), z dvema zaporednima uspešnima napadoma pa štiri točke prednosti (11:7). Toda tudi po polminutnem odmoru Gregorja Jerončiča še ni bilo konec kamniških težav, ki so s kar tremi lastnimi napakami Waldviertlu omogočili vodstvo s 14:7. Pred vstopom v končnico so Kamničani s točko Mitje Gasparinija še prišli na točko zaostanka (16:19), vendar so domačini preko poljskega blokerja Macieja, ki je dosegel tri zaporedne točke, zadnji dve z blokom, prišli do vodstva s 23:16. Zadnjo točko v uvodnem nizu je dosegel Streutker.

  Po visokem porazu v uvodnem nizu so se v drugem Kamničani le zbrali in z asom Dike Puriča povedli s 5:2, z blokom Saše Štalekarja pa s 7:3. Tudi v nadaljevanju so bili kamniški odbojkarji boljši nasprotnik, do odločilne prednosti pa so prišli z neverjetno serijo začetnih udarcev Martina Kosmine, ki je prvega izvajal pri kamniškem vodstvu s 16:12, zadnjega pa po osmih zaporednih. Drugo zaključno žogo je nato izkoristil Gasparini.

  Večji del tretjega niza so prevladovali domači odbojkarji, ki so po izenačenju na šesti točki z delnim izidom 10:3 prišli do prednosti sedmih točk (16:9). Domačini so vodili tudi še z 19:12, vendar se Kamničani še niso sprijaznili s porazom. Namesto Žana Beravsa je v igro vstopil Jan Brulec, z Gasparinijevo točko pa so prišli le na točko zaostanka (21:22). Za popoln preobrat pa niso več imeli dovolj moči in zbranosti, saj je Waldviertel prišel do treh zaporednih točk za vodstvo z 2:1 v nizih, dve so gostje ubranili, tretjo pa je spet zaključil Streutker.

  Že pošteno utrujeni Kamničani, za katere je bila to tretja tekma v petih dneh, so z blokom Puriča v četrtem nizu domačinom pobegnili za štiri točke (12:8). Prednost štirih točk so Kamničani vse do vstopa v končnico niza, ko so se domačini z blokom Evangelosa Vaiopoulosa približali na dve točki zaostanka (19:21). Vendar vodstvo kamniške ekipe ni bilo ogroženo, kajti s tremi zaporednimi točkami, zadnjo je z asom dosegel Kosmina, so prišli še do svojega šestega tie-breaka v letošnji sezoni. Tretjega v zadnjih petih dneh.

  S točko Milosza Hevdeso Kamničani v tie-breaku povedli s 3:0, na menjavo strani pa so odšli s prednostjo štirih točk. Še bližje četrti zmagi v srednjeevropski ligi so bili varovanci Gregorja Jerončiča z novim uspešnim napadom Hebde, saj je Waldviertel zaostajal že za pet točk (9:4). Domačini so se sprijaznili s porazom, Kamničani pa so na servis Hebde prišli do kar devetih zaključnih žog za končno zmago, že drugo je izkoristil Kosmina.

  Izjava po tekmi

  Gregor Jerončič, trener Calcit Volleyja: »Na koncu je najbolj pomembna zmaga in s te strani si fantje zaslužijo pohvale. Ni ravno preprosto igrati po petih urah vožnje, kar se nam je najbolj poznalo v prvem nizu, ko so bile noge še težke. Sicer pa so bili prvi trije nizi v znamenju servisa in sprejema. V prvem nizu smo bili mi slabši v teh dveh elementih, v drugem domačini, večji del tretjega pa spet mi. Toda ob koncu tretjega niza smo postali bolj agresivni, tako na servisu kot v obrambi, v četrtem smo s takšno igro nadaljevali, kar nam je tudi prineslo zmago. V sredo nas čaka še tekma v Kranju, nato pa sledi nekaj dni premora, da si fantje spet napolnijo baterije.«